Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

JEDINI LIST NA SRPSKOM U MAĐARSKOJ OD SRBIJE NE DOBIJA NI DINAR

Petković grobar „Srpskih novina”?

Autor: N. N. Travica | 20.07.2013 - 23:42:00h | Komentara: 6

Opstanak „Srpskih nedeljnih novina“, jedinog zvaničnog glasila naše nacionalne manjine u Mađarskoj, posle 175 godina izlaženja doveden je u pitanje jer od Ministarstva kulture, prvi put za pet godina, nisu dobili ni dinar!

Bratislav Petković

Bratislav Petković | Foto: Goran Srdanov

Glavni i odgovorni urednik lista Dragan Jakovljević objašnjava za „Alo!“ da su „Srpske novine“ konkurisale kod Ministarstva kulture Srbije za sufinanasiranje srpskih medija u regionu, ali da sredstava nisu odobrena.


- List je do sada uspevao da održi kontinuitet nedeljnog izlaženja zahvaljujući velikim naporima minimalnog broja zaposlenih, rukovodstva samouprave Srba i sredstvima koja smo dobijali na konkursima Ministarstva kulture i vojvođanskog sekretarijata za kulturu - rekao je Jakovljević, dodajući da izdavač nastoji da „Srpske nedeljne novine” stignu u svaku srpsku kuću u Mađarskoj, tako da ih danas čita gotovo celokupna populacija srpskog stanovništva u toj zemlji.

Novine čita cela srpska populacija u  Mađarskoj

Novine čita cela srpska populacija u Mađarskoj


- Novine omogućuju jezičku edukaciju našeg naroda u Mađarskoj, koja je neophodna. Uredništvo je svesno činjenice da je očuvanje maternjeg jezika i pisane reči u rasejanju značajno u borbi protiv asimilacije - izjavio je Jakovljević, dodajući da se novine finansiraju i iz budžeta Mađarske, ali da ta sredstva nisu dovoljna za redovno izlaženje. On ističe i da to glasilo danas ima samo 12 strana, tako da dalje smanjenje nije izvodljivo.

- Neprijatno nas je iznenadilo što na konkursu Ministarstva nije prihvaćen projekat tematskih dodataka „Srpskih nedeljnih novina“ i što nismo dobili sredstva koja su nam proteklih godina bila dragocena za funkcionisanje. To se dogodilo uprkos suprotnim obećanjima ministra kulture Bratislava Petkovića, koji nas je do sada čak dva puta posetio.
U decembru smo preneli i njegovu izjavu u kojoj je obećao da će ministarstvo na čijem je on čelu ubuduće finansirati i pomagati naše napore, čak i u većem obimu nego što je to bilo do sada - kazao je Jakovljević, naglašavajući da su „Srpske nedeljne novine“ uputile molbu ministarstvu da im se ukaže na ostale mogućnosti dopune budžeta koji im jedva omogućava puki opstanak.

Dva veka tradicije


Srpske nedeljne novine su nastavljač tradicije „Serbskih narodnih novina“, koje je Teodor Pavlović izdavao u Pešti od 1838. do 1849. godine. Srpsko pisano glasilo u Mađarskoj je od početka izlaženja promenilo više izdavača. „Srpske nedeljne novine” danas izdaje samouprava Srba u Mađarskoj, kao zvanično glasilo naše nacionalne manjine u toj zemlji.

Poslednji komentari
  • BATA Vreme: 21.07.2013 01:14h

    Pisani mediji kaput ,to je trend u svetu .ĐŽabe napadate čoveka ,jer neće moći kao u neka prošla vremena ,a znate o čemu mislim šakom i kapom ,pa raspali po po poruđžbini .Sedam godina u kući nisam uneo ni jednu novinu ,jer ne trebaju ni za potpalu.

  • nesa Vreme: 21.07.2013 08:19h

    Tako su u Dubrovniku ugaseni srpski listovi,kraljevina nije htela da im daje pare za stampanje.Treba pomoci ljudima,ako vec zele da sacuvaju svoj identitet.Jer Budim je nekad bio pretezno srpski grad,ali je vrsena asimilacija od strane madjara.Ako si srbin,tesko ces dobiti posao,od cega ti zavisi egzistencija.Ali ako promenis ime Mile u Miklos,sva su ti vrata otvorena.Vremenom,ako u kuci ne gajis svoju srpsku tradiciju,tvoji potomci ce zaboraviti da su srbi.Zato treba stampati ovaj list.

  • TOPALOVIC Vreme: 21.07.2013 09:05h

    I lici na grobara....

  • Mirko Vreme: 21.07.2013 09:22h

    Dali listovi madjarske nacionalne manjine se finansiraju od strane Srbije, ili pak novac dobijaju iz Madjarske? Ako dobijaju i iz Madjarske, onda bi i mi trebali da pomognemo srpskim listovima u Madjarskoj.

  • zoran m. Vreme: 21.07.2013 17:54h

    @nesa- u pravu si da je Budim nekada bio pretezno srpski grad, ali to je bilo sve do 1720. god., kada se povecava naseljavanje nesrpskog stanovnistva, a srpsko smanjuje iz vise razloga.Inace, Budim je osnovao brat hunskog vodje Atile Bleda,a spajanjem Obuda i Peste 1873. god. nastaje Budimpesta. U svakom slucaju,Srbi u Madjarskoj zasluzuju da imaju novine na svom maternjem jeziku. Nadam se da ce neki novi ljudi imati vise sluha za to!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP