Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BIVŠA ADMINISTRATIVNA RADNICA SE DOSETILA NAČINA DA ZARADI

Popunjava obrasce za sir i kajmak!

Autor: Z. Marjanović - Vesti | 28.02.2014 - 11:25:00h | Komentara: 1

Ekonomska kriza, mala penzija, a donekle i penzionerska dokolica razlog su što je Milka Gačić, bivša administrativna radnica Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu, odlučila da u samom centru grada, pod vedrim nebom, otvori kancelariju za popunjavanje obrazaca. Kaže da se nije pokajala jer je mušterija iz dana u dan sve više, a posebno u vreme registracije seoskih domaćinstava.

Milka Gačić na radnom mestu

Milka Gačić na radnom mestu | Foto: Z. Marjanović - Vesti

- Ja sam u Opštinskom sudu sličan posao radila ravno 40 godina, a nakon odlaska u penziju pre nekoliko godina komšije i rođaci su me često molili da im pomognem oko popunjavanja raznoraznih formulara koji su, kao po nekom pravilu, veoma komplikovani. I tako, velim, što ja ne bih te poslove radila i drugima kojima je to potrebno, a i meni nije na odmet da zaradim koju paru i da na taj način popunim kućni budžet. Eto, tako je rođeno novo zanimanje u Srbiji koje se može nazvati popunjivač komplikovanih formulara - objašnjava 65-godišnja Milka ne dižući glavu sa gomile raznoraznih obrazaca koje popunjava mušteriji iz grada, mada ih je najviše iz okolnih takovskih i rudničkih sela.

Na usluge Milke Gačić se u prilično dugačkom redu čeka u centru grada jer je njena kancelarija smeštena uz ogradu crkve Sv. trojice i pod otvorenim nebom. Kamena ploča crkvene ograde joj je radni sto na kojem su uredno poređane olovke, formulari, heftalica, korektor-lak i ništa drugo.

Čist vazduh

- Nisam nezadovoljna novim poslom, em pomažem ljudima da se snađu, em i meni nije loše jer zaradim nešto para, a i po ceo dan sam na vazduhu i sa narodom. Celog života sam radila sa ljudima - ističe Milka Gačić.

- U mojoj kancelariji nema stolice i svi poslovi se obavljaju stojeći. Neke formulare popunim veoma brzo, ali ima i onih komplikovanih, a posebno se to odnosi na formulare za registraciju poljoprivrednih domaćinstava za koje je potrebno dosta vremena. No, polagano i tačno, s noge na nogu i posao bude završen na vreme i precizno, što je veoma bitno kod popunjavanja obrazaca. U kancelariju dolazim na vreme, u osam sati ujutru, i to znaju i moje mušterije koje me već čekaju jer znaju da ću sigurno doći na posao. Jedini problem u ovom poslu koji se obavlja na otvorenom jesu kiša ili sneg, te onda kancelariju moram da premeštam pod neko natkriveno mesto u gradu. No, sve je to deo posla koji me, ipak, čini srećnom jer pomažem i sebi i drugima - kaže za "Vesti" vlasnica kancelarije za popunjavanje obrazaca Milka Gačić.


Milka Gačić je zadovoljna obimom posla koji se iz dana u dan povećava, ali nije nezadovoljna ni zaradom.


- Pa, za popunjavanje obrazaca neko plati 40 dinara, neko 70, ostave i po 150 dinara, neko ne plati ništa, ali ima ih koji mi plate i sirom i kajmakom.

Poslednji komentari
  • aleksandar Vreme: 28.02.2014 12:07h

    apolitican komentar,a gde Vam je fiskalna kasa. podrzavam Vase zalaganje pozdrav

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP