Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BEOGRADSKI LAGUMI

Otkrijte misterije Tašmajdanske pećine (FOTO)

Autor: 24sata.rs | 22.08.2014 - 09:29:00h | Komentara: 0

Kada bi zidovi mogli da pričaju, oni tašmajdanski bi verovatno najbolje ispričali istoriju Beograda. Tako je Tašmajdanska pećina, između ostalog, služila i kao utočište Karađorđu, tu je spas tražio srpski narod za vreme I svetskog rata, a bila je i nemački komandni centar u II svetskom ratu.

Tašmajdanska pećina

Tašmajdanska pećina / foto: M. Mitrović

Šalitrena ili Tašmajdanska pećina stara je između šest i osam miliona godina i nekada je predstavljala granicu Panonskog mora. Velika stena, koja i danas stoji kod ulaza u pećinu, stara je 14 miliona godina, a kako ju je nekada zapljuskivalo more, u njoj se i sada mogu naći školjke. Magični svet Tašmajdanskih laguma na proleće će, posle pauze od 2011, ponovo biti otvoren za posetioce.

Tašmajdanska pećina

Siniša Mali i Irena Vujović u obilasku Tašmajdanske pećine / foto: M. Mitrović

Uzak prolaz, jedva dovoljan za jednu osobu, vijuga u podzemlje gde temperatura naglo pada. Prva prostorija pećine, 25 metara ispod Taša, nalazi se na mestu starog Rimskog bunara, a istraživači su otkrili da je prepuna tajnih prolaza.
- Neke prolaze ne možemo da istražimo jer se spuštaju toliko duboko da nam ponestaje kiseonika. U procesu jednog istraživanja naišli smo na sakrivene ašove, lopate i drugu opremu. Kasnije smo otkrili da je neko relativno skoro iskopao tunel dug deset metara koji je vodio prema kriptama Crkve Svetog Marka. Nešto su tražili, a ljudi pričaju da su hteli staro zlato - kaže Zoran Nikolić, hroničar Beograda i jedan od koautora knjige “Beograd ispod Beograda”.

Tašmajdanska pećina

Tašmajdanska pećina / foto: M. Mitrović

Sledeće prostorije su betonirane, neke su pretvorene u bunkere i jasno se nazire prisustvo čoveka. Dok prolazite tim hodnicima, imate osećaj kao da ste se našli u filmu o II svetskom ratu. Što i nije čudno jer hodnici vode u nemački komandni centar.

- Ovo je samo jedan od tri dela gde je bio centar nemačke komande u II svetskom ratu. Ovde su 1941. godine imali strujni agregat, klimu, vodu i lift. Kada su se Nemci povlačili iz Beograda, minirali su mnoge prostorije, a saveznici nisu imali vremena da ih razminiraju, već su ih samo zazidali - kaže Vidoje Golubović, drugi autor knjige “Beograd ispod Beograda”.

Tašmajdanska pećina

Tašmajdanska pećina / foto: M. Mitrović

Put potom vodi do prostorije koja se nalazi ispod Starog groblja. Zid ove pećine sadrži kosti znamenitih Srba koji su se nekada sahranjivali na Starom groblju, a u plafonu se čak vidi deo mermerne ploče, ostatka nečijeg groba.

Tašmajdanska pećina

Deoi mermerne ploče u plafonu Tašmajdanske Pećine / foto: M. Mitrović

Gradonačelnik Siniša Mali bio je oduševljen prizorima Tašmajdanske pećine i obećao je da će na proleće pećina biti otvorena. “Ovo je mesto gde se prelama celokupna istorija Beograda i mislim da svako mora da ga vidi. Do proleća ćemo ovde uvesti struju, poraviti stepenice i na sve načine osigurati bezbednost posetilaca. Ovaj prostor je apsolutno neiskorišćen, a sadrži dušu Beograda”, kaže Mali.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP