Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DOBILA IME PO DOMOVINI

Petogodišnja gospođica Simonović: Ja sam Srbija!

Autor: R. Ćoralić | 16.03.2014 - 20:00:00h | Komentara: 13

Srbija danas ima svoje dve Srbije. Obe su rođene u Beogradu, jedna još u vreme stare SFRJ ,1981. godine, a druga, ujedno i najmlađa Srbija, na svet je došla 2009, tri godine posle raspada državne zajednice SCG. I dok su se u naletu nove mode davanja deci što kraćih, zvučnijih i neobičnijih imena, mnogi roditelji utrkivali ko će biti originalniji, Ana i Vladica Simonović su se odlučili da svoju ćerkicu nazovu po domovini.

- Vreme je da počnemo da vraćamo deci stara srpska imena. Vladica je dao ideju, a ja sam se složila - kaže mama Ana.

Najmlađa i najlepša Srbija na svetu

Najmlađa i najlepša Srbija na svetu | Foto: Dimitrije Goll

 Tata Vladica dodaje da je odluka o tome pala 2008. godine, prilikom hodočašća na Kosovo.
- U Gornjem Milanovcu, Ani je bilo nešto loše. Otkrili smo da je trudna i rekao sam - zvaće se Srbija, pošto smo celu Srbiju prešli peške - kaže tata
Vladica, dodajući da su zbog kuma nameravali da joj daju ime Nikolina, ali da su svi koji su zvali da čestitaju rođenje govorili „rodila se Srbija”, pa je bilo logično da tako i ostane.

Srbija sa sestrom  Slobodom i  roditeljima

Srbija sa sestrom Slobodom i roditeljima | Foto: Dimitrije Goll

 A mala Srbija Simonović tek je napunila pet godina, živi u Beogradu, ide u vrtić i uživa u detinjstvu. Nadimak joj je Srpka i, iako važi za veliku pričalicu, pred nama se malo postidela, ali priznaje da zna šta znači njeno ime.

- Srbija se zove država u kojoj živimo - stidljivo odgovora Srbija skrivajući se iza tate Vladice, dok njena dvogodišnja sestra Sloboda veselo trčkara oko nje.
Zbog imena, kažu njeni roditelji, nisu imali problema na putovanjima, a dosad su bili u Grčkoj, Makedoniji i prošle godine u Albaniji.

aPošto se malo opustila, Srbija nam je otkrila da već odavno zna da čita i piše, a onda je ko od šale odrecitovala „Orao” od Đure Jakšića, koji joj je, kaže, omiljeni pisac, mada voli i Jovana Dučića. Dok joj neki predviđaju uspešnu političku karijeru, Srbija zasad na to samo odmahuje glavom.

- Kad porastem, biću slikar - odlučna je ona, a roditelji dobacuju da je od malih nogu imala svoj stav. Ali, i pre toga će možda Srpka braniti boje Srbije, jer trenira parternu gimnastiku i već ima nekoliko diploma.

Pored Mirođije i Mrguda živi Zdravica

Koliko su pojedini roditelji bili inspirisani prilikom odabira imena za svoje potomke, najbolje svedoči podatak da u Beogradu danas imamo Svilu, Vidru, Pepeljugu, Dugu, Mirođiju, Zdravicu, Željicu, Lastu, Kišu, Strelu... A, među nesvakidašnjim muškim imenima izdvajaju se Zeka, Plamen, Mrgud, Granit, Dren, Jorgovan, Omiljen, Pravda...

"Velika" Srbija odavno u EU

Za razliku od male Srpke, do „velike” Srbije Subotić Jović (33) nismo uspeli da dođemo. Ona je, kako saznajemo, već otišla u Evropsku uniju i sa porodicom živi u Nemačkoj. O tome da davanje deci „patriotskih imena” nije ništa novo na našim prostorima najbolje svedoči podatak da danas imamo na hiljade Srbijanki, Srbislava, Srboljuba i Jugoslava, ali je zato u celoj Srbiji ostalo tek nekoliko Jugoslovenki. 
Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 16.03.2014 20:50h

    Roditelji, roditelji...nisu deca kriva, deca su lepa, neka su živa i zdrava, ali na vas, na vaš izbor imena, ne teba trošiti reči.

  • vera Vreme: 16.03.2014 21:19h

    Srbi nedaju ime po domovini nego po Otadzbini.

  • petar Vreme: 16.03.2014 21:35h

    Dobro je i prošla , mogao je da je nazove i Traktorka ili Mašiinka.

  • Marija Vreme: 17.03.2014 00:07h

    Lepa Srbija...Svako ima pravo da izabere ime kakvo želi i svi su dužni da poštuju taj izbor...a ne da se rugaju. A koje je od ovih ispred ljepše !?

  • Neša Vreme: 17.03.2014 02:53h

    prelepa curica! mada ovo sa imenom... neka je živa i zdrava a kada poraste neka razmisli, pa može ime i da promeni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP