Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BAKARNA MAFIJA HARA SRPSKOM PRUGOM

Očerupali „rumunke”

Autor: G. Đ. | 12.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 2

Dok su na sporednom koloseku železničke stanice u Lajkovcu tri električne lokomotive čekale servis, lopovi su sa njih počupali sve kablove i bakarne provodnike, pa će umesto redovne zamene točkova majstori imati pune ruke posla jer je „rumunkama“ sada potreban generalni remont?!

„Rumunke“ na slepom koloseku

„Rumunke“ na slepom koloseku

Lokomotive, u železničarskom žargonu nazvane po susednoj državi, u kojoj su proizvedene, u Lajkovcu su čekale da se na tenderu izabere firma koja će obaviti redovan servis i bile su potpuno ispravne. Propisi, međutim, nalažu zamenu bandaža točkova posle određenog broja pređenih kilometara, pa su zbog toga očerupane lokomotive bile isključene iz saobraćaja.


Od tehnike korist imaju i lopovi


Dok u svetu uvođenje savremnenih tehnologija po pravilu donosi uštede, u Srbiji je potpuno obrnuta situacija. Automatizacija je u šinskom saobraćaju donela pravu revoluciju, pa je danas za kontrolu potrebno sve manje ljudi. Na deonici pruge od Vreoca do Resnika danas više ne radi nijedan otpravnik vozova. Ali, umesto da od ove modernizacije ima korist, srpska železnica ima samo veliku glavobolju jer je na ovaj način potencijalnim lopovima umnogome olakšan posao.

Borivoje Grujičić, šef vuče vozova u Lajkovcu, kaže da su sve instalacije i kablovi koji vode od transformatora do elektromotora isečeni i odneti. On je rekao da je železnici naneta ogromna šteta jer će popravka tri „rumunke“ i njihovo duže odsustvo sa šina koštati mnogo više od relativno male vrednosti ukradenih kablova.

- Duž pruge Beograd-Bar krade se sve do čega je moguće doći, signalno-sigurnosni uređaji, liveni metalni tegovi koji služe za zatezanje kontaktne mreže, čak i šine. I pored velikog rizika, na meti lopova su i provodnici kontaktne mreže, iako su pod naponom od 25.000 volti! - zaprepašćeno tvrdi Grujičić.

On kaže da lopovi ozbiljno ugrožavaju bezbednost putnika na prugama, ali da je železnica nemoćna da bez tešnje saradnje s policijom svemu ovome stane na put. Da bi došli do bakra i livenog gvožđa, koji se lako prodaju na otpadima, kojih je u Srbiji svakoga dana sve više, lopovi ne prezaju ni od čega.

- Pre dva meseca, u Šopiću, nadomak Lazarevca, ukradeni su liveni tegovi za zatezanje kontaktne mreže. Njihova cena na otpadu je mala, ali je zastoj na ovom delu pruge bio čak šest sati - objašnjava tešku situaciju Grujičić.

Lopovi u bekstvu

Prema nezvaničnim informacijama iz Policijske uprave Valjevo, lopovi koji su očerupali tri lokomotive u Lajkovcu još uvek nisu pronađeni. U prijavi krađe navedeno je da električni provodnici koji su isečeni i odneti vrede 100.000 dinara.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 13.01.2013 11:56h

    posle ovoga preporucujem tekst o boravku vaseg novinara u nemackoj...

  • dijaspora Vreme: 13.01.2013 14:17h

    s ti maniri+pink nece da moze u eu...........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP