Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZABROJALI SE

Priboj je grad u kom je više birača nego žitelja

Autor: Tanjug | 03.03.2014 - 11:52:00h | Komentara: 0

Priboj predstavlja svojevrstan paradoks, kada su u pitanju ovogodišnji ali i prošli parlamentarni izbori, jer ova opština ima više birača nego stanovnika.

Glasanje Izbori

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine Priboj ima 27.133 žitelja, a u zvanični birački spisak upisano je 28.628 gradana sa pravom glasa. Tako je birača za 1.495 više nego zvaničnih stanovnika ovog grada, a onih koji zaista žive ovde i imaju pravo glasa je tek oko 20.000.
Informacije i iskustvo sa ranijih izbora, kao i podaci nekih političckih partija izneti ovih dana, govore da oko 8.000 punoletnih stanovnika Priboja, državljana Srbije, trenutno radi van svog rodnog mesta,širom bivše Jugoslavije i zapadne Evrope, i godinama ne žive i ne glasaju u ovom gradu.
Na drugoj strani, postoji oko 9.000 onih koji uopšte ne žive u Priboju, gde su prijavljeni na fiktivnim adresama kod prijatelja i poznanika. Oni su stanovnici susednih bosansko-hercegovačkih opština Rudo, Višegrad i Čajniče, i uz državljanstvo te republike imaju i srpsko, kako bi se besplatno lečili u Srbiji i koristili druge pogodnosti kao što su dečji dodatak i zaposlenje.
Tako je u Priboju zaposleno blizu 2.000 stanovnika opštine Rudo, a izmedu ostalog rade i u najodgovornijim drzavnim službama u gradu, lokalnoj samoupravi, MUP-u, bankama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP