Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SVETA KNJIGA

Postao muškarac uz srpsku Toru!

Autor: Milan S. Prelić | 03.02.2013 - 07:30:00h | Komentara: 0

Trinaestogodišnjaku Džozefu Bloku iz američke države Njujork prošlog petka ostvarila se najveća životna želja - imao je svoju bar micvu, ceremoniju na kojoj je postao religiozno punoletan i punopravan član jevrejske zajednice. Posle ceremonije prvi put je u ruke uzeo Toru, svetu knjigu Jevreja. I to ne bilo kakvu Toru, jer je ova do njega putovala 7.200 kilometara - iz Srbije!

Imao svoju bar micvu: Džozef Blok (13)

Imao svoju bar micvu: Džozef Blok (13)

Tora koju je u rukama držao Džozef stigla je u Vajt Plejns iz Beograda. Kako je za “Alo!” objasnio glavni rabin Srbije, gospodin Isak Asijel, u pitanju je Tora koja je u našu zemlju stigla 1947, kao donacija jevrejske zajednice iz Filadelfije.


- Posle ratne pustoši Jevreji u Srbiji dobili su tu donaciju od američko-jevrejske neprofitne organizacije “Joint Distribution Committee” (JCD), koja se bavi humanitarnim pomaganjem Jevrejima u celom svetu. Korišćena je od tada, ali se vremenom malo oštetila, pa smo je poslali u Njujork da je tamošnji eksperti pregledaju i poprave. Tora je pisana guščjim perom na pergamentu i bilo je veoma važno da bude kvalitetno restaurirana. Tada je Džozefov otac, Herbert, koji inače radi za JCD, došao na ideju da na sinovljevoj bar micvi upotrebi tu Toru. Džozef je bio prvi koji ju je čitao nakon restauracije - otkriva za “Alo!” rabin Asijel.

Džozef nije krio oduševljenje što je u rukama držao tako značajnu knjigu.

- Ova Tora je drugačija, pošto me povezuje sa jevrejskim narodom koji je živeo i živi u Srbiji. Presrećan sam što sam imao mogućnost da je držim u rukama - ushićeno je rekao Džozef lokalnim medijima.

„Ova Tora je drugačija“: Džozef sa ocem

„Ova Tora je drugačija“: Džozef sa ocem

Glavni rabin Srbije Isak Asijel otkrio nam je i da je jevrejska zajednica iz SAD pre nekoliko godina poslala svojoj sabraći u Srbiji i Bugarskoj po jednu Toru, kao vid pomoći.


- Onu koja je poslata za Srbiju u našu zemlju je doneo Vuk Jeremić - otkrio nam je rabin.

Zahvaljujući pomoći i donacijama drugih jevrejskih organizacija, JCD sada sarađuje sa malim jevrejskim zajednicama u istočnoj Evropi i bivšem Sovjestkom Savezu. U Srbiji, JCD pomaže donacijama beskućnicima i siromašnima, kojima obezbeđuje obroke i odeću, pronalazi zaposlenje i održava kulturne i druge seminare za mlade Jevreje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP