Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

STRAŠNA SUDBINA

POMOZIMO JOVANI: Pijani deda je pregazio, otac joj dao bubreg, a sada su u udžerici bez vode!

Autor: Gane Đorđević | 08.10.2014 - 20:30:00h | Komentara: 14

Da bi spasao život ćerki Jovani (27), njen otac Slavuj Prvulović (56), koji boluje od dijabetesa, pre dva i po meseca donirao joj je bubreg. Ali umesto da se okonča, agonija ove nesrećne porodice iz sela Drajinac pored Svrljiga, još uvek traje. Nakon uspešno obavljene transplantacije njih dvoje sada leže u udžerici oblepljenoj blatom, u kojoj nema ni vode, ni osnovnih higijenskih uslova za uspešan oporavak.

Da bi se pripremio za transplantaciju, Slavuj je bio prinuđen da pre pola godina napusti posao. Ni njegova supruga, Jovanina majka Vesna, ne radi od kako su joj pre 10 godina dali otkaz u fabrici. Nesrećna porodica Prvulović sada živi od 20.000 dinara socijalne pomoći u polusrušenoj kući od 40 kvadrata, koju dele s tridesetak ovaca, njihovim jedinim prijateljima.

Od mene svi  okreću  glavu!

"Od mene svi okreću glavu..." | Foto: Gane Đorđević

- Mi smo siromašni. Umesto da ćerki poklonim auto ili stan, darivao sam joj bubreg… Da joj se bar malo odužim - utučeno priča Slavuj.
Jovana je bubrežni bolesnik od kako su je pre 18 godina pregazila konjska kola natovarena cementom. Da nesreća bude veća, kolima je upravljao njen deda, koji pod dejstvom alkohola nije primetio kada je njegova unuka spala sa sedišta i završila pod točkovima. Prizor je bio stravičan, jer je bespomoćnu devojčicu pomahnitali konj kroz blato i vodu vukao punih 50 metara. Ona se još uvek seća tog događaja kada je jedva ostala živa.

„Rana mi se inficirala, pa sam  dobila herpes, a tati je ono  mesto odakle su doktori  izvadili bubreg stalno natečeno“,  kaže o

„Rana mi se inficirala, pa sam dobila herpes, a tati je ono mesto odakle su doktori izvadili bubreg stalno natečeno“, kaže o | Foto: Gane Đorđević

- Nije to bila nesreća. Deda je bio pijan. On je jedini krivac što sam se razbolela i još uvek nisam ozdravila, mada mi je tata poklonio bubreg - tužno kaže Jovana, kojoj se od te nesrećnog nikada nije oporavila.

Ovde ne bi preživeo  ni neko sasvim zdrav:  Sa roditeljima

Ovde ne bi preživeo ni neko sasvim zdrav: Sa roditeljima | Foto: Gane Đorđević

 
Lečila se od visokog pritiska i eplileptičnih napada. U avgustu prošle godine toliko joj je pozlilo da je u Klinički centar u Nišu dopremljena u gotovo beživotnom stanju. Lekari su tada ustanovili da joj je jedan bubreg eksplodirao, a da drugi radi sa svega 10 odsto mogućnosti. Odmah je upućena na dijalizu, a onda joj je otac donirao bubreg. Sada, odbačeni od svih, leže jedan pored drugog moleći boga da prežive.

- Rana mi se inficirala, pa sam dobila herpes. Tati je ono mesto odakle su doktori izvadili bubreg stalno natečeno. On me teši da ćemo ubrzo ozdraviti, ali ja mu više ne verujum. Od mene svi okreću glavu, pa zašto onda i bog ne bi digao ruke - gotovo šapatom, bez nade, gledajući u zemljani pod svog trošnog doma, kaže nesrećna Jovana.


Pomozimo da dobiju novu kuću

Vodu nose u  kolicima:  Jovanina mama

Vodu nose u kolicima: Jovanina mama | Foto: Gane Đorđević

Potpredsednica udruženja dece ometene u razvoju u opštini Svrljig Tanja Lazarević potvrdila nam je da porodica Prvulović živi isključivo od socijalne pomoći i da su uslovi u kojima se od operacije oporavljaju Slavuj i njegova ćerka Jovana potpuno nehigijenski, zbog čega je njihovo potpuno ozdravljenje pod velikim znakom pitanja.
Ona je rekla da je opštinska uprava upoznata sa ovim slučajem i da je zbog toga 29. septembra otvoren namenski broj žiro računa na koji se može uplatiti pomoć za kupovinu kuće Jovani Prvulović. Broj računa je: 325-9500700030098-14. Za sve bliže informacije zainteresovani se mogu javiti i u Centar za socijalni rad u Svrljigu na telefon 018/821-038. Redakcija „Alo!„ se pridružuje ovom apelu i učinićemo sve što je u našoj moći da Jovana poveruje kako za nju ipak ima nade.

Apel za pomoć

Jovana Prvulović

Jovana Prvulović | Foto: Gane Đorđević

Namenski broj žiro računa
na koji se može uplatiti pomoć
za kupovinu kuće Jovani je
325- 9500700030098-14
Poslednji komentari
  • Vlada Vreme: 08.10.2014 20:43h

    Ja bi toj familiji Dao To u ruke , pare . Posto ovo neznam koliko je sigurno ? Molim za Informacije :) pozdrav Vlada

  • nedjo Vreme: 08.10.2014 20:53h

    zasto srbija ovakav život dozvoljava?

  • Neša Vreme: 09.10.2014 00:16h

    Opušteno, Srbijo! Bitno je da su Šaban i Cuca opet zajedno!

  • dar Vreme: 09.10.2014 09:29h

    Najbolje resenje za ove ljude je da imaju svo troje po invalidsku penziju.Pogledajte ih.Drzavne komisije za pare salju u prevremene penzije i kurtu i murtu,koji dalje rade privatno.Zar ovim ljudima treba komisija.Licno predsednik te opstine je krivac sto je ova prica stigla vec do novina,sto znaci da im nikakva ozbiljnija pomoc nije dosla.Sve ih smenuti,od centra za socijalno do bolnice koja ih je poslala kuci u ovakvom stanju!

  • Dijana Vreme: 09.10.2014 09:40h

    Napravite i racun za uplatu iz inostranstva. Sa druge strane kao da budemo sigurni da taj novac ce stii do njih. Ja sam posle svih ovih humanitarnih akcija porpilicno razocarana. Ima udruzenje "srce" iz Sapca i gosopodja Ruza koja sve dokumentuje i video snimkom pre i posle. Jako bih volela d apitate tu zenu ako ona moze da se ukljuci i onda bih rado donirala novac. Pri tom narod u Srbiji nema novac, mi iz dijaspore mozemo lakse pomoci te zato Vas molim otvorite broj za nas iz inostranstva.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP