Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SRAMOTA

Ovako u Srbiji prolaze talentovana deca

Autor: Blic | 22.04.2014 - 15:22:00h | Komentara: 1

Nađa Dornik pravo je čudo od deteta. Sa četiri godine počela je da svira klavir, sa osam harfu, a sa nepunih 14 trebalo bi da nastupi u najpoznatijoj koncertnoj dvorani sveta - njujorškom Karnegi holu.

Nađa je osvojila drugo mesto na prestižnom američkom takmičenju “Piano and Strings 2014” i kao nagradu dobila je učešće na dva koncerta u Karnegi holu - 24. maja na harfi i 26. maja na klaviru.
Takmičenje je bilo organizovano tako što je trebalo da se pošalju video-snimci kompozicija s kojima kandidat učestvuje, a muzički direktor i žiri uputili su poziv najuspešnijima. Međutim, kako to obično biva sa mladim virtuozima u Srbiji, Nađi nedostaje oko 5.000 evra za put, smeštaj i iznajmljivanje instrumenta. I pored te brige, ova velika umetnica ne prestaje da mašta kako će osvetlati obraz svojoj zemlji i školi “Stevan Mokranjac” čiji je đak.

Nađa Dornik

Nađa Dornik: foto: privatna arhiva

- Nastup u Karnegi holu došao je upravo na stogodišnjicu sećanja na Stevana Mokranjca. Zato sam naročito ponosna što ću, ukoliko uspem da obezbedim sredstva za ovaj put, predstaviti školu iz koje dolazim i pomenuti njegovo slavno ime u najčuvenijoj dvorani - priča Nađa Dornik za “Blic”.

Nastup u Americi bio bi i važna stepenica u Nađinoj karijeri, naročito nakon nastupa na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde je za 11 godina koliko traje takmičenje, prošle godine bila jedini predstavnik Srbije koji se plasirao u polufinale.                                                 

Tekst ide ovdeKako možete da pomognete Nađi:

Ako želite da pomognete Nađi Dornik da otputuje u Ameriku i nastupi u čuvenom Karnegi holu, novac možete uplatiti na žiro račun Muzičke škole “Mokranjac” 840-2190760-83.

- Uspeh je bio posebno značajan pošto sam to ostvarila sa harfom, jer zbog ograničenog broja kompozicija pisanih samo za harfu taj instrument je nepravedno godinama bio u senci ostalih. Takođe, novu energiju mi je pridodalo i takmičenje u Salsomađiore u Italiji gde sam osvojila prvu nagradu - dodaje ona.
Za nabrajanje svih nagrada koje je Nađa osvojila sa nepunih 14 godina mogle bi se ispisati strane i strane, pa možda još samo treba napomenuti takmičenje harfe u Sloveniji gde je osvojila zlatnu medalju i nagradu za najveći umetnički utisak.

- U toku ove godine stigli su mi pozivi za solističke koncerte iz celog sveta. Tako da ću do kraja godine nastupiti dva puta u Italiji, jednom u Turskoj, zatim u Nemačkoj... - nabraja Nađa.

Inače, Nađa je učenica prvog razreda Srednje muzičke škole „Mokranjac“, svira klavir u klasi profesorke Željke Vorkapić i harfu u klasi profesorke mr Dijane Sretenović.

Poslednji komentari
  • Vojkan Vreme: 22.04.2014 17:15h

    Iako smatram da bi trebala i morala da putuje na ovo takmičenje, ja iz principa nedam ni dinara, nemojte ni vi. Državo, da te vidimo. Imala si celo milionče da calneš za "boksera" Miladina Kovačevića - 'ajde sad, isprsi se.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP