Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PROSLAVLJEN ISLAMSKI PRAZNIK U BEOGRADU

Poslužena Bajramska sofra!

Autor: Tanjug | 09.08.2013 - 16:39:00h | Komentara: 0

Ispred Beogradske džamije danas je poslužena sofra kojom su počašćeni Beogradjani i njihovi gosti povodom praznika Bajrama.

Bajramska sofra

Muftija srbijanski i zamenik reis-ul-uleme Muhamed Jusufspahić rekao je novinarima da je Bog svemilosan i samilosan, a "njegova samilost ide sa onima koji mu veruju".

"Ima i onih koji veruju u njega, ali ne veruju njemu, vrlo je prepoznatljiva i laka ta razlika, ogromna je razlika u verovati u i verovati mu - Bogu. zahvalni smo mu što nas je okupio ovde u svim našim različitostima, što ne znači ništa drugo nego sličnosti, sličnost podrazumeva različitost, različitost podrazumeva sličnost i nama jeste živeti u ovoj našoj zajedničkoj ulici ovako slični i ovako različiti", rekao je muftija Muhamed.

Prema njegovim rečima, svi su okupljeni za Bajramskom sofrom koja je zajednička i Muhamedu i Hristu, a koja kuplja narod oko hrane koja podrazumeva meso , hleb i vodu.

"Hrana je štit, a hraniti je štititi, naš hranitelj je gospod Bog i u ovom trenutku kada nam daje ovo malo hleba, dovoljno, ovo malo mesa, dovoljno, ovo malo vode, dovoljno", rekao je on i naglasio da zajedništvo podrazumeva uvek više od jednoga.

"Bog vas blagoslovio svakim dobrom", poručio je muftija beogradski. Na sofri postavljenoj u ulici Gospodara Jevrema u Beogradu našle su se razne vrste baklava i drugih specijalita koji se služe na ovaj dan.

Bajramska sofra

Đilas i Antić se počastili | Foto: Oksana Toskić

Muftiji srbijanskom praznik su čestitali i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, koji je poručio da svake godine sve više Beogradjana prisustvuje bajramskoj sofri, a da ulicu Gospodara Jevreme taj dan on doživljava kao ulicu otvorenog srca, jer je izuzetno važno to što stanovnici prestonice imaju odlične odnose sa prijateljima muslimanima i islamskom verskom zajednicom.

"To je upravo Beograd kakav svi želimo, a to je moderan, evropski i kosmopolitski grad u kome svi živimo zajedno, jedni pored drugih bez obzira na verske i nacionalne različitosti. Upravo ovaj dan je simbol toga i želim da pozovem gradjane Beograda da činimo sve u našem zajedničkom gradu živimo u miru i slozi", rekao je Antić.

Bajramska sofra

Brojni građani su se danas počastili na Bajramskoj sofri ispred Bajrakli džamije | Foto: Oksana Toskić

"Bog nam je dao post kao most ka sebi, da prozremo, nazremo i sazremo, postom gledajući kroz prozore zrenja ne kroz ogledala sebičenja. Bogu klanjati se jeste Bogom samim sklanjati se od greha, zaborava i sebičenja", navedeno je u Ramadan-Bajramskoj Risala - Poslanici muftije srbijanskog.

"To je naš blagi dan, blagdan, radovanje našem svemilosnom i samilosnom Bogu, Bog nam se svemilosni radovao. I obradovao nas milošću, oprostom, mirom svojim od paklenih nemira", navedeno je u poslanici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP