Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZAPIS SADA ČUVA NOVO VREOČKO GROBLJE

Preseljeno sveto drvo!

Autor: Gane Đorđević | 07.02.2013 - 08:08:00h | Komentara: 0

Posle silnih peripetija, sa nekadašnjeg groblja u selu Vreoci kod Lazarevca konačno je preseljen divlji kesten, seoski zapis koji je zbog narodnog verovanja da se ne sme dirati pretio da zaustavi širenje rudnika „Kolubara”.

Kesten na novoj lokaciji

Kesten na novoj lokaciji

Kako je „Alo!” već pisao, radnici najvećeg srpskog rudnika uglja odbili su u nekoliko navrata da presade stablo divljeg kestena plašeći se kletve jer ovo drvo po narodnom verovanju predstavlja svetinju u koju se ne dira. Ipak, posle intervencije sveštenika, koji su objasnili da je zapis moguće presaditi kada za to postoje važni razlozi, uz čitanje posebne molitve, radnici „Kolubare - Usluga” pristali su da obave ovaj važan posao.


Kletva


Zapis je u Srbiji drvo koje predstavlja svetinju za selo na čijem se području nalazi. Drvo postaje zapis činom osveštanja, pri čemu se u njegovu koru urezuje krst. Srpski istoričar religije Veselin Čajkanović smatra da je zapis nasleđen iz prethrišćanske religije u kojoj je imao ulogu hrama. Veruje se da će onoga ko se usudi da ga poseče ili na drugi način ošteti zadesiti velika nesreća. Pored kestena u Vreocima postoji još pet zapisa, tri hrasta i po jedna kruška i trešnja.

Na osnovu studije Šumarskog instituta iz Beograda, čiji su stručnjaci nadgledali selidbu, prošle nedelje sveto drvo preseljeno je na novo vreočko groblje.

Selidba divljeg kestena, visokog osam metara i teškog nekoliko tona, trajala je više od 12 sati. Koren je bio obezbeđen u busenu čiji je prečnik bio dva metra i dubina 1,5 metara. Smešten je u drvenu oplatu ojačanu čeličnim elementima. Procenjuje se da je koren u busenu bio težak više od 10 tona.

Zamenik direktora beogradskog Šumarskog instituta Milorad Veselinović, koji je nadgledao radove, kaže da se za razliku od Evrope i sveta u Srbiji veoma retko presađuje ovako veliko drveće zbog veoma visoke cene takvih poduhvata.

Busen sa korenom težio  je više  od 10 tona

Busen sa korenom težio je više od 10 tona


- Srbija čak nema ni adekvatne mašine kojima je neuporedivo lakše obaviti ovaj veoma složen posao. Jedina takva, kupljena pre 40 godina, postoji u beogradskom „Zelenilu“, ali je već godinama pokvarena i nema saobraćajnu dozvolu - objašnjava Veselinović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP