Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OTKRIĆE

Petogodišnjak otkrio vredno umetničko delo

Autor: | 13.10.2013 - 07:41:00h | Komentara: 0

Petogodišnjak Andreja Dimitrijević, unuk Miroslava Anđelkovića, srpskog slikara i profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, slučajno je u porti crkve Svetog Pantelejmona u Nišu pronašao bronzanu bistu - delo poznatog srpskog slikara Živojina Lukića (1889-1934), rekla je Tanjugu viši kustos niškog Narodnog muzeja Mara Makarić.

Skulptura deponovana u Narodnom muzeju u Nišu

Skulptura deponovana u Narodnom muzeju u Nišu

Dečak se igrao u porti i videvši bistu, pozvao je „u pomoć“ starije, a sve se dogodilo uoči praznika Svetog Pantelejmona prilikom sređivanja dvorišta crkve, navela je Makarićeva.


„Zahvaljujući dobroj saradnji s Niškom eparhijom i razumevanju starešine crkve oca Jovana, ovo delo je ovih dana deponovano kod nas u muzeju“, dodala je ona.
„Nismo još uspeli da identifikujemo portretisanog“, napomenula je Makarićeva i ukazala na to da se autor dela smatra začetnikom moderne srpske skulpture.

Bista otkrivena u porti crkve Svetog Pantelejmona

Bista otkrivena u porti crkve Svetog Pantelejmona

Pretpostavlja se da je delo nastalo krajem treće decenije prošlog veka, kada je Lukić radio u Nišu na spomeniku mladom fudbaleru, a reč je o fudbaleru Ljubomiru Jankoviću, koji se utopio u Nišavi. Spomenik se nalazi na nišavskom keju u blizini Gradske kuće.


Makarićeva kaže da je bista pronađena u porti crkve neoštećena i da se po natpisu na bisti vidi da je izlivena u čuvenoj beogradskoj livnici „Đorđević“.
Na bisti je isklesano ime autora, a bista je visoka 54 centimetra.

„Prema samom liku portretisanog, koji je prikazan u svečanom odelu, sa mašnom i košuljom i lepo začešljanom kosom, možemo zaključiti da je poticao iz neke ugledne porodice“, kazala je ona.

Živojin Lukić (1889-1934)

Živojin Lukić (1889-1934)

Makarićeva očekuje da će ime portretisanog biti uskoro „dešifrovano“, ali i poziva sve koji bi mogli nešto da znaju o tome da svoja saznanja podele sa Narodnim muzejom u Nišu.


Lukić je vajarstvo studirao u Moskvi i u trećoj deceniji prošlog veka „donosi moderna shvatanja, posebno u portretskoj umetnosti, kojoj je najviše bio sklon“. Njegova najpoznatija dela čuvaju se u Muzeju savremenih umetnosti u Beogradu, to su „Portret dr Radenke Hađić“, „Portret gđe Zloković“, „Mali bata“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP