Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO!

Pančevački urbanizam: Zarobljenici u sopstvenom dvorištu! (VIDEO)

Autor: rtvpancevo.rs | 05.09.2013 - 23:00:00h | Komentara: 6

Da li možda znate za neki slučaj da neko nasred placa ima kuću koja nema izlaz ni na jedan put, a da onda odjednom okolo izniknu kuće i zgrade, ili jednostavno ograde, te da vlasniku ostaje jedino da helikopterom stiže do kućnog praga? Upravo to se dogodilo našem sugrađaninu Božidaru Šegrtu na Strelištu, koji za svoju kuću ima čak i urednu građevinsku dozvolu.

Pančevac Božidar Šegrt živi sa suprugom i dvoje dece u kući do koje nema puta. Kuću je počeo da zida 1993. na porodičnom placu sa građevinskim i svim drugim neophodnim dozvolama. Kako se kuća nalazi na parceli koja je sa svih strana udaljena od gradskih ulica, Božidar se dogovorio sa ujakom, što je potom uneto i u dozvolu, da preko susednog ujakovog placa ima pristupni put do Žičke ulice. Ubrzo posle dobijanja građevinske dozvole, ujak prodaje svoj plac.

Kuća, a zatvor

Kuća, a zatvor

 - Plac gde je bio prvi ulaz prodat je i sazidana je kolektivno stambena zgrada, tako da je meni onemogućen ulaz, pa mi je komšija sa moje bočne, desne strane omogućio ulaz kroz njegovo dvorište, gde je nekad bila kočina. Oni su mi izašli u susret i tuda prolazim - objašnjava Božidar.

Na bivšem ujakovom placu nikle su dve višespratnice, a zatim i ograda oko njih. Božidar je privremeno rešenje potražio preko dvorišta drugog komšije. Privremeno se pretvorilo u dugogodišnje rešenje, a nesreća je što kroz ovaj prolaz teško može da prođe bilo šta osim ručnog prtljaga. Kada Božidar u svoje dvorište treba da unese drva za ogrev, mora da angažuje nosače, koje dodatno plaća.
- Sve što treba da uradimo, duplo plaćamo. Ulica je na nekih 20 metara od kuće, pa sve moramo da plaćamo. Prinuđeni smo na to, to nam je jedino rešenje. Operisao sam srce pre 28 godina i, na nesreću, pre 9 godina dobio bubrežnu slabost koja se pre 14 meseci završila hemodijalizom. Supruga je penzioner već desetak godina, pati od degenerativne skleroze. Ne daj Bože da nam pozli ili tako nešto, dok bi nas našli, moglo bi da bude kasno. Dok bismo objasnili gde smo, šta smo... U suštini, to je naš najveći strah koji imamo - rekao je Božidar Šegrt.

Božidar Šegrt

Božidar Šegrt

 Do Televizije Pančevo priča o ovom slučaju stigla je upravo od komšije koji je ustupio prolaz porodici Šegrt.

- Godinama pokušavamo i preko Opštine i preko Direkcije, preko prijatelja, politike... Međutim, sve je to bilo bezuspešno – svi samo obećavaju. Opština kao nema novca za to, a za sve ostalo ima - kazao je Ljubinko Markov.

Jedno od rešenja za ovakve slučajeve, ako je neko već imao dozvolu za nužni prolaz, jeste i sud.
- Zakon o osnovnim svojinsko-pravnim odnosima predviđa mogućnost sudske nužne stvarne nadležnosti. Ako gospođa Šegrt ne može da koristi svoje parcele, jer nema direktan prolaz do javnog puta, onda može sudskim putem da traži da se ta službenost ustanovi. To je tzv. nužna službenost, službenost javnog prolaza, ukoliko je došlo do neke faktičke i pravne promene na terenu, objašnjava Tatjana Vesković, šefica Odeljenja za legalizaciju GU.
Zakon je tu jasan, ali za njegovo prinudno poštovanje opet je potrebno vreme jer sudske parnice u Srbiji predugo traju. Zato je Božidar Šegrt, ipak, rešenje video i u izgradnji nove saobraćajnice koja je ucrtana u urbanističkom planu. Ali pre izgradnje potrebno je otkupiti i deo zemlje u privatnoj svojini.

- Upotrebna dozvola, čak i komunalno opremanje za ovaj plac gde se nalazi objekat dva puta su plaćeni - 1993. i 2009. godine. Išao sam kod direktora Direkcije. On me je saslušao i obećao da će nešto uraditi ako bude mogao. Odgovor je bio da Opština nema sredstava da izvrši eksproprijaciju i na tome se sve završilo, dodao je Božidar Šegrt.


U Direkciji kažu da jeste ucrtan put, ali i da je put do njega dugačak.
- Planska dokumentacija je predvidela probijanje nove saobraćajnice. To bi bila saobraćajnica koja bi povezala Bavaništasnki put sa Ulicom Stevana Sremca. Međutim, ta ulica zbog svoje važnosti nije uvrštena u prioritete, pa ni u sam finansijki plan Direkcije za izgradnju grada. Izgradnja takve ulice bi zahtevala eksproprijaciju velikog dela privatnih parcela, što možda nije preveliki finansijski zalogaj koliko bi to pravno i vremenski trajalo. Nažalost, za taj blok nam ostaju samo postojeće ulice koje opslužuju stanovnike tog bloka - Mileševska, Žička i Stevana Sremca - naveo je Petar Petrović iz direkcije za urbanizam.

Izgradnja ulice očigledno za sada ostaje samo u planu, a Božidaru, iako je sve uradio po zakonu i propisima, ostaje jedino da se žali sudu i da traži da se otvori ograda oko višespratnice koja je nikla nakon njegove građevinske dozvole, u kojoj je stajalo da na tom placu ima i pristupni put.
Poslednji komentari
  • MilDragJo Vreme: 06.09.2013 07:24h

    Strašno, bolesni ljudi i onda kažu "klonite se stresa"...Pa oni i legnu i ustanu sa stresom! A nešto NE VIDIM KOMENTARE...Ma KOGA INTERESUJE ŽIVOT NEKOG BOŽIDARA ŠEGRTA...Nije to FARMA, VELIKI BRAT.../kupleraji/ , nije to SORAJA, VENDI....ŽALOSNO!

  • Slavko Vreme: 06.09.2013 07:53h

    Ovaj covek ima lanac prodavnica-pecenjara (3) pileceg mesa i preradjevina u Pancevu i moze se reci da je jedan od bolje stojecih,a ovde se predstavio kao socijalni slucaj...i ova slika kao kuca pored pruge,tuzno...

  • box Vreme: 06.09.2013 07:53h

    U pancevu su na vlasti vucicevi jastrebovi......

  • Dragan Vreme: 06.09.2013 09:00h

    Ako je za utehu,nije jedini.OpstI javasluku u javnim preduzecima i sluzbama.A ocigledno je da nisu nasli "pravu"osobu da se to resi.Slican problem ja vec deset godina pokusavam da resim kroz institucije sistema u centru Nisa i za sada nista.Iako je kuca izgradjena sa svim dozvolama i urbanistickim uslovima predvidjen ulaz u parcelu,javna povrsina, oni nas zamajavaju izradom planova regulacije svakih pet godina a koji nemaju veze sa situacijom koja se resava planom detaljne regulacije.Iako su molbe i zalbe upucene sa svom dokumentacijom svim nadleznim upravama resornom vecniku, gradonacelniku i predsedniku skupstine grada niko mi nije ni odgovorio a kamo li nesto uradio.Cak sam pokusao i preko politickih veza,racunam dosli novi obecali pravo i pravdu i nista.Oni cine samo svojima..Eto to je pravda u Srbiji a oni sto su bez coravog papira i dinara za komunalije napravili kule i zamkove legalizovace to za neku sicu a mi cemo obijati i dalje pragove korumpiranih sluzbenika i politicara.

  • Jovana Vreme: 06.09.2013 19:35h

    Gospodine Slavko, ocigledno da nemate pametnija posla nego da se bavite njegovom finansijskom situacijom! Niste se ni zapitali zbog cega toliko radi!Sramota!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP