Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

UZ PLAC DOBIO I GROB I SPOMENIK KAO BONUS

„Pomirio“ mrtve supružnike!

Autor: Gane Đorđević | 28.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kada je pre tri decenije Ilija Filipović kupio plac u Stepojevcu na kome je sagradio kuću u kojoj i danas živi, ovaj poznati srpski vajar naivac ujedno je postao i vlasnik groba u kom počiva Đorđe Đurđević zvani Bugarin, koga je u januaru 1864. godine u seoskoj kafani pucnjem iz tandžare likvidirala rođena žena.

„U mojoj  mašti oni  izgledaju upravo ovako“: Ilija pokraj spomenika

„U mojoj mašti oni izgledaju upravo ovako“: Ilija pokraj spomenika

Otkako je 1979. pazario njivu u blizini Ibarske magistrale, Ilija sa velikom pažnjom brine i o ta tri kvadratna metra zemlje, na kojoj se nalaze grob i spomenik, koje je uz plac praktično dobio kao bonus.


- Na Zadušnice ovde upalim sveću za Đorđevu, ali i za dušu članova moje pokojne familije. Ponekad dođu i ljudi iz komšiluka da na isti način odaju počast njihovim pokojnicima. Meni to ne smeta, prihvatio sam Đorđa kao da mi je bio rod rođeni - objašnjava poznati vajar.

Filipović  sa nekim od svojih radova

Filipović sa nekim od svojih radova

Pokojni komšija mu oteo pivo!


Ilija Filipović priča da nikada nije ni pomislio da grob premesti na neko drugo mesto. On tvrdi da između njega i pokojnog Đorđa postoje neke neobjašnjive veze. Za jedne Zadušnice Iliji se omaklo, pa je greškom flašu piva namenio samo za dušu svojih rođaka, što se Đorđu izgleda nikako nije dopalo. Vajar tvrdi da je imao osećaj kao da mu je neka neobjašnjiva sila flašu jednostavno izbila iz ruku. Kada se sagnuo da je podigne, ona je već bila potpuno prazna. Od tada Ilija strogo pazi da na ovakav način više na uvredi svog pokojnog komšiju.

Malo se zna o motivima koji su Bugarinovu suprugu naveli na zločin. Dugo je Ilija pokušavao da sazna prave razloge zbog kojih je ovaj bogati Stepojevčanin izgubio glavu. Jedni su pričali da ga je žena ubila jer su joj dojadila njegova pijanstva posle kojih ju je maltretirao. Drugi su opet tvrdili da su po sredi Bugarinova česta neverstva zbog kojih mu je ljubomorna supruga presudila tandžarom.

Ipak, jedini pravi trag o nesreći koja je pre 150 godina zadesila Bugarina nalazi se upravo na njegovom nadgrobnom spomeniku, na kome je staroslovenskim jezikom ispisana poruka: „Ovde leži rab božji Đorđe Đurđević, žitelj stepojevački, poginuo od svoje žene 1864. godine.“

- Bog će ga znati kako se to sve zaista odigralo. Jedno je sigurno, Đorđe je bio poznat i veoma bogat čovek. To se vidi i po vrednom spomeniku koji mu je podigla familija, u čijem je vlasništvu nekada bilo pola Stepojevca - kaže Ilija, koji je prestao da istražuje neobično ubistvo u kome je stradao njegov prvi komšija.

Bugarinova familija odavno više ne posećuje grob svoga rođaka, pa o njemu sada brine isključivo Ilija. On ne samo da redovno održava ovaj stari kameni spomenik već ga je, na sebi svojstven način, i doradio. Na njegov vrh poznati vajar je postavio jednu svoju kamenu skulpturu, na kojoj su predstavljeni zagrljeni supružnici.

- U mojoj mašti oni izgledaju upravo onako kako sam ih isklesao u kamenu. Nadam se da sam na ovaj način uspeo da ih izmirim na onom, kad već na ovom svetu nisu uspeli da pronađu zajednički jezik - s puno optimizma zaključuje stepojevački Meštrović.

Poznati vajar naivac

Ilija Filipović je jedan od najznačajnijih srpskih vajara naivaca. Do sada je imao više izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 1966. godine živi isključivo od prodaje svojih dela, koja su nastale po ugledu na skulptura praistorijskog čoveka pronađene u Lepenskom viru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP