Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SAMO MASNO!

Počela pršutijada!

Autor: Tanjug | 11.01.2013 - 14:10:00h | Komentara: 0

U zlatiborskom selu Mačkat danas je počeo 13. Sajam suvomesnatih proizvoda, popularna Pršutijada.

DD

Nagrađeni će dobiti i slaninu | Foto: Miloš Cvetković

Na sajmu učestvuje oko 20 izlagača iz zlatiborskog kraja, a po oceni direktora Turističke organizacije Zlatibor Darka Đurovića, ovu manifestaciju će u toku vikenda posetiti oko 10 hiljada ljubitelja pršute i ostalih suvomesnatih proizvoda.


Sajam traje do nedelje a u subotu će se izvlačiti nagrade za publiku a to su džak pršute, kvadratni metar slanine i 20 metara kobasice.

Sajam je otvorio predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović, koji je istakao da bez jakog sela nema ni jake Srbije i da će zbog toga opština Čajetina i u narednom periodu nastaviti da ulaže sredstva u dalji razvoj zlatiborskih sela.

Po oceni švajcarske firme SGS, koja je kontrolisala kvalitet proizvoda, nagradu za najbolju goveđu pršutu zaslužio je Dušan Stojanović, peta generacija u svojoj porodici koja se bavi ovim poslom, i koji kaže da u zlatiborskom kraju postoje idealni prirodni uslovi i odabrana grla stoke za bavljenje tim poslom.

dd

 Jedna od nagrada će biti džak pršute | Foto: Emil Čonkić

Ružica Stojanović nagrađena je za najkvalitetniju svinjsku pršutu, Aleksandar Radojičić za ovčiju, dok je Dragoljub Šopalović proglašen za najboljeg proizvođača kobasice a Vladan Stojanović slanine.

Prodajne cene pršute na ovogodišnjoj Pršutijadi kreću se od 1.600 do 1.800 dinara, kobasice od 850 do 1.000, slanine od 1.000 do 1.200, čvaraka od 1.000 do 1.100 i sudžuka 900 dinara po kilogramu.

Pršutijadu su organizovali Turistička organizacija Zlatibor, Kulturno sportski centar Čajetina i Zlatibor Eko agrar, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP