Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MILORAD ĐOKOVIĆ ŽRTVA OBRAČUNA ŽANDARMA I BALISTA OD PRE STO GODINA

Ostao bez zemlje zbog crnogorskog pukovnika

Autor: Olivera Dašić | 12.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Milorad Đoković iz Vitomirice kod Peći, ostao je bez svog placa u tom selu. Opština Peć, naprasno je odlučila da upravo to mesto proglasi za istorijsko, pošto je na njemu, navodno, još 1913. godine počinjeno ubistvo.

Milorad Đoković  pokazuje papire  kojim mu albanske  vlasti pokušavaju  oduzeti plac i sprečiti ga da živi na Kosmetu

Milorad Đoković pokazuje papire kojim mu albanske vlasti pokušavaju oduzeti plac i sprečiti ga da živi na Kosmetu

Đoković je vlasnik parcele na kojoj je započeo da gradi kuću 1996. godine. Međutim, posle rata 1999. morao je sa porodicom da izbegne u Podgoricu. Posle nekoliko godina se vratio u rodno selo, obnovio roditeljski dom u kojem i sada živi, ali kuću koju je sa suprugom počeo da gradi, ne može da završi, pošto je odlukom SO Peć, to mesto površine 11 ari proglašeno za „istorijsko“.


- Nema kraja njihovim idejama, kada treba pronaći način da se oduzme nekretnina u vlasništvu Srba - počinje svoju priču Milorad, koji je u opštini Peć saznao da ne može raspolagati tim zemljištem, pošto je ono deo istorije. Ništa novo ni neobično, reklo bi se, ali u opštini ne pokazuju ni najmanje volje da se, ako je zemljište zaista od istorijskog značaja, vlasniku ponudi novac za otkup. Istovremeno, u istoj toj opštini katastarska služba je Đokovićev plac uredno zavela na njegovo ime i on je zakonski vlasnik.
Neobično je što su se nadležni dosetili svoje istorije, tek posle insistiranja meštana jednog susednog sela koji su potpisali peticiju za oduzimanje zemlje Đokoviću.

Pukovnik Sava Lazarević Batara

Pukovnik Sava Lazarević Batara

- Niti je njima do istorije niti je tačan podatak da je ovo neko istorijsko mesto, već je to ideja nekog kome je zapala za oko ova parcela, pa jednostavno, hoće da je otmu - priča Đoković.


Prema obrazloženju tamošnje opštinske skupštine, na tom mestu je „prosuta krv“ kada je, navodno, od strane crnogorske žandarmerije 1913. godine tu ubijeno 12 Albanaca. Žandarmerijom je komandovao pukovnik Sava Lazarević Batara. Neobično je što se punih 100 godina niko nije setio ovog navodnog zločina niti je pokušano da se to mesto primerno obeleži, sve dok Đoković nije pokazao nameru da nastavi gradnju svoje kuće.

Milorad Đoković ne zna kome može da se obrati kako bi povratio svoju imovinu.

– Ovim aktom meni su vezali ruke. Niti smem da gradim niti znam kome dalje da se obratim - kaže on i dodaje da mu je jedina nada neka pravna pomoć od državnih organa Republike Srbije, odnosno Kancelarije za KiM.

Ko je bio Batara

Sava Lazarević Batara bio je pukovnik crnogorske žandarmerije, koja je posle balkanskih ratova imala zadatak da zavede red u severnom delu Metohije. Prema nekim istoričarima, i da uguši pobunu Albanaca koji su stali uz Tursku vlast, u ovom delu novooslobođenih krajeva. Poginuo je 1943. godine u napadu partizana na njegovu kuću u selu Lipovo kod Kolašina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP