Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OGORČENI DEONIČARI 17 GODINA TRAŽE PRAVDU

Političari su nam oteli banju!

Autor: Gane Đorđević | 18.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Deoničari banjskog kompleksa u Ljigu već 17 godina obijaju pragove državnih institucija zahtevajući da im se vrati imovina.

Velike mućke su  to bile: Kešelj

Velike mućke su to bile: Kešelj

Tih 109 Ljižana traži da se poništi nezakonito preuzimanje banje, koju su 1998. godine, uz saradnju lokalnih političara i dobrih veza u sudovima, „Beogradske elektrane“ praktično otele od njenih radnika.


Šteta million evra


Banja Ljig je danas potpuno propala, a topla, lekovita voda, umesto da se koristi za lečenje, ispušta se u reku Ljig. Prema Kešeljevim rečima, do sada je niz reku pušteno više od milijardu kubika ove dragocene vode. Deoničari i opština Ljig zbog toga trpe veliku materijalnu štetu, koja prema Kešeljevim procenama, šteta iznosi preko million evra.

Prema rečima Sekule Kešelja (72), dugogodišnjeg direktora preduzeća “Sloboda”, u čijem se sastavu nalazio banjski kompleks, deoničari jedini poseduju overenu sudsku tapiju na imovinu ovog nekada poznatog lečilišta. On kaže da su još 1994. radnici tada Društvenog preduzeća “Sloboda” privatizovali svoju firmu.

- Kupovinom svih akcija preduzeća zaposleni su postali jedini vlasnici “Slobode”, u čijem se sastavu, osim banje u Ljigu, nalaze još jedan restoran, autobuska stanica i hotel u Belanovici - tvrdi Kešelj.

Međutim, ljiški SPS i JUL omogućili su 1998. godine “Beogradskim elektranama” da uzurpiraju posed koji je u vlasništvu deoničara.

Bazen u banji  nekad...

Bazen u banji nekad...

... i sad

... i sad


- Da bi nam preoteli firmu, 30. septembra 1998. “Sloboda” je rešenjem Privrednog suda u Valjevu jednostavno nacionalizovana. “Sloboda” je tim aktom ponovo postala društvena firma, da bi već 4. oktobra bilo pripojena “Beogradskim elektranama”. Samo dva dana kasnije, “Sloboda” je ugašeno - navodi Kešelj. Oštećeni su odmah podneli krivične prijave MUP-u i Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali 17 godina povodom ovog slučaja niko nije mrdnuo prstom.

Poslovna tajna


U Agenciji za privatizaciju kažu da nisu upoznati sa pravnim vratolomijama vezanim za banjski kompleks i to da je stečajni postupak otvoren nad preduzećem “Suvobor”. Oni takođe tvrde da stečajni dužnik nema spor sa 109 deoničara nekadašnjeg preduzeća “Sloboda”. U ovom trenutku, banja duguje 233.359.145 dinara. Kako kažu u Agenciji, deo imovine stečajnog dužnika dat je pod kiriju, a sredstva ostvarena naplatom zakupnine koriste se za namirenje troškova stečajnog postupka. Podaci o visini zakupnina i zarada stečajnog upravnika poslovna su tajna. Inače, još nije poznato kada će dugovi koje je napravila banja biti isplaćeni poveriocima.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • kostadin Vreme: 18.02.2015 07:37h

    Sirotinja i lumprproletrijat je zamilsio da kao u komunizmu može da kupi nacionalno dobro za nekoliko DM. Toga više nema gospodo sirotinjo. Samo vašu imovinu koju ste nasledili od svojih predaka možete da krčmite.

  • Ljižanin Vreme: 18.02.2015 08:28h

    Svaka čast redakciji lista Alo i novinaru Đorđeviću. Sve je ovo istina. Moćnici su uništili banju koju je Vlada proglasila 2000. godine. Ljižani će se boriti za svoju banju sve do Strazbura.

  • bane Vreme: 18.02.2015 09:37h

    U Ljigu su privatizacije uradjene katastrofalno,pored Slobode tu je i Livnica koju su tajkuni na celu sa dir,Radisavljevcem unistili ,pa Granit Pescar, vocara i mnoge druge firme.Sve se to radilo uz pomoc lokalne vlasti i vladajucih partija

  • zoran Vreme: 18.02.2015 10:36h

    I ovo je kao i sve ostalo u Srbiji po zakonu baba i striceva...

  • kurta Vreme: 19.02.2015 02:07h

    Samo kada se osnuju preki sudovi i po hitnom postupku presudi političkim kriminalcima koji su opljačkali Srbiju,tada će pravda biti zadovoljena.To podrazumeva i uvodjenje smrtne kazne kao i gubitak gradjanskih prava trajno. Samo onda kada se utvrde krivice političara ili bilo kojih drugih kojima je narod poverio vlast i odgovornost a oni ga upotrebili za sopstveno bogaćenje na štetu naroda, mora se uvesti trajna zabrana pristupa državnim funkcijama ili bilo kakvim poslovima u državnim institucijama sve do MZ. Neka otvaraju sebi firme i neka kradu od sebe. Takvom zabranom lišili bi smo se lopova koji posle krivičnih dela postaju savetnici.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP