Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

LESO RADONJIĆ USKORO PUNI STO GODINA

Ovaj čovek je pola svog života u penziji!

Autor: vesti-online.com | 25.01.2014 - 20:04:00h | Komentara: 2

Aleksandar - Leso Radonjić iz Gornjeg Milanovca ima najduži penzionerski staž u Srbiji.

Starina s najdužim penzionerskim stažon: Leso Radonjić

Starina s najdužim penzionerskim stažon: Leso Radonjić | Foto: vesti-online.com

- Penzioner sam više od pola veka. Sad, ako me pitaš kako sam doživeo ove velike godine, onda ja tu nemam pravi odgovor, jer se u životu i nisam nešto čuvao - jeo sam šta sam hteo i šta je imalo, dobro sam pio, a i danas svakog jutra popijem po dve-tri rakije, često sam i osvitao u kafanama, i pušio sam. Bogu hvala, doživeh vek - kaže Leso.
U kući Aleksandra - Lese Radonjića na periferiji Gornjeg Milanovca u toku su pripreme za proslavu njegovog stotog rođendana koji se poklapa sa stogodišnjicom Kolubarske bitke. Da li će Srbi na pravi način obeležiti jednu od najslavnijih srpskih bitaka i da li će im to biti dozvoljeno od nekih zemalja koje su poražene u Prvom svetskom ratu, o čemu se ovih dana i te kako govori, to Radonjić ne zna, ali zna da će se u njegovoj kući slaviti više dana, jer je on jedan od retkih Takovaca koji je ispisnik Kolubarske bitke.
- Rođen sam u selu Gornji Branetići na obroncima planine Rajac u Prostrugi koja je u svim vojnim kartama vojvode Živojina Mišića upisana kao veoma važna kota za srpsku vojsku. Tu su bili rovovi srpske vojske, a kuća u kojoj sam rođen se nalazila na svega nekoliko desetina metara od prvog srpskog rova. U matične knjige rođenih sam upisan 2. januara 1915. godine, a rođen sam krajem decembra 1914. godine, dok su trajale ljute borbe. Iz tih rovova su srpski vojnici i krenuli u konačnu pobedu i proterali Austrougare preko Drine i Save - kaže starina Aleksandar Radonjić, koga u čitavom kraju znaju po nadimku Leso.
Nakon završetka Prvog svetskog rata Leso Radonjić je odrastao, kao i sva druga deca u to vreme, u sirotinjskim uslovima.
- Detinjstvo sam proveo čuvajući stoku i to vreme pamtim po nemaštini i prvom roju pčela koje sam pronašao u šumi. Eto, od tada pa do pre nekoliko godina sam uvek imao košnice sa pčelama i pravio najbolji med. Vojsku sam odslužio 1936. godine. Nakon vojske oženio sam se i počeo domaćinski da se kućim, ali ubrzo naiđe i Drugi svetski rat koji jedva preživeh jer su me Nemci izvodili pred streljački vod, ali nije mi bilo suđeno da tako završim život. Kada sam preživeo Nemce, priključio sam se partizanima i prošao sam mnoge borbe, a najviše borbe na Sremskom frontu. Imao sam i čin poručnika i nudili su mi da ostanem u vojsci, ali mi se nešto nije sviđalo, a posebno one podele kazana na vojničke i oficirske i tako odlučim da se ratosiljam uniforme i da dođem da orem zemlju koju su orali moji preci. Boračku penziju sam odbio kada su mnogi uz dva lažna svedoka dobijali penzije na ime učešća u ratu - kaže Leso.

Radio i kao matičar

Kao jedan od najpismenijih u selu, Leso je obavljao poslove seoskog matičara u Gornjim Branetičima. Radio je finansijske poslove u varošici Pranjani, koja je u to vreme bila opština.
Najbolje u Titovo vreme

Najbolje vreme koje sam zapamtio je vreme Tita i to ne tvrdim iz ideoloških razloga, jer se i sa njim nisam baš slagao, već zato što je to istina. U njegovo vreme novca su imali i domaćini i žene i deca, a danas ni najbolje domaćine u selu nema zašta kuče da ujede. Eto dokle smo kao država dogurali - veli Aleksandar.

Poslednji komentari
  • Ignjatije Vreme: 26.01.2014 00:55h

    U Nišu je postojao jedan čika Tika, koji je otišao u Vojnu invalidsku sa 20 godina, a doživeo je 90. Dobio penziju pred 2. Svetskog rata i uživao u njoj 70 godina.

  • KOSTADIN Vreme: 26.01.2014 07:45h

    Velika šteta za FOND. I dok je radio pio je i častio se, a sa 50 godina otišao u penziju. To je živi primer penzionera u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP