Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SRPSKI SPECIJALCI USPEŠNO OKONČALI MULTINACIONALNU MISIJU U SOMALSKIM VODAMA

Pirati su nas zaobilazili u širokom luku!

Autor: Jelena Jokanović | 28.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Tim od 12 pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije angažovanih na zaštiti broda „Karolina skan“ koji prevozi humanitarnu pomoć u okviru Svetskog programa za hranu, završio je tromesečno učešće u misiji „Atalanta“ - multinacionalnoj operaciji pomorskih snaga EU.

Ispraćeni uz ovacije i suze: Sa posadom broda

Ispraćeni uz ovacije i suze: Sa posadom broda

Brod je saobraćao od Džibutija do Mombase u Keniji, a naše vojnike koji su ga uspešno štitili od somalskih pirata po povratku u Srbiju ugostila je redakcija „Alo!“.

U timu iz Srbije  bilo je 12 vojnika

U timu iz Srbije bilo je 12 vojnika

Još jedan tim ide u julu


Operacija „Atalanta“ organizovana je radi zaštite imovine Svetskog programa za hranu od pirata u vodama Somalije. Započeta je 2008, a od kada je uvedeno vojno prisustvo u Adenskom zalivu, kojim dnevno saobraća stotine brodova, daleko je smanjen broj napada pirata u odnosu na ranije godine. Program Svetskog programa za hranu trenutno je stopiran dok je brod „Karolina skan“ na remontu ili dok se ne iznajmi drugi brod. U planu je angažovanje drugog tima iz Specijalne brigade Vojske Srbije od sredine jula ove godine.

Već na početku misije, srpski vojnici shvatili su ozbiljnost situacije, jer se neposredno po njihovom dolasku dogodio napad u Barberi, kada je eksplodirao automobil bomba i ubio nekoliko ljudi. Ipak, naš tim je pokazao izuzetnu profesionalnost. Iako je bilo rizičnih susreta tokom njihovog angažmana, oni su u svakoj situaciji imali „spreman odgovor“ te nije bilo napada pirata, koji su uobičajeni u tom delu sveta.

- U zoni operacije, na nekih 20 milja, što je za morske uslove ralativno blizu, konstantno su se dešavali neuspešni napadi na druge trgovačke brodove.
Nije bilo direktnih napada na nas, ali je bilo sumnjivih približavanja koje smo mi odrvraćali na razne propisane načine - počinje priču zastavnik Željko Kuprešak (41), jedan od dvanaestorice pripadnika naše vojske u misiji.

Uvek na oprezu...

Uvek na oprezu...

Njihov zadatak je bio 24-časovno čuvanje broda od pirata, u toku plovidbe i u luci. Iako su prethodno prošli kompletnu obuku u Francuskoj, Grčkoj, ali i u Srbiji, na brodu im je najviše pomoglo iskustvo.

Misija  obavljena: Zadatak je bio da se  zaštiti brod koji prevozi  humanitarnu pomoć

Misija obavljena: Zadatak je bio da se zaštiti brod koji prevozi humanitarnu pomoć
- Veoma je teško razlikovati pirate od običnih ribara. Prvi pirati i jesu bili ribari koji su ostali bez sredstava za život, pa su posegli za drugim načinima da ih steknu. Tako ne možemo tvrditi da smo se sretali sa njima jer nije došlo do vatrenog obračuna. Ipak, bilo je situacija da, recimo, ribari i pored upozorenja neće da se sklone jer čuvaju ribarske mreže, koje njima život znače. Da smo se slepo pridržavali pravila angažovanja, mi bismo nakon svih upozorenja plovilo koje je klasifikovano kao sumnjivo morali da uništimo.

Na visini  zadatka...

Na visini zadatka...

„Dobrovoljni zatvor“


Pored svega, najviše straha je bilo u vezi sa vremenskim prilikama i prilagođavanjem uslovima života i rada na brodu, kaže major Ivan Tanacković (37).
- Na brodu je bio relativno skučen prostor za ljude koji su navikli na hiperaktivnost, stalne vežbe i kretanja. Bila je to neka vrsta dobrovoljnog zatvora. To je trebalo savladati na početku, ali je posle nekoliko dana sve bilo mnogo lakše. Trebalo je i prilagoditi se ljudima drugih nacija, vera, jezika, a plašili smo se i dobijanja morske bolesti - kaže Tanacković.

Nekada morate doneti pravu odluku u skladu sa situacijom, vodeći računa da ne ugrozite bezbednost tima i broda koji obezbeđujete, a takođe i da ne zloupotrebite data ovlašćenja - objašnjava Kuprešak.

Tipičan dan na brodu svodio se na praćanje aktivnosti drugih plovila brodskim radarima i u telekomunikacionom saobraćaju, vizuelno osmataranje okoline broda, obezbeđivanje sigurnosti broda u lukama i njegov detaljan pregled nakon isplovljavanja. Stariji vodnik prve klase Bojan Branković (33) navodi da su bili obučeni i za rešavanje različitih talačkih situacija, te da su na bilo koju situaciju koja je mogla da iskrsne imali spreman odgovor.

- Mi smo imali jedan ozbiljan tim, profesionalno obučen i osposobljen, pa su napadi na naš brod bili manje verovatni. Za nas je to bilo sasvim novo iskustvo, budući da mi nemamo ratnu mornaricu, ali je naša prednost bila što smo tim sastavljen od pripadnika specijalnih jedinica, dok su ostale vojske slale obične vojnike iz mornaričkog sastava. Tako nas je taj deo u vezi sa zadatkom potpuno rasterećivao jer smo bili sigurni u sebe - navodi Branković.

Kuprešak,  Tanasković i Branković

Kuprešak, Tanacković i Branković | Foto: Dejan Živančević

Smučila im se pica s ananasomSmučila im se pica s ananasom
Hrana je bila poseban problem, objašnjava major Tanacković.
- Kuvar, kao i većina zaposlenih na brodu, dolazi sa Filipina i sprema hranu na malo sprecifičan način. Morate imati otvoren um za različite ukuse. Kuvar je, ma koliko bio obučen po međunarodnim standardima, uvek vukao na svoju stranu. Tako smo uz svaki obrok jeli kuvani pirinač, piletina sa nekim čudnim začinima je bila redovno na meniju, oduševljeno nam je nudio picu sa ananasom, koju nismo mogli ni da pogledamo. Ipak, stvarno se trudio oko nas i hteo da nam izađe u susret i sasluša predloge. Sve u svemu, sa ljudima na brodu smo imali odličnu saradnju, a po iskrcavanju ispraćeni smo ovacijama i da ne kažem uz suze - završava Tanacković.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP