Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MINISTAR NIKOLA SELAKOVIĆ OTVORIO OSMI SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI

Pravda za šljive!

Autor: JUGOSLAV TRIJIĆ | 31.08.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Pre 75 godina, srpski izvoz šljive bio je 18.200 tona sveže i 23.500 tona sušene. Sedam decenija kasnije, na sajmu plavog blaga o izvozu sirove šljive nije se ni pričalo, a jedino je potpisan ugovor o izvozu 500 tona suve šljive firme „Jovanović voće“ u Rumuniju, „overen“ u prisustvu ministra pravde Nikole Selakovića, koji je svečano otvorio tu manifestaciju. Simbolično, s obzirom na resor koji ministar vodi, poruka koja se najviše čula među oko 200 izlagača na Sajmu bila je - pravda za šljive!

Rekordne količine  ovogodišnjeg roda najvećim delom završiće u rakiji

Rekordne količine ovogodišnjeg roda najvećim delom završiće u rakiji

Naime, srpska kraljica voća nikada nije bila jeftinija, jer kilogram vredi 10 dinara! Ogromne, rekordne količine ovogodišnjeg roda će zbog toga najvećim delom završiti u rakiji, a o izvozu, osim 500 tona osušene šljive u Rumuniju, nema govora.


- Da li bi nešto slično moglo da zadesi poljoprivrednike u zemljama EU? Sa ovako velikim rodom, oni bi, pored dobre zarade, bili i odlikovani. Kod nas se ne zna da li je gore kada rodi ili kada šljiva nema ni za džem - pričaju proizvođači na Sajmu, uz predlog da država, umesto što ih „cedi kao sunđer“, konačno odluči da li je šljiva njen strateški proizvod, za koji će biti definisana minimalna zagarantovana cena otkupa na period od bar pet godina.

Ministar pravde na otvaranju

Ministar pravde na otvaranju

Posetiocima Sajma, osim štandova izlagača, najinteresantnija su bila dešavanja na tradicionalnom „Poselu kod lampeka“. Tu se gledalo pečenje šljivovice na način kako se to radi već vekovima, a prepečenica je mogla i da se proba - i to bez ograničenja. Malo dalje, kuvao se pekmez od šljiva i probali stari specijaliteti od plavog blaga pripremljeni na sve moguće načine. Od karabana, miksa suve šljive, meda i oraha, koji predstavlja vrhunski afrodizijak, do kolača, koji je u vremena kada čokolade nije bilo bio jedina dečja poslastica. Za muzički program manfestacije, koja traje do nedelje i koju bi po očekivanju organizatora trebalo da poseti oko 30.000 ljudi, zadužene su grupe „Miligram“ i „Neverne bebe“, kao i pevač Milan Topalović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP