Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NESVAKIDAŠNJA AKCIJA

Pokretni bioskop
za udaljena sela!

Autor: Beba Bojović | 16.11.2012 - 20:44:00h | Komentara: 0

„Bioskop u selima ili pokretni bioskop“, naziv je akcije koju su osmislili radnici Doma kulture u Ivanjici kako bi projekcije na velikom platnu pogledali i meštani sela, a neka su daleko i do 50 kilometara.

Milan Krunić

Projekcije su dobro posećene: Milan Krunić, direktor Doma kulture | Foto: Beba Bojović

Cilj je da se pre svega deci i omladini iz sela, od kojih su neka udaljena i po 50 kilometara od grada, omogući da pogledaju projekcije na velikom platnu

- Da bi pogledali neki film, oni moraju da dođu u grad, što zahteva vreme i dodatne troškove. Još im je teže ukoliko nemaju sopstveni prevoz, a autobuskih linija prema određenim pravcima tako kasno uopšte nema. Bioskopske projekcije se zasad održavaju u školskim učionicama i salama i veoma su dobro posećene - objašnjava Milan Krunić, direktor Doma kulture.

Filmove su u prvom krugu prikazali u selima Katići i Močioci, a do kraja nedelje predviđene su projekcije u Lukama i Osonici. Podsećamo, ova akcija je bila je popularna u ivanjičkom kraju pre više decenija, a njeno obnavljanje naišlo je na pozitivne komentare.

Bioskop

Repertoar najviše odgovara najmlađoj publici | Foto: Beba Bojović

- Imamo mi TV i kompjuter, pogledamo film na DVD-u, ali ništa ne može da se poredi sa bioskopskim platnom. Raduje nas što možemo da pogledamo prave filmske hitove - kaže Mirjana iz Katića.

Po rečima Milana Krunića, cilj im je da se meštanima sela, pre svih deci i omladini, približi bioskop.Gradski bioskop opstaje uprkos krizi koju je pre više decenija izazvala ekspanzija drugih medija, interneta pre svega.

- Ivanjica spada u red retkih gradova, možda njih četiri-pet, u kojima nikad nije prestajao da radi bioskop. Trudimo se da tako i ostane, pa u repertoar među prvima uvršćujemo bioskopske hitove - kaže Krunić i dodaje da mlađi najčešće traže crtaće, domaće i akcione filmove, dok su stariji zainteresovani za klasike.

Bioskop

Veliki broj ljudi više ne mora da ide do grada da bi pogledao neki film | Foto: Jelena Vučetić

U svakom slučaju, bioskop u selima je sjajna ideja, s obzirom na to da u zimskim uslovima radovi na polju prestaju, pa meštani imaju vremena i za ovakav vid zabave.

Bog te video
Milan Krunić, direktor Doma kulture, kaže da su filmovi koji se prikazuju za sve uzraste, ali je ipak akcenat u ovom trenutku stavljen na mlađu populaciju.
- Trudimo se da to budu noviji, hit filmovi. Sada smo prikazivali „Ledeno doba“, „Gumeni Tarzan“, „Bingo se vraća kući“, „Otmica“, ali je bilo ogromno interesovanje i za „Montevideo bog te video“. Planiraju se i projekcije filmova edukativnog sadržaja, a ukoliko ovaj projekat zaživi na pravi način, biće napravljen i repertoar za starije - kaže Krunić i dodaje da postoji ideja da se nedeljom prikazuju takozvani porodični filmovi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP