Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SREĆAN KRAJ

Otac joj poklonio bubreg!

Autor: B.Nenković | 09.11.2014 - 12:44:00h | Komentara: 3

Irena Mitrović (37) iz Rače kod Kragujevca posle dvadeset godina dijalize više ne zavisi od aparata zahvaljujući ocu Zoranu koji joj je dao bubreg. Dok Irena pokušava da nadoknadi sve što je propustila u životu, a otac spokojno čeka penziju, oboje imaju misiju- apeluju na ljude da postanu donori organa.

Irena je dva puta bila na pragu da dobije organ od kadavera, ali su oba pokušaja propala u zadnji čas. Pre dve godine u intervjuu za Alo! Irena je u istoj misiji iskreno priznala da ima samo jedan san - da dobije bubreg. Na kraju je njen otac, Zoran Mitrović (65) odlučio da pomogne ćerki.

Irena Mitrović

Irena Mitrović | Foto: B. Nenković

- Na dijalizu sam otišla tačno 2 904 puta. Na aparatima sam provela ukupno 11 616 sati. Bila sam bolesna 20 godina, dva meseca i osam dana. Na kraju je moj otac odlučio da bude donor i na svu sreću bili smo podudarni. Prve analize počele su 2 010. godine. Transplatacija je obavljena 20. maja ove godine. Bubreg je odmah počeo da radi i ja sada živim potpuno drugi život, kaže Irena.
Ova porodica sada za sebe kaže da je srećna i zadovoljna iako je iza njih dvadeset godina borbe za zdravlje. Ireni su oba bubrega otkazala kada je bila maturantkinja gimnazije. Njen otac, Zoran Mitrović (65) zaposlen u opštinskoj upravi u Rači u komunalnoj inspekciji kaže da je godinama gledao kako Irena pati i koliko joj je stvari i događaja u životu uskraćeno.
Operacija je obavljena na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u Centru za transplataciju, a na čelu timova bili su magistar pukovnik Neven Vavić i prof. dr Novak Milović.

Porodica Mitrović na okupu

Porodica Mitrović na okupu | Foto: B. Nenković

- Sada smo srećna porodica. Roditelji koji su u sličnoj situaciji, znaju o čemu pričam. Doktori su joj posle operacije rekli da je sada njen život u njenim rukama i to mi je bilo najvažnije, priča otac Zoran Mitrović.
Irenina majka Ruža ne priča mnogo, ali sa uzdahom kaže da je to bio najteži period u životu. Nijednu novu godinu, Božić ili slavu nisu na miru proslavili. Irena je i za vreme bombardovanja morala na dijalizu pod vazdušnom opasnošću. Zimi su strahovali od zavejanih puteva, a jedina njihova misao tada je bila da Irena stigne do bolnice u Kragujevcu na dijalizu.
Irena za Alo! sada kaže da, ako je dosanjan ovaj san i posle mnogo godina koje je propustila, ima pravo i na druge snove.

Zoran Mitrović apelovao na donore

Zoran Mitrović apelovao na donore | Foto: Biljana Nenković

- Sada sanjam da vidim Pariz uživo. Ili da odem kod tetke u Australiju. Možda i upišem matematički fakultet koji sam planirala kao srednjoškolka. Život je sada potpuno drugačiji. Zato apelujem na ljude da budu donori. Da odvoje malo vremena, rapsitaju se i potpišu kartice. Možda će nekom spasiti život, dodaje Irena.


Gledao uplakane roditelje

Jedini Zoranov strah bio da ga godine ili bolest ne stignu i da neće moći ćerki da podari bubreg.
- Gledao sam u bolnici oca od 70 godina kome su otkazali operaciju u poslednjem trenutku zbog njegovo zdravstvenog stanja. Nije mogao da pomogne svom sinu. Neutešno je plakao, dodaje Zoran.

Otac prvi donor u Rači

Zoran Mitrović je ove godine od opštine Rača dobio godišnju nagradu za humanost. Kaže da je njegova roditeljska dužnost bila da spasi svoje dete, ali zahvalnica ima sasvim drugi značaj.
- Prvi sam donor organa u Rači. Nadam se da će neko posle ove priče odlučiti da potpiše donorski karticu. Mnogo je dece i mladih bolesno, kaže Zoran.

Poslednji komentari
  • Natasa Vreme: 09.11.2014 21:04h

    Nije mi jasno sto joj otac nije dao organ pre 20 godina. Sa srecom devojci.

  • pera ložač Vreme: 09.11.2014 21:18h

    Šta je čekao dvadeset godina? Nije mogao da se odluči? Strah ga ili šta? Ne mogu da verujem šta čitam , i još je dobio nagradu za humanost? neverovatno.

  • Nevena Vreme: 10.11.2014 00:02h

    Demant na neke od podataka. Prvi donor organa u Raci bio je moj deda, Mile Kostic koji je donirao bubreg mojoj majci, 6.novembra 2001.godine na VMA. Humanih ljudi je bilo i ranije,a moja majka nije morala toliko dugo cekati na bubreg.. . Zahvaljujuci njegovoj humanosti moja majka je ziva je i zdrava i taj 6.novembar slavi kao drugi rodjendan. Deda od pre dve godine, na zalost, vise nije sa nama. Iza njega ostala su dela.... a ne reci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP