Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

STRAŠNO!

NURDOR: Svakog dana jedno
dete u Srbiji oboli od raka!

Autor: A. O. | 15.02.2013 - 17:30:00h | Komentara: 0

Todor Mančić, predsednik NURDOR-a, istakao je da u Srbiji gotovo svakoga dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka i da su briga i podrška neposredne okoline, ali i čitavog društva, uz poboljšanje uslova lečenja i podizanje nivoa svesti javnosti, ključni su za povećanje izlečivosti malignih oboljenja kod dece.

Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči.
Zbog važnosti rane dijagnostike, NURDOR će celu godinu posvetiti edukaciji roditelja i truditi se da im skrene pažnju kako da prate i uoče najranije simptome, koji se često mogu protumačiti kao zajednički simptomi različitih bolesti u detinjstvu, a zatim da se pravovremeno obrate lekarima.

Najbitnije je da se siptomi kancera prepoznaju na vreme...

Najbitnije je da se siptomi kancera prepoznaju na vreme... | Foto: NURDOR

Kako je za dalji tok lečenja obolelog deteta neophodna bliska saradnja roditelja i lekara, NURDOR je svim pedijatrima u zemlji poslao pismo sa preporukama koje su formirali Međunarodno udruženje pedijatrijskih onkologa i Međunarodno udruženje roditelja dece obolele od raka. Edukativni materijal poslat je i svim srednjim školama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Povodom jubilarnog, decenijskog obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, NURDOR je, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pokrenuo akciju "Prepoznajte na vreme", sa sloganom "Rana dijagnostika – bolja prognostika" i tako se priključio svetskoj edukativno-zdravstvenoj kampanji od opšteg društvenog značaja, koju su zajedničkim snagama pokrenuli Međunarodna konfederacija udruženja roditelja dece obolele od raka, čiji je NURDOR član, i Međunarodno udruženje pedijatrijskih onkologa. Akcija će biti sprovedena u svim centrima lečenja malignih oboljenja kod dece (Beograd, Niš i Novi Sad) i njen osnovni cilj je upoznavanje šire javnosti sa ranim simptomima raka kod dece, radi lakšeg prepoznavanja bolesti u detinjstvu.

Dejan Cukić učestvovao u muzičkom programu...

Dejan Cukić učestvovao u muzičkom programu... | Foto: NURDOR

Muzički deo programa, kojim je obeležen Svetski dan dece obolele od raka, otvorio je dečji hor Horislavci, a zatim su svojim nastupom podršku obolelim mališanima pružili i Dejan Cukić i Slobodan Boda Ninković.

Akciju podržao i Boda Ninković

Akciju podržao i Boda Ninković | Foto: NURDOR

Svoj doprinos akciji dale su i brojne druge javne ličnosti, snimanjem video poruke za obolelu decu.
Okupljene je pozdravio i predstavnik Ministarstva zdravlja, prim. dr Zoran Kovačević.

Voja Brajović sa sinom

Podržali akciju: Voja Brajović sa sinom | Foto: NURDOR

Posetioci su tokom čitavog dana imali priliku da individualnim donacijama daju svoj doprinos borbi protiv raka kod dece i prikupljanju sredstava za nabavku svetlosnog mikroskopa za ranu dijagnostiku malignih oboljenja za Odeljenje kliničke patologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić". Celokupan novčani promet Udruženja u potpunosti je transparentan i svakodnevno možete da ga pratite putem sajta www.nurdor.org, u odeljku Finansijski izveštaj.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP