Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

JEZIVO!

Pogledajte kako izgleda kop "Kolubare": Ispod vode ostao čitav mali grad! (VIDEO)

Autor: Gane Đorđević | 26.05.2014 - 15:38:00h | Komentara: 1

Eksluzivno objavljujemo video klip na kome se vidi prava razmera katasrofe koja je pogodila jedan od najsavremenijih uglejnokopa u Evropi.

Kop “Tamnava- Zapadnopolje”

Kop “Tamnava- Zapadnopolje” | Foto: printscreen

Filmska kuća CODA iz Beograda, koja je specijalizovana za podvodno snimanje, sačinila je prve panoramske snimke potopljenog kopa “Tamnava- Zapadnopolje”.

Ispumpavanje vode iz kopa "Veliki Crljeni
Ispumpavanje vode iz površinskog kopa "Veliki Crljeni" se nastavlja, a nivo vode u tom kolubarskom kopu do sada je spušten za tri centimetra, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije.
Tokom vikenda počelo je ispumpavanje vode iz površinskog kopa "Veliki Crljeni, jednog od dva potpuno potopljena tamnavska kopa Rudarskog basena "Kolubara.
Investicioni remont Drobilane, postrojenja za pripremu uglja na Tamnavi je završen i uradjene su probe.
Tri voza sa 4.500 tona lignita sa deponije su utovarena i spremna za odvoz u TENT.
Zaposleni u RB "Kolubara intezivno rade na sanaciji šteta od poplave koje su pogodile kolubarske kopove, istakli su u EPS-u.

Naš list eksluzivno objavljuje video klip na kome se vidi prava razmera katasrofe koja je pogodila jedan od najsavremenijih uglejnokopa u Evropi.
Na snimku, koji traje oko dva minuta, mogu se videti bageri od čijih ogromnih metalnih konstrukcija visokih preko 40 metara sada iz vode sablasno vire samo njihovi vrhovi. Ispod vode, koja je na nekim mestima duboka i preko 50 metara nalazi se pravi mali grad. Tamo je ostalo preko 20 kilometara traka, automatizovane stance, jedna mobilna radionica za popravku bagera, veći broj mašina i razne rudarske opreme.
Reka Kolubara i akomulacija “Paljuvi” provalili su nasipe koji su sprečavali da voda uđe u proctor kopa 15. Maja i za samo tri dana od ugljenokopa “Tamnava” napravile veliko jezero koje se prostire na površini od 22 kvadratna metra. Prema grubim procenama zapremina jezera iznosi oko 230 miliona kubnih metara vode.
Na potopljeni kop uskoro stižu pupme velikog kapaciteta, zbog čega su pripadnici vojske Srbije danas u jezero zaronili velike pontone na kojima će biti psotavljene pumpe teške 28 tona. Sličan incident nikada se nije dogodio u svetu pa je zbog toga velika nepoznanica kakave će posledice na opremu ostaviti ispumpavanje vode.

Video počinje oko 45 sekunde snimka:


Poslednji komentari
  • slobodan Vreme: 27.05.2014 09:01h

    Znam tu radim...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP