Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

AUTORSKA PRAVA U SRBIJI NEMAJU VREDNOST

Od muzike nema ‘leba!

Autor: Snežana Ivaneža | 25.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Snežana Knežević, iako je jedan od naših najvećih muzičkih stručnjaka, bukvalno gladuje jer joj matična kuća za koju je godinama radila, državni ansambl pesama i igara „Kolo“, kako tvrdi, ne isplaćuje tantijeme, nadokandu autorima, koja se, prema zakonu, mora isplaćivati na osnovu autorskih prava za izvođenje dela.

Državni ansambl pesama i igara „Kolo”  ne poštuje autorska prava, tvrdi za „Alo!”  muzički stručnjak Snežana Knežević

Državni ansambl pesama i igara „Kolo” ne poštuje autorska prava, tvrdi za „Alo!” muzički stručnjak Snežana Knežević | Foto: Fejsbuk

- Nisam ja jedina. Čitava grupa ljudi je tako prošla. Normalno je da svaki direktor koji dođe pravi svoj tim, ali nije normalno da se dozvoli da se radi o ljudima koji su ostavili veliki pečat. Meni se desilo da sam, u vreme kada je Radojica Kuzmanović postao vršilac dužnosti direktora, tri godine dolazila na posao, a nisu mi dali da radim. Kada sam insistirala da radim ono što sam radila 20 godina, ostajala sam bez odgovora. Ili, konačno umolim, pa se sve uradi i uvežba, da bi direktor sat pred koncert, uz komentar: „Meni se to ne sviđa“, izbacio sve to iz programa. Prosto te takvo ponašanje otera odatle. Možda to nije shvatljivo za ljude koji nisu umetnici, ali za umetnike je to ubistvo, kada vas neko maltretira na taj način. Nisu urodili plodom ni moja pisma ni apeli da će ansambl propasti ako ne napreduje - priča Snežana Knežević.


SOKOJ: Nemamo je u evidenciji

“Alo!” je kontaktirao i sa Organizacijom muzičkih autora Srbije (SOKOJ), gde tvrde da Snežana Knežević uopšte nije evidentirana u njihovoj bazi autora muzike.

Njena dela su obeležila rad „Kola“ u protekloj deceniji, možda i najviše prilikom zajedničkog angažmana sa ocem, čuvenim kompozitorom Draganom Kneževićem, na pravljenju takkozvanog Solunskog programa, odnosno scenskog spektakla „Golgota i vaskrs Srbije“, za koji su, svako od njih, radili sve, od komponovanja do orkestracije i horske obrade pevača. Oca više nema, autorska prava za njegova dela prelaze na njegovu decu, ali „Kolo“, iako i dalje redovno koristi ta dela, kako tvrdi Snežana Knežević, ne isplaćuje ni njene ni očeve tantijeme, a ona je pritom već godinama bez posla.

„Kolo“ mi ne isplaćuje  nadoknadu za izvođenje  mojih dela: Snežana Knežević

„Kolo“ mi ne isplaćuje nadoknadu za izvođenje mojih dela: Snežana Knežević | Foto: Fejsbuk

 


Pošto nije mogla da trpi kršenje njenih autorskih prava, koja nisu potekla iz pukog radnog odnosa jer njeno radno mesto vokalnog pedagoga nije predviđalo da mora sve to da radi, pokušala je da pomaže srpskoj dijaspori. Odselila se u Vukovar i tamo uvežbavala hor. Sada, godinama kasnije, bez posla, gladuje dok se drugi naslađuju njenim delima.


- Napišem kompoziciju, sada već čuvenu „Tužbalicu“, koja se premijerno izvede u „Solunskom programu“, a oni posle daju to producentima filma „Čarlston za Ognjenku“. A nas, autore, ko pita. Koliko sam samo napisala aranžmana za jednosatne koncerte, a to su sve autorska dela, ali oni se ne sete da uplate ono što im je obaveza. Isto je i sa očevom zaostavštinom, on je svoje kompozicije i zaštitio u SOKOJ-u, a oni, ne samo da ne isplaćuju tantijeme, već menjaju tonske zapise, što je jezivo kršenje autorskih prava. Ne i jedino: samo promene naziv čitavog spektakla, na kojem su radile desetine ljudi, koji su potom, kao ja, ostali tamo bez posla, i sebe stave kao autore - objašnjava Snežana Knežević.

Direktor ansambla „Kolo”: „Nisam primio nikakav zahtev“


Dragan Milinković, direktor ansambla pesama i igara „Kolo“, kaže da je za tantijeme zadužena organizacija muzičkih autora Srbije SOKOJ, kao i da na osnovu toga ansambl nema nikakve obaveze prema Snežani Knežević.
- Možete da osetite kada neko nema argumente. Ona nama nije uputila nikakav zahtev na osnovu kojeg bih uvideo da postoji problem, pa i da proverimo o čemu se radi. Meni je važno da ovako važnu instituciju niko ne blati bez razloga - objašnjava za “Alo!” direktor Milinković.

Poslednji komentari
  • Perla Vreme: 26.09.2014 11:25h

    Dragan Milinković, VD direktora "Kola" kome je istekao rok 2013 bi trebalo da zna, kao doktor ekonomije, da kad bi Snežana tužila "Kolo" za neisplaćivanje tantijema na aranžmane koje je pisala za "Kolove" muzičare i pevače, a da joj to nije bio posao po sistematizacijije, i plus kad bi tužila za izmenu muzičkih dela njenog pokojnog oca bez dozvole kao naslednice, pa od "Kola" finansijski ne bi ostao kamen na kamenu. A to da čovek tog formata gladuje, to nije problem ni ovog mučenka, ni Radojice Kuzmanovića, nega ministara kulture koji dopuštaju da se tako rastače nacionalni identitet! Seamora, bre, sramota!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP