Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NEOBIČNA KOLEKCIJA

Povratak u detinjstvo!

Autor: Nikola N. Travica | 23.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

U Muzeju Novog Sada danima traje izložba novosadskog kolekcionara Željka Komnenića “Zbirka igračaka”, koja je privukla ogromnu pažnju i to ne samo najmlađih. Postavku čini preko 700 igračaka, koje datiraju od 1870. godine do osamdesetih godina 20. veka.

Zbirka predstavlja deo svetske baštine

Zbirka predstavlja deo svetske baštine

Zbirka koju je Komnenić sakupljao poslednjih 20 godina predstavlja deo svetske baštine igračaka, a bile su inspiracija detinjstva isključivo dece na teritoriji Srbije. Igračke su u Srbiju stizale iz svih delova sveta da budu poklon deci, a najviše iz Evrope, Japana, Rusije i Amerike, a jedan deo igračaka je proizveden i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Autor izložbe igračke voli zato što one predstavljaju neku drugu energiju, ali je najpozitivnija energija igračaka u kojoj sebe oseća.

Prema rečima autorke izložbe, ovo je jedna od najposećenijih postavki u poslednje vreme. Ulaz na izložbu se ne naplaćaje.
- Igračke u muzejima u našoj zemlji nekada nisu bile toliko važne, ali su na sreću i one došle na red jer predstavljaju svojevrsni medij. Kroz igračke možemo da sagledamo istorijski kontekst, tehnološki napredak, razvoj industrije, pa čak i trendove u modi - kaže za “Alo!” muzejski savetnik i autorka izložbe Vesna Nedeljković Angelovski.

Jedna od najposećenijih izložbi: Muzej Novog Sada

Jedna od najposećenijih izložbi: Muzej Novog Sada


Tipologija zbirke izvršena je prema grupama predmeta koji su zastupljeni: lutke, pokućstvo i posuđe, automobili, letelice, železnice, plovne igračke, junaci crtanih filmova, svemirske igračke, vojne igračke i oružje, didaktičke, edukativne i konstruktorske igračke...

- Igračke izazivaju emocije i razvijaju predstave. One su često obožavane i predmet su “vezanosti”, a ponekad imaju i ulogu čuvara uspomena na detinjstvo, neki poseban trenutak darivanja, neko blisko biće. I zbog toga, iako posvećene detinjstvu, naše čežnje prema igračkama traju i kasnije jer uticaji koje su na nas izvršile prisutni su tokom našeg života - dodaje autorka.
Navedenu izložbu prate edukativne i interaktivne radionice, promocije knjiga i predavanja i još mnogo mogućnosti za igru. Sve se to organizuje upravo u vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Sve ovo može da se vidi do 27. januara 2013. u Zbirci strane umetnosti - Muzeju grada Novog Sada, u Dunavskoj ulici 29.

Priključite se


Muzej grada Novog Sada poziva sve građane dobre volje da poklone svoje fotografije i fotografije svojih predaka na kojima su deca sa igračkama, kao i svoje igračke, koje se nalaze u dobrom stanju. Muzej će brižljivo čuvati njihove uspomene i predstaviti ih tokom trajanja izložbe u holu Zbirke strane umetnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP