Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U POTRAZI ZA SVOJIM KORENIMA

Norvežanin traga za porodicom po Srbiji!

Autor: B. Nenković | 08.06.2013 - 23:40:00h | Komentara: 1

Jan Tore Savić Knusten (44) doputovao je iz Osla u Kragujevac u potrazi za rođacima i kućom svog dede Stevana Savića, koji je još kao mladić odveden u zarobljeništvo. Stevan se nakon rata nastanio u Norveškoj i tamo je ostao do smrti. O Srbiji i svojim korenima malo je pričao, a jedan od retkih tragova koje Jan ima je dedina krštenica, u kojoj se navodi da je Stevana rodila Danica Savić iz Kragujevca kao vanbračno dete.

Jan Tore Savić Knusten

Jan Tore Savić Knusten | Foto: B. Nenković

- Deda je posle zarobljeništa prvo živeo u gradiću Mon Rana, a nakon razvoda od moje bake preselio se u Horten i tamo je otvorio nekoliko kasapnica. Zvale su se „Stevanove mesare”. U tom braku rođena je moja majka Inger Lise Savić.

Stara slika za početak potrage

Stara slika za početak potrage

Deda je bio uspešan biznismen i posećivao nas je povremeno, ali uopšte nije želeo da priča o Srbiji i svojim korenima. Želim da nađem kuću u kojoj je rođen, ali i familiju - kaže za „Alo!” Jan Tore Savić Knusten, koji je dedino prezime dodao svome jer je i sam vanbračno dete.


Krštenica

Krštenica

Stevan Savić rođen je 2. odnosno 15. februara po starom kalendaru 1925. godine, ali se u krštenici ne navodi ime oca. Kršten je u Staroj crkvi u Kragujevcu. U izvodu iz knjige rođenih i krštenih navodi se da je unuk izvesnog Grujice Savića, bivšeg zidara. Krstila ga je kuma Vidosava Vukašinović. Jan pretpostavlja da se njegova prababa Danica kasnije preudala jer se u nekim dokumentima o podeli imovine pominje i da se prezivala Radovanović, a kasnije i Stamenković.


U Norveškoj je imao „Stevanove mesare“

U Norveškoj je imao „Stevanove mesare“

- To je jedini trag koji imam o svojim korenima. Važno mi je da saznam sve o prošlosti svog dede. Prvi put dolazim u Srbiju da bih istražio svoje poreklo. Imam troje dece od pet, devet i 12 godina. Obećao sam im da ću ih sledeći put dovesti u Srbiju u kuću iz koje je sve krenulo - kaže Jan.


Stevan je posle rata samo jednom posetio Srbiju

Stevan je posle rata samo jednom posetio Srbiju

Njegov deda Stevan Savić umro je 1986. godine u Norveškoj. Tamo je i sahranjen, a koliko Jan zna, samo jednom je 1977. godine dolazio u Srbiju, a o povodu posete nikog nije obaveštavao. Iz nekoliko brakova zvanično ima troje dece. Jan, međutim, sumnja da je deda imao ukupno petoro dece. I to je, kaže Jan, misterija kojim će se pozabaviti kada pronađe kuću svog dede.
 

Norveška televizija snima potragu!

Jan Tore Savić Knutsen je PR stručnjak koji radi za jednu norvešku naftnu kompaniju. Ujedno se bavi i konsaltingom i priprema političare za javne nastupe. U Srbiju je došao sa ekipom državne televizije, koja ga snima dok traga za korenima.
- Dok sam bio mlađi, nije me mnogo zanimalo poreklo, a deda nije pričao o Srbiji i svojoj prošlosti. Sada, kada imam svoju decu, shvatam da je važno da znaju ko su i šta su, a za televiziju to je uvek zanimljiva priča - kaže Jan.

Poslednji komentari
  • zeljana Vreme: 09.06.2013 02:22h

    nije Mon Rana ,nego Mo i Rana :)))

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP