Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U NEPRIČAVI POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA KULTNOJ SERIJI I ZORANU RADMILOVIĆU

Priče za sva vremena

Autor: Gane Đorđević | 20.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Na školskoj zgradi u selu Nepričava juče je postavljena spomen-ploča Zoranu Radmiloviću u znak sećanja na 30-godišnjicu snimanja kultne TV serije za decu „Priče iz Nepričave“. Spomen-ploču su otkrile njegova partnerka iz serije Milena Dravić i ćerka Ana Radmilović.

Tabla juče postavljena na školskoj zgradi

Tabla juče postavljena na školskoj zgradi

- Ovo je možda jedinstven slučaj u svetu da se jednoj TV seriji postavi spomen-ploča. Redakciji školskog programa to mnogo znači jer kad se pomene TV Beograd svi odmah pomisle na „Dnevnik“. Međutim, on traje koliko i jedna vest koja dolazi i prolazi. Ono što opstaje jesu serije. Zato mi je neizmerno drago što je jedna od antologijskih serija za decu na ovaj način ušla u istoriju - rekao je urednik RTS-a Miodrag Zupanc.

„Laboratorija zvuka“

Svaka epizoda „Priče iz Nepričave“ počinjala je songom “Laboratorije zvuka” koju su na tekst Dobrice Erića komponovala braća Vranešević: „Pitate li svoje roditelje ko med pravi, gde se žito melje? Da li vam je neko dosad rek`o gde hleb raste, gde izvire mleko? Sve što vidiš i voda i trava, sve je ovo selo Nepričava...“. „Laboratorija zvuka“ prestala je da postoji 2006. neposredno nakon smrti Mladena Vraneševića.

U kultnoj seriji Aleksandra Antića, „Priče iz Nepričave“, sačuvani su duh i jezik srpskog sela koje nestaje. Nezaboravni likovi učiteljice koju igra Milena Dravić i seljaka koga je dočarao Radmilović, upoznaju nas sa seoskim životom - poslovima, običajima, predmetima, igrama, mudrošću, osećanjima... „Nepričava“ nas podseća odakle smo, čiji smo i ko smo.

- Zoran se toliko uživeo u ulogu da se u odelu seljaka, s nakrivljenim šeširićem, po celi dan družio sa Nepričavcima. Redovno je kasnio na snimanje, jer je svako jutro pre nego što će se pojaviti pred kamerama odlazio na seosku pijacu - priseća se Milena Dravić.

Ćerka poznatog glumac Ana Radmilović kaže da su joj u glavi još uvek sveže slike oca, koji se kući veoma često sa snimanja vraćao u kostimu iz serije.

- Tada sam imala osam godina i dobro se sećam njegove seoske odeće i šeširića od koga se nije razdvajao u seriji - otkriva Ana.

Milena kao učiteljica  sa đacima ...

Milena kao učiteljica sa đacima ...


Danas u selu više nema nijedne stare kuće u kojoj su snimani kadrovi serije. Posečena je i stoletna lipa pod kojom je učiteljica u svakoj epizodi sedela sa đacima. Ipak, u Nepričavi se i danas živo sećaju vremena kada je pune dve godine u njihovom selu snimana serija. Sa glavnim glumcima seljani su se toliko saživeli da su ih doživljavali kao rod rođeni.

... koje je opet srela nakon tri decenije

... koje je opet srela nakon tri decenije


Rođene sestre Milošević Dragica i Zorica, koje su za vreme snimanja serije pohađale četvrti i peti razred još se sećaju svojih zvezdanih trenutaka.
- Snimali smo za vreme raspusta. Za nas je to bila samo igra i nismo bili svesni da nas neko snima. Tada je u Nepričavi svaka pedeseta kuća imala televizor - kažu sestre koje nisu propustile priliku da se slikaju sa svojom nekadašnjom učiteljicom.

U programu ispred škole učestvovali su i Radovan Beli Marković i Dobrica Erić, koji je napisao sve songove u seriji.

Zoran kao Nepričavac

Zoran kao Nepričavac

Radmilović - majstor improvizacije
Zoran Radmilović će ostati upamćen po dvema pozorišnim predstavama „Kralju Ibiju“ i „Radovanu III“. „Kralj“ je postao sasvim slučajno kada je sa „prestola“ 1964. abdicirao Ljuba Tadić. Sem u Jugoslaviji predstava je s velikim uspehom igrana i na gostovanjima u Moskvi, Parizu, Njujorku, Veneciji... Kao majstor improvizacije kasnije se potvrdio i u predstavi Dušana Kovačevića „Radovan III“. Svoju poslednju ulogu Radovana odigrao je teško bolestan, pod velikim bolovima, samo tri dana pred smrt. Umro je 21. jula 1985. u 52-goj godini, a njegovi posmrtni ostaci nalaze se u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Poslednji komentari
  • gavrilovic Vreme: 21.02.2014 14:34h

    Pa valjda je AUTOR (SCENARISTA) serije zasluzniji za uspeh serije od glumca!?Bas svasta u ovoj polupismenoj zemlji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP