Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

INTERVJU NEDELJE

Noću sanjam kako recitujem stihove Duška Radovića!

Autor: Jelena Paunović | 08.02.2015 - 07:54:00h | Komentara: 5

Matičar Života Švabić (59) za svojih 36 godina radnog staža usrećio je oko 4.000 parova u Aranđelovcu i okolini. Može se pohvaliti malim brojem razvoda onih koje je venčao, a kako se dobar glas daleko čuje, postao je najtraženiji među svojim kolegama. Srce mu je puno kada posle toliko godina rada danas venčava unuke svojih prijatelja. I sam je u srećnom braku iz kojeg ima dvoje dece, a i deda je četvoro unučadi.

„Varnice” najčešće  izbijaju oko  prezimena  mladenaca

„Varnice” najčešće izbijaju oko prezimena mladenaca

Da li sećate prvog para koji ste venčali?
- To se ne može zaboraviti... Pre više od tri decenije venčao sam mladoženju koji je bio stariji od svoje drage 28 godina. Imali su već troje dece, ali su želeli da svoju ljubav krunišu brakom. Jedno je kada slušate druge kako rade, čitate iz knjiga o tome šta treba da govorite, ali kad prvi put stanete pred mladence, to nije nimalo jednostavno. Imao sam veliku tremu i taj osećaj nikada neću zaboraviti.
 
Šta se promenilo kod mladenaca danas u odnosu na vreme pre 30 i više godina?
- Kada sam ja počinjao sa radom kao matičar, svatovi su se gurali da uđu u opštinu i prisustvuju venčanju, danas je stvar malo drugačija, malo je svadbi gde ima dosta gostiju, obično to bude mali skup, organizovan za krugu najbližih.

Brak treba da bude divna i prijatna stvar

Života je za 36 godina usrećio 4.000 parova | Foto: Profimedia.rs

Čemu se najslađe nasmejete, a tiče se vašeg posla?
- Venčao sam par, pri tom je mladoženja imao 81 godinu, a mlada 52 godine. Kada se završila ceremonija, prišao sam mladencima da im čestitam i poželim sve najlepše, tada me je stariji gospodin upitao: „Možete li vi meni da objasnite kako ću ja večeras biti mladoženja?!“. Ostavio me je bez teksta i samo sam mu se nasmejao.
Da li ste bili svedok i nekih ružnih scena tokom venčanja?
- Naravno da ih je bilo, i to je sastavni deo mog posla. Varnice najčešće izbijaju zbog prezimena mladenaca. Sećam se jednog domaćina koji je posle venčanja rekao gostima: „Vi dragi moji svatovi, krećite za mnom u restoran, a mladenci ne moraju“. Verovatno se mladoženje nadaju da će do venčanja mlada promeniti mišljenje, ali se posle ispostavi da je ipak ostala pri svojoj odluci. Ne prođe nekoliko dana, eto njih ponovo kod mene da menjaju prezime, jer pritisak vrše i svekar i svekrva. Naravno, to je dugačka procedura, ali se i to brzo reši.
Može li se na prvi pogled po parovima primetiti koliko će im brak trajati?
- Ja se mogu pohvaliti tom sposobnošću posle više od tri decenije rada. Odmah se to vidi da li se ljudi uzimaju iz ljubavi ili je po sredi interes. Znate, mlade devojke poslednjih godina u Aranđelovcu najčešće biraju bogate momke iz inostranstva ili iz porodica koje su imućnije. Kad prepoznam takav brak, čim mladenci izađu, kažem kolegama: „Ovo neće dugo trajati“.
Da li ste nekada zaboravili tekst koji govorite na venčanju?
- Nisam zaboravio, ali se dešavalo da me neko od gostiju pozdravi, ja podignem ruku, skrenem pažnju i zaboravim dokle sam stigao. Međutim, za sekund nastavim dalje. Ipak, ne dozvoljavam sebi da budem bez facikle u rukama, upravo zbog takvih stvari. Toliko dobro poznajem tekst da često noću i sanjam kako pričam stihove Duška Radovića.

 

Za dan venčao 21 par 

Koliko ste najviše venčanja obavili u jednom danu?
- Nikada neću zaboraviti taj 13. oktobar 1985. godine. Bila je nedelja, a ja sam venčao 21 par.
Imate li posle svega neki recept za dobar brak koji biste podelili sa našim čitaocima?
- Ljubav!


Najtužnije venčanje


Da li bude i suza na venčanju?
- Uh, bude ih... Kad pogledam, u nekom trenutku plaču i mlada i mladoženja. Takav je bio jedan par iz Aranđelovca. Venčavao sam momka kome je brat blizanac ubijen u kafanskoj raspravi. Ceo čin venčanja plakali su mladenci. To mi je bilo jedno od najtužnijih venčanja.

Poslednji komentari
  • nansi Vreme: 08.02.2015 11:36h

    FANTASTICAN MATICAR.KADA SAM PRE NEKOLIKO GODINA DOSLA DA SE VENCAM SA SVOJIM SUPRUGOM U OPSTINI BILA SAM POZITIVNO IZNENADJENA PROFESIONALNIM STAVOM,OZBILJNOSCU I LJUBAZNOSCU GOSPODINA SVABICA.NAJBOLJI MATICAR KOGA SAM VIDELA NA SVIM VENCANJIMA!

  • Mirko Vreme: 08.02.2015 17:50h

    Te konferencije su prodavanje magle i samo zarada za one koji iste organizuju. Vec nekoliko puta se organuzuju na Kopu, a iz ovog teksta se vidi ko je i sponzor ovog seminara...

  • pavle Vreme: 08.02.2015 18:48h

    Dajte im pasose,samo da ne bude da smo peiznali kosovo.Svaki drugi Albanac ima nas pasos.

  • Biljana i Milos Vreme: 08.02.2015 20:42h

    Da,to je gospodin zbog kog sam pisala molbu da bas on bude covek koji ce vencati mene I supruga!

  • kolega Vreme: 09.02.2015 12:17h

    I mene je vencao profesionalno i u skladu sa zakonom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP