Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REKORD U ŽUPANJCU

Ovca ojagnjila četvorke! (VIDEO)

Autor: Gane Đorđević | 06.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Virtemberg ovca Vladimira Tomića, iz sela Županjac pored Lajkovca, pre tri dana ojagnjila je četvorke, pa se sada ova supermama može pohvaliti kako je jedna od retkih u svojoj sorti koja je za godinu dana, u tri navrata, na svet donela čak osmoro jagnjadi!

Najviše vole  da jedu iz  Nikolinine ruke

Najviše vole da jedu iz Nikolinine ruke

Nažalost, ponosni otac županjačkih četvorki nije dočekao da ugleda svoje preslatke potomke. Ovaj vrstan ljubavnik prerano je napustio svoj ovnovski harem, pa je zbog svoje nezgodne naravi, njegova glava, umesto na naslovnici, ipak završila kao ukras na bogatoj božićnoj trpezi!


Rekord su šestorke

Prošle godine u Srbiji su zabeležena dva slučaja u kojima su ovce na svet donosile po četiri jagnjeta. Prvo je u januaru ovca Ljubiše Anđelkovića iz Bojnika ojagnjila četvorke, dok se drugi slučaj dogodio prošlog decembra, u selu Donja Grbavica, u okolini Kragujevca, gde je ovca Ljubiše Obradovića takođe s četvorkama obradovala svoje domaćine. Ipak srpski rekord drže ovce Radojka Stanojevića iz Vrtiglava kod Mionice i Milana Mitrovića iz sela Donje Supotno, podno Malog Jastrebca. Pre četiri godine Stanojevićeva ovca ojagnjila je šestoro jagnjadi, a isti podvig ponovila je i Mitrovićeva ovca samo godinu dana kasnije.

- Žao mi je, kako da mi ne bude žao, ali brate, presudila mu je luda glava. Bio je naprasit da bog sačuva. Pripadao je onoj retkoj rasi koja nema rogove, pa su njegovi napadi bili iznenadni, jer se u gomili nije razlikovao od ovaca. Kad me je poslednji put potkačio, rešio sam da goste počastim za Božić.
Je...eš ga sad mi je krivo, ali šta da se radi... nego moram brzo mojim mezimicama da potražim drugog đuvegiju. Poznajući ih teško da će one dugo moći da izdrže bez novog ljubavnika - šaleći se opravdava svoju grešku ponosni gazda neobične ovce koja mu je za godinu dana na svet donela čitavo stado.
Ni najstariji meštani u ovom kraju ne pamte da je jedna ovca ojagnjila četvorke, pa je Tomićeva kuća već tri dana prepuna gostiju. Komšije dolaze da ih pogledaju, pomaze, ali i da domaćinima udele poneki savet. Interesuju se da li i kada namerava da prodaje svoje ovce, jer bi sada svaka kuća u selu volela da u svom toru ima, ako ništa drugo, a ono bar potomke ove neobične supermame.

Nema dovoljno mleka za sve

Nema dovoljno mleka za sve


- Pored ove imam još jednu uzdanicu koja je u poslednjih godinu dana radila punom parom, pa je na svet, u tri navrata, donela čak šestoro jagnjadi - kaže Tomić, koji tvrdi da njegove ovce na svet nikada ne donose ispod dva jagnjeta.

Nema tih para za koje bi ih prodao: Vladimir Tomić

Nema tih para za koje bi ih prodao: Vladimir Tomić


- Tu sam da im obezbedim pun komfor i jakog i nezasitog ovna, a na njima je da posao odrade kako valja. Ruku na srce, ne žalim se, pa zato nema tih para za koje bi ih prodao ili, ne daj bože, s njima dvema omastio ražanj - izričit je njihov gazda. Za to vreme u štali nezasita četvorka neumorno juri svoju slavnu majku, ali je njeno vime preslabo da prehrani uvek gladna usta, pa su Tomići bili prinuđeni da kupe flašice, cucle i mleko u prahu, kako bi prehranili nezasitu bratiju.

- Čuvamo ih kao da su bebe. A kad dođe vreme za prehranu, prednost naravno uvek imaju moje dve unuke Nikolina i Neda iz čijih ruku jaganjci najviše vole da popiju svoje sledovanje - kaže Tomić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP