Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALO! U GROBNICI DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ NA OPLENCU

Poslednje kraljevo utočište!

Autor: B. Nenković | 12.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Poslednjeg jugoslovenskog kralja, Petra Drugog Karađorđevića, čeka posebno mesto u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Vladarska kripta na Oplencu

Vladarska kripta na Oplencu | Foto: Biljana Nenković

Državna sahrana planirana je 26. maja, do kada će u Srbiju biti dopremljeni i posmrtni ostaci njegove supruge Aleksandre i majke, kraljice Marije. Reporteri “Alo!” sišli su u grobnicu dinastije Karađorđević u Topoli, koja je građena po uzoru na italijanske mauzoleje i francuske kraljevske kripte, čiji su zidovi prekriveni luksuznim mozaicima.

Sve spremno  za sahranu:  Crkva Svetog Đorđa

Sve spremno za sahranu: Crkva Svetog Đorđa | Foto: Biljana Nenković

Crkva u 15.000 boja

Impozantna crkva na Oplencu prepoznatljiva je po svojim mozaicima. Sa 3.570 kvadrata spada u red građevina sa najvećom površinom mozaika na svetu. I crkva i grobnica ukrašene su ovom tehnikom. Iz inostranstva je u to vreme uvezeno 40 miliona kockica od murano stakla, koje se prelivaju u 15.000 nijansi boja. Mozaici su se sklapali u Nemačkoj i u delovima železnicom dopremani na Oplenac.

Iz kapele u Belom dvoru u Beogradu, gde su kosti Petra Drugog u januaru ove godine prenete iz SAD, sanduk će biti položen u grobnicu na severnom kraku kripte. Na beloj mermernoj poloči tada će biti ispisano njegovo ime. Pored je još jedno grobno mesto, predviđeno za njegovu suprugu Aleksandru, koja nikada nije kročila na tlo zemlje čija je bila kraljica. Kroz polutamne hodnike grobnice vodi nas Dragan Reljić, novopostavljeni upravnik Zadužbine Karađorđevića na Oplencu.

- Sve je spremno za sahranu. U kripti crkve do sada su sahranjena 23 Karađorđevića. Mauzolej kripta posvećana je Svetom Petru i urađena po uzoru na francusku kraljevsku grobnicu “Saint Deni” i mauzolej “Gale Placidije” u Raveni. U gornjem delu crkve na počasnim mestima počivaju osnivači porodice i moderne srpske države, Karađorđe i njegov unuk kralj Petar Prvi, dok su u donjem delu mesta predviđena za ostale članove dinastije - kaže Reljić.

Mesto za kralja  Petra Drugog i  kraljicu Aleksandru

Mesto za kralja Petra Drugog i kraljicu Aleksandru | Foto: Biljana Nenković


U jednom od laguma grobnice posebno mesto se čuva za kraljicu Mariju Karađorđević. O tome kada će njene kosti biti prenete iz Vinzora odlučivaće se možda već sledeće nedelje. Njeno mesto je pored muža, kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, s kojim je izrodila troje dece - Petra, Tomislava i Andreja.

Kralj Petar sa suprugom

Kralj Petar sa suprugom | Foto: Oliver Bunić


Pre pet godina na Oplenac je vraćen i vredan venčani prsten kraljice Marije, koji je opština za 2.000 evra otkupila od osobe za koju se pouzdano zna da ga je nasledila od rođaka kome ga je kraljica, kao najodanijem prijatelju u izgnanstvu, poklonila u znak zahvalnosti.

Kraljica  Marija

Kraljica Marija

- Kralj Petar Drugi Karađorđević (1923-1970) na dvoru je stekao osnovno obrazovanje, a posle toga je pohađao Sandroid školu u Engleskoj. Vratio se u zemlju 1934, posle atentata na njegovog oca Aleksandra. Nakon sloma vojske Kraljevine Jugoslavije, morao je da emigrira. Umro je denverskoj bolnci i sahranjen u Libertivilu u SAD.

- Kraljica Aleksandra (1921-1993) bila je potomak grčkih i danskih monarha. U martu 1944. godine udala se za kralja Petra Drugog. Rodila je princa Aleksandra. Umrla je u Londonu, gde je bila u egzilu, a sahranjena je u Atini.

- Kraljica Marija Karađorđević (1900-1961), rumunska princeza, zbog svoje lepote dobila je nadimak Minjon. Kraljica, majka Petra Drugog, bila je poznata po svom dobročinstvu, zbog čega je bila veoma cenjena. Umrla je u izgnanstvu i sahranjena na kraljevskom groblju u Frogmoru kod Vindzora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP