Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRINOVA U JAGODINI

Palma dobio i majmunče! (FOTO)

Autor: S. Vojinović | 02.08.2014 - 08:35:00h | Komentara: 1

Dragan Marković Palma ima razloga da časti! U jagodinskom zoološkom vrtu rodilo se mladunče majmuna, i to je prvi mladunac makakija rođen u tom vrtu! Mladunče je došlo na svet u nedelju, 27. jula u 8 i 30 časova ujutru.

Ma kaki majmun, bre?!

Ma kaki majmun, bre?! | Foto: Zoran Ilić

Veterinar zoološkog vrta u Jagodini Vladimir Jovanović je kazao da još ne može da se utvrdi kog je pola mladunče, kako saznaje “Alo!”, jer ga majka ne ispušta iz naručja.


Muštuluk za „Alo!”


Redakcija “Alo!” pozvala je juče predsednika Skupštine grada Dragana Markovića Palmu da mu čestita na novoj prinovi u zoo-vrtu, ali, kako on u tom trenutku nije znao za lepe vesti, upravo je od nas saznao za majmunče. Ipak, Palma juče nije želeo da komentariše novine u jagodinskom zoo-vrtu.

- Majka ga je sama donela na svet, nikakva asistencija nije bila potrebna, sve je proteklo u najboljem redu. Mladunče je zdravo i odmah je počelo da sisa - rekao je Jovanović.

Kako su nam rekli u jagodinskom vrtu, majmunice nose mladunčad od pet do šest meseci, a potput bebe, ni roditelji novopridošlog mladunčeta nemaju imena. Očekuje se da za dvadestak dana mladunče počne da stoji na majčinim leđima, a za ovu vrstu majmuna je karakteristično da veza sa majkom bude jaka i traje tokom celog života.

Još nema ime:  Mladunče u  naručju  majke

Još nema ime: Mladunče u naručju majke


Posetioci tog životinjskog vrta već mogu da vide malog makakija, ali nikako odvojenog od majke. Ona ga, verući se unutar kaveza, sve vreme drži u naručju.
U jagodinskom zoo-vrtu kažu da očekuju još prinova.

- Mužjak je prošle godine postao polno zreo, tako da smo očekivali ovo. Počeli su da se razmnožavaju i da šire potomstvo, a to znači da im je ovde dobro - objašnjava Jovanović.
U jagodinskom vrtu postoji jedan mužjak makakija i tri ženke i oni žive haremski.

U Subotici nestašni, u Jagodini mirni

Makaki majmuni vode poreklo iz Azije i Severne Afrike i jedni su od najpopularnijih vrsta u zoološkim vrtovima, zabavnim parkovima i privatnim domovima širom sveta. Makaki majmuni koji se nalaze u jagodinskom zoološkom vrtu doneti su pre nekoliko godina iz Subotice.
- Tamo su pravili velike šale, a posetioci su ponekad imali i nezgode sa njima. Postojao je deo gde su mogli da priđu bliže uz posetioce, pa su im uzimali mobilne telefone ili sokove. U Jagodini su dobri - kazao je Jovanović. Inače, mladunče makakija je prvi majmun koji je donet na svet u tom zoološkom vrtu, a od početka godine bilo je više prinova, među kojima su mladunčad antilope, lame, zebua, kao i trenutno
najatraktivniji mali lav, kome je dato ime Nikola.

Poslednji komentari
  • rodoljub zaharijevic Vreme: 02.08.2014 16:35h

    a jeli se zna ko je otac.?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP