Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DUGOTRAJAN BORAVAK U „SMRDLJIVIM ZGRADAMA” BI IMAO POSLEDICE PO ZDRAVLJE STANARA

Od fenola stradaju organi!

Autor: R. Ćoralić | 23.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Hronično trovanje fenolom može da dovede do oštećenja jetre, bubrega i reproduktivnih organa, tvrdi profesor dr Dragan Joksović, ali i napominje da je u slučaju stanara novobeogradskog naselja Dr Ivan Ribar reč o akutnom trovanju i da ne može biti posledica po njihovo zdravlje jer je reč o maloj koncentraciji.

Nije preporučljivo i normalno da se u takvom prostoru živi, kaže za „Alo!“ toksikolog Dragan Joksović

Nije preporučljivo i normalno da se u takvom prostoru živi, kaže za „Alo!“ toksikolog Dragan Joksović | Foto: Nebojša Marković

- Nije preporučljivo i normalno da se u takvom prostoru živi, ali za sada se ne može ništa dogoditi. Ako bi neko ceo život proveo u takvom prostoru, moglo bi da se desi, recimo, da njegova unuka ima problem sa reproduktivnim organima - objašnjava Joksović dodajući i da nema podataka da fenol deluje kancerogeno.


Međutim, i pored toga, stanari ovih zgrada uveliko napuštaju svoje domove jer, kako tvrde, čak i da nije opasno po zdravlje, u šta sumnjaju, od smrada u tim stanovima ne može da se živi.

S druge strane, u Građevinskoj direkciji Srbije (GDS), koja je bila investitor, kažu da su angažovali domaće i strane hemijske stručnjake koji bi trebalo da daju mišljenje i preporuke o najefikasnijim metodama sanacije spornih zgrada.

- Konkretne mere sanacije će biti saopštene kada budemo imali definitivnu potvrdu metoda koje će biti korišćene. Očekujemo da ćemo do kraja meseca imati elaborat, plan sanacije i rokove - rečeno nam je u GDS-u uz napomenu da je do sada samo pet vlasnika stanova potpisalo ugovore o privremenom iseljenju. Podsetimo, GDS je još 21. jula ponudio svim stanarima da se isele iz svojih stanova dok se ne izvrši sanacija objekata. Troškove iznajmljivanja, selidbe i sve režijske troškove u kupljenom stanu snosi Direkcija. Problem sa nesnosnim smradom postoji u dve zgrade u tom naselju, u ulici Mileve Marić Ajnštajn 80 i 82, a posle toksikoloških analiza pojedinih stanara na VMA, utvrđeno je da su kod nekih od njih vrednosti fenola i hipurne kiseline u urinu uvećane i do 700 odsto!

Inače, juče je resorno ministarstvo naložilo Građevinskoj direkciji Srbije da hitno obezbedi smeštaj za stanare iz ovog naselja, kao i da se utvrdi odgovornost.

„Insistiramo na utvrđivanju odgovornosti svih u ovom slučaju, posebno izvođača radova i kompanije ‚Ekosekund‘, jer su prilikom gradnje koristili, odnosno, prometovali materijal koji u sebi sadrži povećane koncentracije fenola i pozivamo tužilaštvo da reaguje u ovom slučaju“, poručilo je Ministarstvo građevinarstvo, saobraćaja i infrastrukture.

Nebojša Atanacković: Nisam kriv

Nebojša Atanacković, suvlasnik firme „Ekosekund“, čiji je „oplatol“ korišćen u zgradama u naselju Dr Ivan Ribar, a za koji se sumnja da sadrži otrovni fenol, izjavio je da ne snosi odvornost za rad te firme. Direktor „Ekosekunda“ Rade Petrović odbija
svaku mogućnost da je „oplatol“ izvor neprijatnog mirisa u zgradama u naselju Dr Ivan Ribar. Pitanje je da li je izvor takvog mirisa neki drugi proizvod koji se koristio u tom zgradama”, rekao je Atanacković i dodao da je „Ekosekund“ pribavio naknadno sve moguće sertifikate za proizvod “oplatol”. Suvlasnik „Ekosekunda“ je napomenuo i da sadašnji direktor nije bio na tom mestu u vreme kada je prozveden „oplatol“ koji je korišćen za izgradnju zgrada u Novom Beogradu. „Tadašnji direktor se iselio u Kanadu i eventualna odgovornost bi bila na njemu“, rekao je Atanacković i dodao da se kao vlasnik ne bavi tehnološkim detaljima i da nije odgovoran za proizvodnju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP