Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KASARNA „BORA MARKOVIĆ” POSTALA PRIVREMENI DOM ZA OKO 200 OBRENOVČANA

Obrenovac više nikad neće biti isti!

Autor: Ružica Kantar | 07.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kasarna “Bora Marković” u Obrenovcu postala je privremeni dom za oko 200 žitelja tog grada koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom. Obrenovčani koji nemaju rodbinu i prijatelje da ih prime u kasarni će boraviti dok njihove kuće ne budu obnovljene. Tužni i usamljeni, oni su juče, sedeći ispred kasarne ili na dušecima za spavanje, odmahivali glavom i ponavljali rečenicu: „Ovde više nikada ništa neće biti isto. Obrenovac više nikada neće biti isti“.

„Meseci će proći pre nego što ponovo  budemo svoji na svome”, kaže Irena Šimiši

„Meseci će proći pre nego što ponovo budemo svoji na svome”, kaže Irena Šimiši | Foto: Boško Karanović

- Živeo sam sam u Obrenovcu, u prizemnoj kući koja je skroz poplavljena. Vode je bilo do krova. Vojska me je evakuisala i smestila u Studentski grad. Do juče sam bio tamo. Sada sam ovde smešten, a koliko ću dugo ostati - ni sam ne znam. Išao sam jutros, kada su nas dovezli, da obiđem kuću. To je tuga koja se ne može rečima opisati. Sve sam izgubio, ništa više nemam. Trebaće sigurno nekoliko meseci da se iznese đubre, srede zidovi i pod...

Obrenovac

Obrenovac | Foto: Boško Karanović

Uspomene koje sam izgubio su nenadoknadive. Kako nemam nikog svog, to je jedino što sam imao - priča za “Alo!” Vladeta Jovanović, jedan od oko 120 Obrenovčana koji su bili smešteni u četiri kolektivna centra u Beogradu.
Kako kasarna “Bora Marković” nije bila u funkciji do 2007, uslovi su daleko od reprezentativnih. Vojska je učinila sve da je za nekoliko dana adaptira i obezbedi minimum uslova za život. U njoj će privremeno biti smešteno oko 300 Obrenovčana. Za njih su obezbeđeni dušeci, hrana, tehnička voda za pranje ruku i tuširanje, kao i lekarska pomoć i sredstva za higijenu.

Danica Dobrić sa  sinom Zoranom

Danica Dobrić sa sinom Zoranom | Foto: Boško Karanović


- Muka mi je više i od evakuacionih centara i od svega, ali šta da radim?!? Nemam gde da odem. I ovo je barem krov nad glavom - sa tugom u očima priča za “Alo!” Danica Dobrić (56). Ona kaže da nije išla do kuće u kojoj je živela jer nije imala snage da se suoči sa realnošću, ali njen sin nije mogao da izdrži i tog jutra otrčao je da vidi šta je od njihovog doma ostalo.
- Tamo nema ničega. Stolice, stolovi, kauč, televizor, moje knjige i igračke razbacane su na sve strane. Sličice su mi propale, a školske sveske su još mokre. Svuda je mulj i talog i taj grozni smrad - priča za “Alo!” dvanaestogodišnji Zoran. Slična je sudbina i jedanaestočlane porodice Šimiši iz Zabrežja kod Obrenovca.

Deca pitaju kad  će kući: Irena

Deca pitaju kad će kući: Irena | Foto: Boško Karanović

 
- Ja imam šestoro dece, muž troje. Sada smo svi ovde. Najmlađe nema ni godinu dana, a najstarije 14. Duša me boli kada me pitaju kad ćemo kući. Meseci će proći pre no što ponovo budemo svoji na svome - navodi Irena Šimiši. U Obrenovcu je, inače, počelo da radi nekoliko prodavnica, u tri glavne gradske ulice preksinoć je došla struja, a na nekoliko punktova Crvenog krsta građanima se deli pomoć. Iako se voda povukla iz većeg dela grada, u pojedinim naseljima je ipak i dalje ima.

Kuća se srušila
 

U centru Obrenovca na prvi pogled deluje da se život polako vraća u normalu. Građani i Vojska uveliko rade na čišćenju, a veliki broj Obrenovčana se već vratio u svoje stanove. Međutim, kako za naš list kažu meštani, oni se od tragedije koja ih je zadesila neće skoro oporaviti, ako će ikada. „Od kuće u kojoj sam živeo sa decom i suprugom ostali su samo zidovi. Kuća pored, u kojoj su živeli moji roditelji, srušila se. Lokal mi je do pre nekoliko dana bio pod vodom. Sve što sam celog života gradio je nestalo. Sav nameštaj koji smo kupovali komad po komad sada je u đubretu. Nikad nije bilo gore - kaže za “Alo!” Siniša Pajić (58), koji u centru grada iznajmljuje stan za 120 evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP