Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ČELNICI TRSTENIKA, VRNJAČKE BANJE I TOPOLE JEDNOGLASNI

Opštine protiv rudnika nikla!

Autor: Ekipa Alo! | 12.02.2013 - 07:53:00h | Komentara: 1

Najava eksploatacije nikla podelila je Srbiju! Predsednici opština Trstenik, Vrnjačka Banja i Topola izjasnili su se protiv eksploatacije nikla u svojim opštinama, kao i protiv toga da se o tom pitanju odlučuje na državnom, a ne na nivou lokalnih samouprava.

Ekološka bomba:  Rudnik nikla „Feni“  kod Kavadaraca  u Makedoniji

Ekološka bomba: Rudnik nikla „Feni“ kod Kavadaraca u Makedoniji | Foto: Miloš Perić

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik, izjavio je da neće dozvoliti eksploataciju rude nikla u toj opštini niti dozvoliti da nacrt novog zakona o geološkim istraživanjima uđe u skupštinsku procesduru.


U nacrtu tog zakona navodi se da će se ubuduće o istraživanju i eksploataciji nikla odlučivati na nivou države, a ne na nivou opština. U nadležnom ministarstvu tvrde da je takva novina uvedena zato što su to tražile same opštine.

„Ključna zamerka na nacrt je što država daje ovlašćenje privatnoj kompaniji koja ulaže milione u to istraživanje, pa je normalno da će kasnije početi sa eksplatacijom“, rekao je Aleksić i negirao je da su opštine tražila izmene zakona.

Aleksić je podsetio da je Srbija pedesetih godina radila geološka istraživanja na području Trstenika i zna da postoji veliko nalazište nikla.
Dragoslav Božović, predstavnik kompanije „Srbija nikl“, ranije je izjavio da ta kompanija ima dozvole za istraživanja na područjima opština Vrnjačka Banja i Topola i podnela je zahteve za još dve lokacije na Mokroj gori.

Zna da ima nikla u Trsteniku: Miroslav Aleksić, predsednik SO Trstenik

Zna da ima nikla u Trsteniku: Miroslav Aleksić, predsednik SO Trstenik | Foto: Slaviša Milenković


Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola, rekao je da je nacrt novog zakona „divljački način da se počne eksploatacija nikla bez obzira na to što će posledice po zdavlje stanovinštva biti katastrofalne, a da za to niko neće pitati opštine i građane koji tu žive“. Slobodan Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, izjavio je da će se uprkos svemu opština i dalje protiviti geološko-rudarskim istraživanjima i eventualnoj eksploataciji ruda štetnih po životnu sredinu.

RTB „Bor“

RTB „Bor“

Tunel za otpad iz RTB-a „Bor“!

Izgradnja tunela za odvod tečnog otpada iz Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ treba da počne sredinom godine, izjavio je Aleksandar Buđelan, koordinator projekta vrednog 12 miliona evra koji kreditira Svetska banka.
- Vest da će rumunske firme „Hidrokonstrukcija“ i „Gavela“ izgraditi nov kolektor otpadnih rudničkih voda ispod jalovišta rudnika bakra „Veliki Krivelj“ iz sastava RTB „Bor“ primljena je sa ogromnim olakšanjem. Ukoliko bi došlo do pucanja tog objekta, u kojem su smešteni milioni kubika otrovne flotacijske jalovine, ekološka katastrofa bila bi neizbežna - rekao je Buđelan.

Poslednji komentari
  • repus Vreme: 12.02.2013 08:24h

    није ми јасно зашто недају да се отварају рудници позивање на тобоже заштиту од загађења је провидно као да ми досада нисмо све сами загадили од река језера извора и земљишта свуда ђубре и боце од разних хемикалија тако да позивање на екологију нема везе дали се овде ради ако стране компаније уђу у посао од стране владе неко остаје без сумњивих пара тако да невидим друге разлоге за ове општине где скоро ништа неради

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP