Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SVAKA ČAST

Po 500 evra za novorođenčad u zavičaju!

Autor: Ž. Dulanović | 01.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Lazar Vitorović (76), penzioner iz Pariza, darovao je sa po 500 evra tromesečne blizance Milana i Milicu Vitorović kako bi u zavičaju pomogao borbu protiv bele kuge. „Darivanjem bešike“ u najbrojnijem domaćinstvu u Beloj Reci kod Nove Varoši, Lazar je započeo da ispunjava lane dato obećanje da će bogato novčano nagraditi porodilje u familiji Vitorović sa više dece.

To je pravo bogatstvo:  Blizanci u krugu svoje porodice

To je pravo bogatstvo: Blizanci u krugu svoje porodice

Za gorštake iz sela na padinama Murtenice, koji su navikli da do novca dolaze teškim radom u šumi i na posnoj i krševitoj zemlji, poklon od zemljaka koji živi u Parizu dočekan je kao dar s neba. I pored surovih uslova života i nedaća, sve više mladih rešeno je da ostane na roditeljskim ognjištima, pa Bela Reka danas ima dvadesetak učenika u dve četvororazredne škole i najmlađe je selo u opštini. Među ukupno 280 žitelja, čija je prosečna starost oko 40 godina, najviše je Vitorovića.

Od 43 porodice iz te familije, čak pet porodica ima po troje, a jedna četvoro dece.

- Porodice iz familije Vitorović za treće dete dobiće 500, a za četvrto 1.000 evra. Dar bebama je moj skromni prilog i podsticaj porodicama koje su se odlučile da povećaju broj članova i odgajaju decu u vrletima zavičaja, u surovim, ali zdravim uslovima - rekao je prilikom nedavne posete zavičaju Lazar Vitorović.

Dobrotvor:  Vitorović

Dobrotvor: Vitorović


Porodica blizanaca Milana i Milice Vitorović ima sedam članova i najbrojnija je u selu. Njihovi roditelji Milijan (39) i Ljilja (36) Vitorović imaju još dva maloletna sina - Miloša (8) i Milutina (10), a meštani Bele Reke kažu da je prvi novčani poklon zemljaka iz Pariza stigao u prave ruke. Uprkos finansijskim nedaćama s kojima se suočavaju, Milijan i Ljilja kažu da su zbog četvoro dece pravi bogataši, uvereni da će za njihove potomke doći bolji dani.

- Otac Dragoslav (74) i supruga brinu o kući i stoci, dok ja u šumi s mojim parom volova na „vlaci“ izvlačim drva kako bih zaradio koji dinar i prehranio porodicu. Posao rabadžije jeste težak, ali raditi se mora, jer deca ne smeju ni u čemu da oskudevaju, pa i kada žive u planini, daleko od grada. Sinovi Miloš i Muilutin jesu još osnovci, ali su mi desna ruka. Mada su dobri đaci škole u obližnjem Ljubišu, redovno hrane i čuvaju stoku, a stignu i da pomognu u kosidbi i prikupljanju sena, a ponekad i u šumi - kaže Milijan Vitorović.

Nije zaboravio zavičaj


Lazar Vitorović je samo jedan od mnogih stanovnika Bele Reke koji su proteklih decenija zbog mučnog i neizvesnog gorštačkog života morali da napuste zavičaj i otisnu se u beli svet trbuhom za kruhom.
- Mada živi daleko, Lazar nikada nije zaboravio zavičaj i uvek je pomagao rodni kraj. Pomagao je komunalne akcije, obnovu crkve, a zapušteni zadružni dom, sklon padu, adaptirao je u mini-motel koji u nasleđe ostavlja zavičaju - kažu meštani Bele Reke.
 

Poslednji komentari
  • Vlada Vreme: 01.02.2014 09:40h

    Lepo, svaka cast... To su prave vrednosti i pravi nacin da se potrosi novac..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP