Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ANI I VIŠNJI JOVANOVIĆ POTREBNA POMOĆ

Pomozimo slepim sestrama da progledaju!

Autor: Olivera Dašić | 25.08.2013 - 16:16:00h | Komentara: 3

Višnja (28) i Ana (22) slepe su od kada su imale 12 godina. Za njihovu bolest pronađen je lek, ali im nedostaje novac

Ana Jovanović

Ana Jovanović

 

Za sestre Anu i Višnju Jovanović iz Čačka, koje su slepe od kada su imale 12 godina, ima nade. Za bolest koja je i jednu i drugu sačekala u periodu kada su ulazile u pubertet pronađen je lek, ali se lečenje može obaviti samo u klinici u Londonu. Operacija jednog oka košta oko 100.000 funti i nada u izlečenje zavisi od dobre volje onih koji mogu i žele da pomognu.

Dobri đaci

Iako sa hendikepom, obe sestre su vrlo uspešno nastavile školovanje. Višnja je diplomirani pravnik, a Ana je uspešan student germanistike. U Kolu srpskih sestara kažu da su osim velike želje devojaka za takav uspeh posebno zaslužni roditelji.

- Njihova majka Dragana je svaki ispit spremala sa njima. Ona im čita lekcije, prijavljuje ispite, a zatim ih vozi u Kragujevac kada treba da polažu. I ona i devojke su pravi heroji i zaista bi trebalo svi da se uključimo i pomognemo im - kaže Bojana Jakšić.

Višnja (28) i Ana (22) rođene su sa slabijim vidom, ali su normalno živele uz pomagala, išle u školu, igrale se...
- Kada je starija ćerka napunila 12 godina, vid je polako počeo da slabi i vrlo brzo je postala sasvim slepa. Posle nekoliko godina, usledio je još jedan šok, kada se isto dogodilo i sa mlađom ćerkom - priča majka Dragana, profesor u Ekonomskoj školi.
Kolo srpskih sestara “Nadežda Petrović” iz Čačka pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja novčane pomoći kako bi ove dve mlade Čačanke mogle da odu u London, gde odnedavno u jednoj klinici uspešno izvode operacije oka za dijagnozu pigmentoza retinitis.
- Organizovale smo prikupljanje pomoći na nekoliko manifestacija kao što su Sabor trubača i Sabor frulaša, ali treba zaista dosta novca, pa nastojimo da proširimo akciju. Svi koji žele da pomognu mogu to da urade slanjem SMS-a na broj 2832. Cena poruke je 50 dinara - kaže Bojana Jakšić, predsednica ove humanitarne organizacije, koja odnedavno nosi ime Nadežde Petrović, koja je pre 110 godina pokrenula rad ove humanitarne organizacije. Za šest godina rada, pomoglo je da šest porodica dobije krov nad glavom i obezbedilo stipendije za 16 učenika i studenata.

Višnja Jovanović

Višnja Jovanović

Poslednji komentari
  • Gojko Vreme: 25.08.2013 16:56h

    simpaticne drage devojke! Svaka cas na istrajnosti i hrabrosti! Nadam se da cete progledati!

  • polgaraHH Vreme: 25.08.2013 22:34h

    Nema problema, pomoći ću, ali živim u inostranstvu, pa ne mogu putem ovog SMS-a da pošaljem donaciju. Postoji li neki drugi način, neki žiro račun ili PayPal nalog ili bilo koji drugi finansijski kanal za nas iz dijaspore?

  • autor Vreme: 26.08.2013 10:58h

    Za one koji ne mogu pomoći slanjem poruka, evo računa otvorenog u tu svrhu kod Univerzal banke, preko Kola srpskih sestara "Nadežda Petrović". Dinarski-.Dragana Jovanović Univerzal Banka 290-1700300008602-28. Devizni- SWIF:ubbgrsbg, iban:rs 3529017390000010493.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP