Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

JADRANKA NOVAKOV, KAKO SAM POBEDILA KANCER (7)

Po spas na Kubu

Autor: E. A. | 14.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Jadranka Novakov (45), majka, supruga, uspešna poslovna žena, na prvi pogled imala je savršen život. Sve dok nije otkrila da boluje od opake bolesti. U ličnoj ispovesti koju „Alo!“ objavljuje u nastavcima Jadranka, u tekstu napisanom iz dubine duše, svim ženama otkriva kako da se bore i pobede...

Lek  postoji, a  najjači i najbolji je vera i želja za životom

Lek postoji, a najjači i najbolji je vera i želja za životom

„Slučajno ili ne, a verujem da se sve dešava sa razlogom, od sestre iz Kanade stigao mi je predlog da pokušam da odem na Kubu na ispitivanje. Čula je dosta toga pozitivnog, zna kome se treba obratiti, moje je samo da prihvatim. O novcu da ne brinem, kaže, jer sve što se njime može platiti nije skupo. Nije mi puno trebalo da odlučim. Reših, naravno u dogovoru sa porodicom, da kad obavim operaciju koja mi sledi u avgustu, u oktobru planiram put.

Hrabro beše, a i sad nakon svega mogu da dodam i pomalo ludo, jer trebalo je mnogo fizičke snage za takav naporan i dug put. Ali verovala sam da je to mene čekalo i znala da će sve biti dobro. Kontaktirali smo sa kubanskom agencijom „SERVIMED“, koja je organizovana ispred njihovog Ministarsta zdravlja da povezuje nas, inostrane pacijente i bolnice u Havani, poslala sam na engleski prevedenu medicinsku dokumentaciju i za nepunih 3 nedelje dobila potvrdan odgovor da mi mogu pomoći.

Pošto sam imala zakazanu operaciju uklanjanja jajnika u avgustu, jer je moj tumor bio hormonski pozitivan, to jest estrogen i progesteron potpomogli su da naraste, a kako nisam koristila hemoterapiju zarad prevencije, da se ne bio kojim slučajem tumor ponovio, predloženo je da uklonim glavnog “proizvođača” istih - jajnike. Bilo je teško opet biti na istom odeljenju i proživeti one emocije od prve operacije. Gledati te žene, čak i mlađe od mene kako ostaju bez jedne, a neretko i obe dojke. Osećala sam njihovu bol i razumela njihov strah. Tada sam shvatila da ako posle ovog iskustva ne ostavim traga, ništa nije vredelo. Otići ću na Kubu i to iskustvo ću podeliti. Daću informaciju, jer to je jedino što mi je dato... a na drugima je već da odluče kojim putem će produžiti.

Rešila sam da se, kad sve ovo prođe, učlanim u Asocijaciju za unapređenje zdravlja, da pomognem ženama koje prolaze ili su prošle kroz slično iskustvo... jer samo dajući dobijate. I tako je došao i oktobar.

Kuba je siromašna, ali topla i divna jer su ljudi u njoj takvi. Doktori ljubazni, a vreme tamo ima posebnu dimenziju. Nema grča, jurnjave... sve teče u ritmu salse, čini mi se. Dan je dug, a opet ispunjen. Doktor koji mi je bio određen je hirurg onkolog Orlando Valdes Guerrero. Rekao je: Hajde da pričamo. I time me osvojio.

Provela sam par dana na Insitutu za onologiju i radiobiologiju u Havani, pa potom u hotelu uz svakodnevne dolaske u bolnicu na ispitivanja, jer je moje zdrastveno stanje bilo po njima više nego zadovoljavajuće, pa su smatrali da mi ležanje u bolnici dok je u sobi pored moje neko u terminalnoj fazi, emotivno može samo škoditi, a na ovaj način zadovoljavamo obe strane. Moju emotivnu i psihičku stabilnost i svrhu dolaska.

Ispitivanja su rezultirala dijagnozom da moj tumor više nije aktivan. I da nemam čega da se plašim. U tih dve nedelje koliko sam bila tamo, naučila sam koliko je razgovor između pacijenta i lekara bitan, jer kako je dr Orlando rekao, samo vi znate kako je vama, a na nama lekarima je da taj vaš strah ne pojačavamo novim ispitivanjima, bez obrazloženja, nekad i bez potrebe, samo kako bismo sebe opravdali, jer sve to u vama može da izazove sumnju, sumnja strah, a strah sve drugo što ne treba. Uputio me je da upoznam i dr Espronceda Perez Maricelu u „Labiofam Servicios medicos“, da se informišem i o leku „vidatox“ i toj terapiji. Zahvalna sam na tom iskustvu i na samoj činjenici da lek za nas postoji, a najjači i najbolji je vera i želja za životom.“
 
Poslednji komentari
  • vera Vreme: 14.04.2015 08:59h

    ma sve je to lepo ali kad se pisu ovakve price treba reci i koji jecancer u pitanju,,,dobrocudni ili zlocudni

  • mališa Vreme: 14.04.2015 15:42h

    Kancer je kancer...nema tu doroćudan/zloćudan...za vitadox sam čuo od druga koji je kupio ocu da pije...svrha tih kapi je da obnavlja ćelije, mogu je i zdrave osobe piti radi prevencije...kupio sam svom ocu kojem je dijagnostikovan alchajer (odumiranje ćelija mozga) i mogu reći slobodno da vidim promenu na bolje...za nabavku je najbolja kombinacija da vam neko donese sa kube (50-70 evra) a može se lek naći i ovde ali bezobrazno mu je velika cena...toliko što ja znam...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP