Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŠKOLA U SELEVCU VIŠE PODSEĆA NA KUĆU STRAVE NEGO NA OBRAZOVNU USTANOVU

Plafon pada, a oni i dalje drže čas!

Autor: R. Ćoralić | 29.03.2014 - 07:25:00h | Komentara: 4

Osnovna škola „Đorđe Jovanović“ iz Selevca kod Smederevske Palanke bukvalno se raspada, a 330 učenika od prvog do osmog razreda i dalje svakodnevno u njoj sedi na nastavi!

Ceo sprat je  pre pet godina  zatvoren iz  bezbednosnih  razloga

Ceo sprat je pre pet godina zatvoren iz bezbednosnih razloga

Krov prokišnjava godinama, pa je sprat već pet godina van upotrebe, a u jednoj učionici u prizemlju se tokom prvog polugodišta obrušio i deo plafona, i to za vreme časa, koji je pao iza nastavnice, pa samo pukom srećom niko nije povređen. A, sudeći prema fotografijama koje su se nedavno pojavile na društvenim mrežama ova škola više podseća na kuću strave nego na obrazovnu ustanovu u kojoj deca stiču osnovna znanja.


Propada već 15 godina: OŠ „Đorđe Jovanović“

Propada već 15 godina: OŠ „Đorđe Jovanović“

- Škola se ruši, tone, malter sa zidova otpada, deca udišu vlagu, a nastava se odvija normalno. Naša deca u školu idu svakog dana u strahu da će plafon ponovo srušiti. Sigurno ima 15 godina kako je objekat počeo da propada, ali se ništa ne preduzima. Učitelji i nastavnici ponekad gledaju koja je učionica bolja, pa decu premeštaju u nju. Zbog dotrajale stolarije, škola često zimi ne može da se zagreje, pa đaci na časovima sede u jaknama - kaže zabrinuta majka jednog osnovca.


Roditelji ističu i da su godinama unazad slušali obećanja, posebno uoči izbora, da će škola biti dovedene u normalno stanje, ali da se na tome sve i završavalo.

Neke učionice više nisu za upotrebu

Neke učionice više nisu za upotrebu

Na loše stanje u školi ukazuje i direktor Željko Brođanac, ali i napominje da se nada da će već od sledeće školske godine selevački osnovci imati bolje uslove, jer je odobren kredit za sanaciju.


- Treba da se zameni ravan krov, dotrajala stolarija i srede mokri čvorovi koji su u katastrofalnom stanju. Pošto krov prokišnjava ceo sprat je pre pet godina zatvoren iz bezbednosnih razloga, pa se nastava održava samo u prizemlju, gde je stanje solidno. Vlaga se nazire samo na dilatacionim spojnicama - objašnjava Brođanac. Direktor naglašava i da je još 2001, kada je došao na čelo škole, bilo problema, te da je od tada sanirano samo grejanje.

Vrata od školskog WC-a!

Vrata od školskog WC-a!

- Konkurisao sam svuda, ali niko ništa nije učinio, verovatno zbog nedostatka para. Još 2009. godine sam i Ministarstvu prosvete poslao fotografije škole - rekao je Brođanac.


Inače, jedan deo škole „Đorđe Jovanović“ počeo je sa radom 1976, a drugi četiri godine kasnije. Direktor smatra i da je škola građevinski loše odrađena i da je to jedan od razloga zbog kojih se danas nalazi u ovako lošem stanju.
 

Nemaji ni salu, ni vodu, a ni telefon!

Selevački osnovci nemaju ni fuskulturnu salu, a u školu moraju da nose vodu u flašicama, jer je škola priključena na seoski bunar, pa voda nije ispravna za piće. Pored sve ove muke, u OŠ „Đorđe Jovanović“ je još pre pet meseci isključen i telefon zbog neplaćenih računa.

Poslednji komentari
  • Selevac Vreme: 29.03.2014 11:51h

    Hvala Bogu da se neko setio i nase skole :) Inace idem u ovu skolu :)

  • Marko Vreme: 29.03.2014 15:37h

    Pa naravno, deca po beogradskim skolama dobijaju lap topove od skola, a deca u unutrasnjosti nemaju osnovne uslove za rad.

  • Marija Vreme: 30.03.2014 10:06h

    Pošto je moja majka išla u ovu školu,rekla je da nikad nije okrečena,nikad joj nije prepokriven krov,stolarija nije menjana još od kad je škola napravljena,mokri čvorovi takođe,a jedino što bi se nešto zakrpilo jeste neki prozor ili vrata.Sama konstrukcija škole je loše urađena.Majka kaže da su i podovi i pločice brzo popucali. Super je što je ovo izašlo u novinama,ali da li će doći do nekog preokreta,to niko ne zna.Već 20 godina je tako,a niko od vlasti to nepimećuje.Za jedno selo je to veliki broj đaka,s obzrom da kada je škola počela sa radom bilo oko 1000 osnovaca.

  • Marija Vreme: 30.03.2014 10:22h

    Moja majka je išla u ovu školu i kaže da je posednjih 20 godina ovako.Niko od vlasti ne primećuje u kakvim uslovima deca idu u školu.Krov nikada nije prepokrivan,stolarija nikad nije menjana,mokri čvorovi su isti,nikada se ništa nije menjalo u školi.Sama konstrukcija škole je loše uradjena.Majka kaže da su pločice i podovi brzo popucali,a jedino što se pre menjalo jeste jedino ako se polomi ili pukne neki prozor ili vrata.Veliki je to broj đaka,s obzirom da je to selo.Kada je škola krenula sa radom bilo je oko 1000 osnovaca. Dobro je što je se neko setio,a bilo bi super kada bi samo prepokrili krov da ne bi dolazilo do urušavanja.Inače katastofa šta su vlasti iz Smederevse Palanke dopustili da se škola obrušava.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP