Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MEŠTANI USHIĆENI - ZAPIS PONOVO OLISTAO

Ovo je novi početak!

Autor: Gane Đorđević | 15.10.2014 - 17:00:00h | Komentara: 4

Kada je u junu tornado prepolovio zapis, hrast star 70 godina, na samom ulazu u Baroševac, oko polomljenog drveta, osveštanog pre 23 godine, okupili su se gotovo svi meštani sela tumačeći, svako na svoj način, ovu krajnje zabrinjavajuću poruku poslatu od svevišnjeg lično. A onda se pre mesec dana dogodilo pravo čudo, pa je jedina preživela grana svetog hrasta ponovo olistala!!!

Tornado je u junu prepolovio osveštani hrast star 70 godina

Tornado je u junu prepolovio osveštani hrast star 70 godina

Litije na mladog Svetog Nikolu, koje su se u Baroševcu održavale svakog 22. maja, komunisti su zabranili 1948. godine, ali je ova svetkovina obnovljena početkom 90-ih. Pošto su za vreme komunističkog embarga na litiju uništeni svi stari zapisi, sveštenici su 1991. godine osveštali novih šest stabala i tako svetim drvećem obeležili granice sela. Jedan od tih zapisa je i hrast čija je grana nekim čudom nedavno ponovo olistala.


Zbog širenja rudnika „Kolubara“ dva sveta drveta već su posečena, a kada je treće polomio tornado, koji je u junu protutnjao selom, ostavljajući za sobom pustoš, većina meštana Baroševca opasno se zabrinula. Po selu su počele da se ispredaju priče kako je u pitanju božja opomena, ali su se stvari skroz promenile otkako je na polomljenom hrastu jedna njegova grana ponovo ozelenela.

Zoran Tošić, hroničar mesta i saradnik lokalnog časopisa „Bukinac“, kaže da se njegovo selo poslednjih nekoliko godina nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji. Zbog širenja rudnika u toku je preseljenje lokalnog groblja, a jedan broj njegovih komšija morao je da bude raseljen.

- Kad je vetar oduvao zapis, svi su pomislili da je đavo konačno došao po svoje, ali se optimizam u potpunosti vratio kad je grana ponovo ozelenela. To je najava života i novog početka. Jedva čekam iduću litiju - ozareno priča Tošić, koji je učestvovao u svim litijama koje su održane od 91. godine.

Tornado je u junu prepolovio osveštani hrast star 70 godina

Ko poseče zapis, čeka ga nesreća
Zapis je drvo koje u Srbiji predstavlja svetinju za selo na čijem se područiju nalazi. Drvo postaje zapis činom osveštenja, pri čemu se u njegovu koru urezuje krst. Za zapis se bira krupno drvo, prvenstveno hrast, ređe cer, brest, jasen i divlja kruška. Srpski istoričar religije Veselin Čajkanović smatra da je zapis nasleđen iz prethrišćanske religije, u kojoj je imao ulogu hrama. Veruje se da će onoga ko se usudi da ga poseče, ili na drugi način ošteti, zadesiti velika nesreća.

Uz pravu molitvu pada i sveto drvo

U rudniku „Kolubara“ bili su prethodnih godina suočeni s veoma ozbiljnim problemom vezanim za seču svetog drveća koje se našlo na putu širenja kopova. Da bi se izbegli sukobi s lokalnim stanovništvom, prošlog februara jedan vreočki sveti kesten, težak 10-ak tona, presađen je na novu lokaciju. Velikih peripetija je bilo i sa sečom 100-godišnjeg hrasta u Baroševcu. Sveto drvo je uklonjeno tek kada je uprava rudnika s pet tona uglja nagradila hrabrog drvoseču koji se osmelio da ga obori. U čitavom poslu ovajdili su se se i popovi koji su osveštali radove. Jedan je dobio građu od eksproprisane kuće, a drugi od posečenog hrasta.

Poslednji komentari
  • Zoran M Vreme: 15.10.2014 12:58h

    E sad mi je laknulo Koliko listica toliko miliona Smesni smo

  • Johnny Vreme: 15.10.2014 17:42h

    Bilo bi jako lepo da izađemo iz sredenjeg veka, ovo su paganske budalaštine pod okriljem crkve koja bi to morala da osudi po svim pravilima, ovo je obožavanje stvari, što je boguhulija koliko ja znam..

  • trnnnn32 Vreme: 15.10.2014 18:12h

    zorane m ti si smesan...slobodno idi i poseci zapis ..ali pre toga obavesti tvoje ukucane i rodbinu ako smes..ajde sta se podsmevas? ajde kukavice napred...ili ipak drma strah?trn

  • Saul Goodman Vreme: 15.10.2014 20:33h

    Zar je moguće da je naš narod u 21-om veku ovako zatucan ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP