Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NAŠI SPECIJALCI SA ROTVAJLEROM PROGLAŠENI ZA NAJOPASNIJU POLICIJU NA SVETU

Pas koji je proslavio SAJ!

Autor: Enes Sadiku | 04.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 10

Fotografija pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), naoružanih do zuba, ispred kojih leži moćni rotvajler, dospela je do čuvenog britanskog „Dejli mejla“, koji je, između ostalog, zahvaljujući i ovoj fotki, naš SAJ proglasio najopasnijom policijskom jedinicom na svetu!

Fotka koja je oduševila Britance: SAJ i Meda

Fotka koja je oduševila Britance: SAJ i Meda

Ovoj laskavoj tituli u velikoj meri doprineo je i sjajni, crni pas, koji se uprkos opasnom izgledu zove - Meda. Ljubimac jedinice, petogodišnji rotvajler, ispostavilo se, kada smo otišli da baš o njemu uradimo priču, više nije bio među živima. Uginuo je posle bolesti kojoj nije bilo leka, uprkos nadljuskim naporima koje su specijalaci uložili da ga spasu.


- Psi redovno, pored svakodnevne obuke, prolaze i veterinarske pregleda i kada je ustanovljeno da je bolestan, odmah smo se angažovali da od drugog psa nabavimo krv, operisan je, ali ništa nije vredelo. ostali smo bez Mede - kaže naš sagovornik, specijalac kojem, onako hrabrom i moćnom, drhti glas dok priča o ljubimcu jedinice.

A Meda je bio, kaže, izuzetno pametan i obučen borbeni pas koji je rame uz rame sa pripadnicima SAJ-a učestvovao u svim akcijama bez obzira na rizik. Meda je sa svojim psećim kolegama, tako učetvovao u obezbeđenju „Parade ponosa“, akcijama „Grom“ i „Grom 1“, nekim talačkim situacijama. Sve dok se nije razboleo...

- Čovek se veže za psa kao za drugog čoveka. Vodič i pas nisu kompletni jedan bez drugog i bitno je da se razumeju. U svakom timu koji neretko dolazi u kontakt sa najopasnijim kriminalcima, nalazi se i vodič sa službenim psom, a na licu mesta se procenjuje ima li potrebe da on učestvuju u akciji. U jedinici su nemački i belgijski ovčari, šarplaninci, labradori i rotvajleri - objašnjava naš sagovonrik i dodaje da se psi dele u grupe, odnosno, imaju različite namene: borbeni pas, čuvar, pas angažovan na otkrivanju eksplozivnih naprava ili droge, otkrivanje mina, leševa ili pretraživanje ruševina.

- Psi na obuku dolaze kao štenci od nekoliko meseci, a “u penziju” odlaze zavisno od zdravstvenog stanja. Svi reaguju isključivo na komandu svog vodiča koji im pomaže da se snađu na terenu. Oni su kao i drugi pripadnici jedinice i neće reagovati dok im se ne izda komanda - zaključuje naš sagovornik iz SAJ-a.
Poslednji komentari
  • ljutko Vreme: 04.12.2014 08:30h

    Blago nama,a fotke dilera koji se šećkaju po ulicama građani lepe po banderama !!Ovi "opasni" igleda nemaju ništa protiv pomenutih !

  • Вуле Vreme: 04.12.2014 08:33h

    Велико поштовање овим момцима и наравно најбољој и најхрабријој раси !!!

  • Dzonson Vreme: 04.12.2014 12:19h

    pa to su sve kerovi.. av av av av, rot je tu najveci covek

  • babujka Vreme: 04.12.2014 12:50h

    Psi su bolji prijatelji coveku nego sam covek

  • Zoka Vreme: 04.12.2014 13:17h

    Imam rota i mogu samo da kazem da u prepametni psi....po meni najbolji!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP