Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IAKO TEŽAK INVALID, VOJISLAV ĆURULIĆ (60) ISTRČAO 105 MARATONA

Noge su moje oružje!

Autor: J. Jokanović | 11.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Iako težak invalid, Beograđanin Vojislav Ćurulić (60) rekorder je po broju istrčanih trka u jednoj godini. Vojislav svakog dana pretrči najmanje deset kilometara, a dosad je istrčao 105 maratona i više od 200 polumaratona!

Iako je posle nesreće ostao  invalid 90 odsto, Ćurulić svakog  dana trči, a rekorder je i po broju  istrčanih trka u jednoj godi

Iako je posle nesreće ostao invalid 90 odsto, Ćurulić svakog dana trči | Foto: Rajko Ristić

Ovaj maratonac je pre 30 godina doživeo strašnu saobraćajnu nesreću, posle koje je jedva ostao živ. Povredio je kičmu, oko, imao je unutrašnje povrede opasne po život, a leva ruka mu je ostala potpuno paralisana. Od tada je imao više od 15 operacija, ali nikada nije uspeo u potpunosti da se oporavi. To ga, međutim, nije obeshrabrilo. Nastavio je da živi punim plućima, a pre šest godina, iako invalid i već u poznim godinama, počeo je da trči maratone i polumaratone.


- Tog kobnog dana kada sam stradao, vozio sam se u automobilu sa još dva prijatelja, kada smo udarili u zaprežno vozilo. Saputnici su prošli bez ikakvih povreda, a ja sam izvukao deblji kraj. U bolnicu sam dovezen u veoma teškom stanju. Prognoze su bile veoma pesimistične jer sam doživeo politraumu - višestruke povrede i lomove. Operisan sam više puta, a lekari su se satima borili za moj život - prepričava Vojislav nesreću koja je ostavila posledice za ceo život.
Od tada je invalid 90 odsto. Više od 15 operacija koje je potom imao samo su delimično poboljšale njegovo stanje.

Vojislav Ćurulić

Vojislav Ćurulić


- Stao sam na noge, što mi je najvažnije. Teško sam povredio četiri pršljena i postojala je mogućnost da ostanem nepokretan. Više puta su mi operisali ruku, ali motoriku nikada nisu uspeli da povrate - kaže Vojislav, koji je rešio da mu hendikep ne bude prepreka da nastavi s normalnim životom.

- Oduvek sam bio živahan. Trenirao sam košarku, plivanje, veslanje i onda me je zadesilo tako nešto. Najviše mi je smetalo što sam stalno morao da dokazujem da sam sposoban da uradim nešto. Ruku više ne mogu da koristim, ali noge su moje oružje - priča Vojislav, koji na maratonima i polumaratonima za sobom ostavlja mnoge zdravije i mlađe takmičare.

- Prvi maraton sam istrčao 2007. Tada su me mnogi tapšali po ramenu, hvalili za hrabrost, ali u meni nisu videli ozbiljnog takmičara. Nije mi dugo trebalo da ih razuverim. Najbolje prolazno vreme mi je 3:24:51, što je bolje od mnogih mlađih i zdravijih od mene - kaže ovaj maratonac, koji se takmičio u više od deset zemalja i rekorder je po broju trka u jednoj godini jer je 2011. za 37 nedelja istrčao isto toliko maratona.
Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 11.01.2014 07:37h

    Koji lik, svaka čast!Divim se ovom čoveku na upornosti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP