Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ANALIZE POKAZUJU DA JE JEZERO PALIĆ NA SAMRTNIČKOJ POSTELJI

„Panonsko more“ umire, niče akva park!

Autor: M. Popadić | 15.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Više nije pitanje da li će Palićko jezero dočeketi (i preživeti) još neku od mnogobrojnih eko-katastrofa izazvanih ljudskom nebrigom, a takvih je bilo i u skorijoj i davnoj prošlosti.

U jezeru  pronađeni otrovi  koji su opasni i u malim količinama: Palićko jezero

U jezeru pronađeni otrovi koji su opasni i u malim količinama: Palićko jezero

Pitanje je dokle će Subotičani graditi skupe prečistače za otpadne i kanalizacione gradske vode, a istovremeno dozvoljavati da se iz turističkog sektora Palića u jezero i dalje ulivaju otpadne vode koje su ovog leta učinile jezero potpuno neupotrebljivim.


Najnovije analize stručnjaka Zavoda za javno zdravlje Subotice govore da je udeo modrozelenih algi i fitoplanktona u jezerskoj vodi četiri puta veći od gornje dozvoljene granice što vodu čini potpuno neupotrebljivom. Sekundarni metaboliti cijanofita, piše u kometaru stručnjaka Zavoda, cijanotoksini, „spadaju u prirodne otrove koji su toksični i u relativno malim količinama, a imaju i efekat tumorske promocije i kancerogeneze“. Stručnjaci navode da tokom plivanja, veslanja i drugih rekreativnih aktivnosti u vodi, čovek može doći u kontakt sa ovim otrovom preko kože, sluzokože nosa ili slučajnim gutanjem...

Osim povećanog razlaganja algi, u vodi je prisutan i povišen sadržaj organskih i suspendovanih materija, kao što su amonijak i fekalne bakterije.
Goran Gabrić, direktor „Park Palića“ juče je izjavio da je stanje vode u turističkom sektoru pogoršano i zbog velikih vrućina, ali i nerešenih problema sa otpadnim vodama samog turističkog naselja.

- Ozbiljno i odgovorno razmatramo ova pitanja i ništa ne krijemo od građana. Verujem da će problem zagađivanje turističkog sektora biti uskoro rešen - rekao je on.

Subotica je, podsetimo, još pre tri godine završila izgradnju gigantskog prečistača gradskih otpadnih voda i taj luksuz je, uz pomoću EU koštao oko 25 miliona evra. Ali, dok se to gradilo i dok se spašavala čistoća jezera od gradske kanalizacije, gradio se i turistički deo i to sa odvodom kanalizacije - u jezero!?

Ovakav pristup problematici doveo je jezero do samrtničke postelje, a Palić je ostao bez i ono malo turista. Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao je da će grad uskoro raspisati konkurs za izradu projekta akva parka na Paliću koji bi poboljšao ukupnu turističku ponudu. Akva park bi leti, bar donekle, mogao zameniti jezerske plaže ukoliko se, kao što je to slučaj sada, dogodi incidentna situacija, a tokom cele godine zadovoljio bi i potrebe turista i samih Subotičana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP