Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PAROHIJA

Pop dobio parohiju preko veze?!

Autor: Gane Đorđević | 16.11.2012 - 08:22:00h | Komentara: 3

Oštra verska granica koja je Ljig istoimenom rekom podelila na dve eparhije jedan je od uzroka velikog skandala koji već mesecima potresa ovu malu varošicu, kada se preko 500 žitelja sa obale koja pripada Valjevskoj eparhiji pobunilo zbog odluke da im parohiju umesto jednog vode dva popa!?

Potpisnici peticije ispred crkve u selu Cvetanovci

Potpisnici peticije ispred crkve u selu Cvetanovci

Podeljena varoš zasad ima samo jednu crkvu, koja je pod jurisdikcijom Žičke eparhije. Zbog ove neobične situacije, meštani koji žive na susednoj obali, koja pripada Valjevskoj eparhiji, na redovnu službu i po božji blagoslov odlaze u crkvu koja se nalazi u susednom selu Cvetanovci. Sve se zakuvalo kada je Valjevska eparhija odlučila da ovu parohiju dodatno podeli tako što je njeno vođstvo poverila dvojici popova!


Namesnik Saša: „Oni ne znaju ni Očenaš do kraja“


Namesnik Valjevske eparhije Saša Timotić tvrdi da su priče o protežiranju popa Marka zlonamerne te da vernici nemaju pravo da se mešaju u odluke crkvenih vlasti.
- Policajce i sveštenike narod ne bira i to je jasno kao dan. Uostalom, prilikom našeg susreta, inspiratori ove akcije nisu uspeli da mi izgovore Očenaš do kraja. Iako sam mlad, ipak imam sasvim dovoljno iskustva da vrlo dobro znam kako se ne piše dobro onima koji rade ili su radili protiv Crkve - proročanski tvrdi Timotić.

Milivoje Mijajlović (54) objašnjava da su bez dogovora s pastvom i starim cvetanovačkim sveštenikom Gojkom crkvene vlasti donele odluku da veći deo parohije dodele na upravljanje popu Marku, koji je tek nedavno završio „pripravnički staž“.

- Na „probnom radu“ on se uopšte nije pokazao dobro jer je stalno izbegavao mobe koje smo organizovali. Imao je i svoj cenovnik za usluge koje su se starom svešteniku plaćale prema mogućnostima.
Vrhunac je to što je u narod pustio priču kako će pored postojeće da izgradi još jednu crkvu u Ljigu - navodi Mijajlović razloge zbog kojih su Ljižani počeli da potpisuju peticiju da se popu Marku ne dozvoli samostalno rukovođenje većim delom parohije.

Potpisnici peticije tvrde da je Marko preko veze dobio bogatiji deo parohije na štetu starog popa Gojka, koji ovde službuje 20 godina. Posebno ih je irtitirala priča o izgradnji još jedne crkve dok ovo mesto nema pristojan dom zdravlja ili obdanište.

Protiv novog popa ustali su i najveći donatori koji su pre tri godine učestvovali u izgradnji nove crkve u Cvetanovcima. Živomir Janković, Bora Miletić i Olivera Ostojić bili su među prvim potpisnicima peticije koja je pre dva meseca poslata vladiki Milutinu.

- Crkvena uprava još uvek ćuti. Vladikin odgovor čekamo već dva meseca, a namesnik u Mionici neće ni da čuje za naše zahteve. Strpljenje nam je na izmaku, pa ukoliko se u narednih nekoliko dana povodom ovog slučaja ne oglasi niko iz naše eparhije, rešili smo da o svemu obavestimo patrijarha Irineja i Sinod - uglas poručuju crkveni donatori.

Pop Marko: „To su samo glasine i abrovi!“

Sveštenik Marko tvrdi da su optužbe potpisnika peticije koji su uperene protiv njega izmišljene i da je reč o najobičnijim abrovima. On kaže da je rođen u Ljigu i da ga ovde ljudi veoma dobro poznaju, te da je u poslednja tri meseca ušao u najmanje 70 kuća, gde su ga domaćini dočekivali veoma srdačno. Pop Marko nije želeo da komentariše ni tvrdnje nezadovoljnih sugrađana da se u Ljigu pročulo kako je navodno obećavao vernicima podizanje još jednog hrama u toj varošici, koji bi bio izgrađen na teritoriji Valjevske aparhije, jer za to, kako je rekao, nema blagoslov vladike.

Poslednji komentari
  • nema Vreme: 16.11.2012 14:02h

    Ako su novac donirali da bi posle mogli na neki nacin da upravljaju crkvom bolje da ga nisu ni donirali... Mislim da je glupo raspravljati uopste o ovakvim pricama i mislim da su one pune traceva. Ako se sve vec iznosi na videlo zasto nigde ne pisu izvori svih ovih informacija? Sramota je pisati ovakve clanke o crkvi i svestenicima...

  • gaga Vreme: 16.11.2012 16:56h

    Prvo velika je sramota da namesnik crkveni na ovakav način prica o vernicima. Drugo pop Gojko je omiljen među svijim parohijanima i to ti kažem ja koja nisam u njegovoj parohiji niti ga lično poznajem. I normalno je da vernici hoce da im ostane sveštenik koga obožavaju.

  • nedjo Vreme: 17.11.2012 12:18h

    popovi su odavno sve ,samo ne popovi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP