Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NEZADOVOLJSTVO I POBUNA GRADSKIH ČINOVNIKA U VRANJU

Ogorčeni zbog mizernih zarada

Autor: V. Pešić | 02.03.2015 - 15:54:00h | Komentara: 0

U Gradskoj upravi u Vranju tinjaju nezadovoljstvo i gnev administrativnih radnika zbog dvostrukog kresanja činovničkih plata.

Gradska uprava

Gradska uprava | Foto: V. Pešić

Ogorčenje službenika kulminiralo je 2.marta zbog toga što je gradonačelnik Vranja Zoran Antić odbio da o socijalnim zahtevima egzistencijalno ugroženih i gladnih službenika i nepotpisanom pojedinačnom kolektivnom ugovoru razgovara sa delegacijom Samostalnog sindikata Gradske uprave.
Predsednik Sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi Jelena Janković rekla je da će 3.marta u holu gradske kuće da bude održan zbor radnika, na kojem ćepobunjeni činovnici da donesu odluku o radikalizaciji protesta.

Predsednik Sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi Jelena Janković

Predsednik Sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi Jelena Janković | Foto: V. Pešić

Već od 4.marta svakog dana u minut do 12 sati biće održani jednočasovni štrajkovi upozorenja, koji će prerasti u generalni štrajk ukoliko gradsko rukovodstvo ne poveća plate zaposlenima u Gradskoj upravi, koja zapošljava 267 radnika.

- Nedavnom odlukom Gradskog veća o korekciji i usklađivanju zarada u javnom sektoru, plate su nam smanjene za 35 odsto. Pre odluke gradske vlade o bolnim rezovima u platnom sektoru, uredbom Vlade Srbije zarade su zaposlenima i penzionerima smanjene za deset procenata. Drastično nam je smanjen životni standard, mnogi su počeli da gladuju. Počela je borba za goli život. Razumljivo je što je odluka Gradskog veća izazvala pobunu među zaposlenima, koji jedva sastavljaju kraj s krajem i više ne mogu uredno da vraćaju kredite, plaćaju komunalije i druge dažbine. Rukovodstvu grada preostalo je da nas kolektivno sahrani. Više od mesec dana čekamo na potpisivanje kolektivnog ugovora. Ne možemo više da izdržimo i zato od gradskih čelnika tražimo da plate vrate na pređašnji nivo. Dok mi grcamo, gradonačelnik, njegovi najbliži saradnici i članovi Gradskog veća imaju enormno visoke plate. Ni u jednoj lokalnoj samoupravi u Srbiji nisu ovoliko skresane plate kao u Vranju. Uprkos pritiscima i pretnjama gradskog rukovodstva, ne odustajemo od opravdanih zahteva, rekla je Jankovićeva.

Gradonačelnik Zoran Antić izjavio je da je gradska administacija skupa, jer se za plate u javnom sektoru iz lokalnog budžeta od preko dve milijarde dinara godišnje utroši više od 900 miliona. Gradski čelnici tvrde da će korekcijom i usaglašavanjem zarada u javnom sktoru, rigoroznim merama štednje u korišćenju službenih vozila, trošenju reprezentacije, smanjenjem dnevnica i putovanja ove godine da bude ušteđeno oko 100 miliona dinara. Ušteđeni novac pripašće socijalno ugroženim porodicama.

Gradska uprava

Gradska uprava | Foto: V. Pešić

Posle najnovijih korekcija, gradonačelnik prima platu od 114.000, a zamenik 107.000 dinara. Predsedniku Skupštine grada pripada mesečno 109.000, a gradskim većnicima 77.000 dinara. Pomoćnici gradonačelnika primaju 75.000 dinara. Načelnik Gradske uprave dobija 89.000 dinara. Prema novom pravilniku, NKV radnik prima 21.396, srednjoškolac od 26.418 do 31.110 dinara. Sa visokom spremom plata u javnom sektoru je od 43.000 do 60.886 dinara. Smanjene su i plate direktorima u javnim preduzećima i ustanovama.
U ustanovama kulture direktorska plata je 53.000, a u Direkciji za izgradnju 90.000 dinara.

I dok su zaposlenima u Gradskoj upravi dobrano zategnuti kaiševi, u pojedinim javnim preduzećima izgleda ne mare zbog mera štednje i pare poreskih obveznika nemilice troše za kafanskim stolovima. Prošle godine su viđeniji ljudi “Vodovoda” na kafansku reprezentaciju spiskali bezmalo 437.000 dinara. Za iće i piće čelnici Direkcije za izgradnju i razvoj potrošili su u ugostiteljskim objektima čak 900.000 dinara. Kafanska reprezentacija koštala je lani i pretprošle godine Komunalno preduzeće “Komrad” preko 1,4 milion dinara.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP