Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

STABILNIJA SITUACIJA NA UGROŽENIM PODRUČJIMA JUGA SRBIJE

Posle poplave zavejalo

Autor: V. Pešić | 25.01.2015 - 14:44:00h | Komentara: 0

U područjima pogođenim bujičnim poplavama na jugu Srbije život se normalizuje, jer opada nivo vode u nabujalim rekama i potocima, koji su opustošili oranična polja, srušili mostove, električne vodove, iščupali drveće i oštetili mnoge putne pravce. Kiša više ne pada, ali pada sneg.

Poplava u Vranju

Poplava odnela deo puta | Foto: V. Pešić

Uprkos normalizaciji situacije i povlašenju vode u korita,vanredna situacija i dalje na snazi u opštinama Bosilegrad, Vladičin Han, Trgovište i na terotoriji grada Vranja.
Jedino raste vodostaj Južne Morave u Vladičinom Hanu,gde se voda opasno približila mnogim kućama.
Tehnički direktor vranjskog "Vodovoda" Živojin Mitrović rekao je da je porastao vodostaj u akumulacionom jezeru kapitalnog vodisistema "Prvonek" kod Vranjske Banje, koji pijaćom vodom snabdeva Vranje i okolinu. Nema opasnosti od prelivanja vode iz jezera, brana je bezbedna i stanovništvo Vranjske Banje i Vranja ne treba da se plaši i brine.

Predsednica opštine Vranjska Banja dr Slavica Sotirović rekla je da je rukovodstvo zatražilo da Vojska Srbije pomogne meštanima sela Korbevac, gde je vodena stihija u petak odnela most.

Vranje poplava

Otklanjanje posledica poplave | Foto: V. Pešić

Od Vojske Srbije traži se da privremeno ustupi pontonski most preko Korbevačke reke. Komandant štaba za vanredne situacije u Vranju i gradonačelnik Zoran Antić naložio je da se u roku od 72 sata očiste kanali, rečna korita i propusti.

Predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić izjavio je da je nabujala Kozjedolska reka srušila most. Zbog rušenja nekoliko električnih stubova, tridesetak domaćinstava je i dalje bez struje. U ovoj opštini opustošeni su mnogi lokalni putni pravci. Kada se voda povuče, meštani u dolini Pčinje saniraće ogromne štete.
- Evakuisali smo šest porodica sa tridesetak ljudi, koji su u poslednjem trenutku izbegli poplavni talas i pogubne posledice. Svi su smešteni u fiskulturnoj sali Osnovne škole “Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu. Prihvaćeno je i nekoliko ljudi iz Lepenice i Džepa. Među ugroženima, o kojima brine Crveni krst, je šesnaestoro dece. Uspeli su da se spasu, ali su sve izgubili. Mnogima su porušene kuće. Otvorila su se i klizišta. Štete su ogromne. Neophodna nam je pomoć države. Život se postepeno dovodi u normalu i predstoji nam sanacija poplavljenih delova opštine - rekao je predsednik opštine Branislav Tošić.

Stari Glog poplava

Stari Glog | Foto: V. Pešić

Zahvalujući velikim naporima vranjskih električara, 300 porodica iz Krive Feje dobilo je struju, koja je nestala zbog rušenja električnih stubova.
Članovi kriznog štaba u Vranju upozoravaju da su na teritoriji grada uništena bezmalo sva rečna korita. Najavljeno je da će odgovarati krivci koji su prouzrokovali zatrpavanje smećem odvodnih kanala i propusta.

Na jugu Srbije danas je posle obilnih kiša padao sneg, koji neće prouzrokovati nove poplave. Na terenu su i dalje dežurne ekipe koje sagledavaju situaciju i pomažu meštanima pogodjenih područja. Za sada su najveće štete na saobraćajnicama i poljoprivrednom zemljištu. Kod sela Drenovac nadomak Vranja pojavilo se klizište.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP