Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

HUMANITARNA AKCIJA

Pomozimo da mala Anita dobije novo srce i nova pluća!

Autor: A.O. | 12.06.2013 - 17:39:00h | Komentara: 6

Anita Balaž ima 11 godina i boluje od restriktivne kardiomiopatije. Jedini lek za nju je transplatacija srca i pluća.

Anita Balaž

Anita Balaž | Foto: facebook

Od malena je lečena od astme. Rođena je kao zdrava beba ali od trećeg meseca počinju prehlade, zatim bronhitis i sa pet meseci je ležala na Institutu za majku i dete kada su joj dijagnostikovali astmu.

U aprilu 2012. godine je ustanovljeno da su problemi sa disajnim putevima zapravo posledica retke bolesti srca – restriktivne kardiomiopatije. U julu je urađena magnetna rezonanca u Tiršovoj i dijagnoza je nažalost potvrđena. Doktori su rekli da je Anita sa takvim srcem rođena.

Kod Anite je takođe izražena insuficijencija mitralne i trikuspidalne valvule zbog čega joj je onemogućeno da se normalno kreće i živi kao druga deca usled velikog zamaranja pri nekim običnim radnjama kao što su malo brže hodanje ili penjanje uz stepenice… U kombinaciji ovih bolesti, Aniti je pritisak u plućnoj arteriji, pa i samim plućima, veoma velik i krvni kapilari, zajedno sa alveolama, veoma brzo propadaju. Privremeno je ovaj problem rešen tako što Anita svake noći diše uz pomoć aparata za kiseonik i pije lekove kojim se ovaj proces usporava.

Na žalost, kataterizacijom je ustanovljeno da njeno srce neće moći da bude u boljem stanju nego što je sada što znači da će jedini spas biti transplantacija srca a kako su pluća već veoma oštećena, transplantacija srca nije dovoljna već će paralaleno morati da se uradi i transplantacija pluća.

Anita Balaž

Anita Balaž | Foto: facebook

Započeta je akcija prikupljanja novca za Anitino lečenje u inostranstvu jer u Srbiji nije nađeno rešenje za njeno trenutno stanje.

Uskoro će dokumentacija biti poslata u različite klinike koje su specijalizovane za transplantaciju srca i pluća i tada će biti poznato koliko je tačno novca potrebno za operaciju.
Novčanu pomoć možete uplatiti:
Putem sms-a:
Pošaljite praznu poruku na 4818 iz bilo koje mreže. Cena poruke je 50 din.
Broj dinarskog računa:
205-9011005017941-36
Anita Balaž, Milanke Branković 6, 22230 Erdevik
Broj deviznog računa:
SWIFT: KOBBRSBG
IBAN: RS35205903101933371543
Iz inostranstva, WESTERN UNION
Kontakt:
Ksenija Balaž, 060/0772-309
Miodrag Bajac, 063/7723-091
Adresa: Milanke Branković 6, 22230 Erdevik
 
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 12.06.2013 22:22h

    Bitno je komentarisati o Staniji I ostalim , a za ovako nesto niti jedan jedini komentar. pomozimo djeci da imaju adekvatno lijecenje,spasimo ih.Gdje su sada svi estradni umjetnici,politicari,SPC jeste svi vi skupa mozete uciniti da Amita ode na lijecenje.DJECA vas trebaju ukljucite se U humanitarna drustva.

  • Sonja Vreme: 13.06.2013 02:32h

    Devojcicu Anitu svi vidjaju u Edeviku kako vozi biciklo, igra se sa drugom decom, roditelji ne zele da rade, tacnije ocuh, i nije nikom jasno kako dete sa takvom dijagnozom izgleda kao svako zdravo dete i radi sve sto i druga deca, setite se one devojcice sto treba u Londonu da operise srce ona nesme ni 3 koraka sama da napravi, a sta je tek sa Anitom kojoj trebaju nova pluca , e to je strasno sto se ovde ne zna prava istina

  • Ljiljana Vreme: 14.06.2013 03:23h

    Samo se pitam kako se Sonja ne bojite Boga... kad ovakve komentare pisete ..ako hocete pomozite a ako necete nastavite da tracarite po komsiluku ...jer prenozenje lazi to je ono sto vas hrani...Sramota

  • Ana Vreme: 15.06.2013 18:14h

    Samo jedan odgovor: Pogledajte na fejsbuku Pomozimo Aniti Balaž. Tamo je priložena i medicinska dokumentacija! Vršena su ispitivanja! Umesto da pomognete - Vi širite laži! To nije lepo! Devojčica je zaista bolesna!Ne daj Bože da se to nekome desi!

  • Lidija Vreme: 21.06.2013 17:27h

    Aman Boze dragi dal je moguce da neko ljudsko bice moze na ovakav apel za pomoc napisati tako gnusne lazi?????? Sacuvajmo ono malo ljudskog u sebi a redakciju molim da obrati paznju na ovakve kometare i izbrise ih.....kompletna dokumentacija je na fb stranici sve crno na belo ...nazalost potrebna joj je transplantacija pluca i srca ....dajte da joj pomognemo da nastavi da zivi a ovakve komentare ko postavlja nek mu je na cast !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP