Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

HUMANOST NA DELU

Patronažne sestre brinu o gladnim bebama

Autor: V. Pešić | 16.02.2015 - 11:37:00h | Komentara: 0

Socijalno ugrožene porodilje dobijaju besplatnu hranu za porod sve dok ne ustali isplata materijalnog dodatka i socijalne pomoći od države, zahvaljujući akciji patronažne službe Doma zdravlja u Vranju.

Mleko za bebe

Mleko za bebe | Foto: RTV Vranje

Glavna sestra službe patronaže Karolina Popović rekla je da majke iz siromašnih porodica, koje ne mogu da doje i nemaju pare da kupuju hranu za novorodjenčad, zahvaljujući donatorima besplatno dobijaju mleko u prahu i kašice.
- Na terenu je 17 patronažnih sestara koje redovno posećuju porodilje i novorođenčad. Sestre utvrđuju kojim majkama je potrebna hrana za bebe. Besplatnu hranu dobijaju majke koje ne mogu da doje, a nemaju novac da kupe hranu. Socijalno ugrožene porodilje dobijaju besplatnu hranu za porod sve dok ne ustali isplata materijalnog dodatka i socijalne pomoći od države. Česta je situacija na terenu da porodilja nema mleko da novorođenče doji, niti pare da kupi hranu, jer kasni isplata dečijeg dodatka, ističe Karolina Popović.

Mleko za bebe

Mleko za bebe | Foto: RTV Vranje

Podržali akciju

Akciji "Mleko za bebe" patronažne služb3 Doma zdravlja u Vranju podržale su gradska i privatne apoteke, NVO "Životna pomoć", ginekološko-akušersko odeljenje, sindikati Zdravstvenog centra i drugi donatori.

Humanitarna Nevladina organizacija "Životna pomoć" iz Vranja, koju predvodi predsednica Ljubinka Buba Milovanović, obezbedila je za bebe slabostojećih porodica 50 besplatnih kašica. U Službi patronaže naglašavaju da u sedam opština Pčinjskog okruga trenutno u najtežoj socijalnoj situaciji 15 porodica.
Matijas, sin siromašne Nataše Asanović iz Vranja, krajem prošle godine prve noći posle dolaska iz porodilišta bio je gladan, jer majka nije mogla da ga doji. Nataša i njen nezaposleni suprug imaju pet sinova i žive od socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Patronažne sestre donele su Matijasu nekoliko kutija mleka u prahu i spasile mališana gladi, a darovima pomogle
siromašnom višečlanom domaćinstvu.

Na ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Vranju svake godine na svet u proseku dođe više od 1.700 beba.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP