Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ČAČAK

Prijave zbog smrti staraca u domu

Autor: Tanjug | 14.07.2015 - 13:21:00h | Komentara: 1

Čačanska policija podnela je krivičnu prijavu protiv Petra Marića (63), direktora, i Mirjane Vujičić (41), glavne kuvarice Doma za stare "Dvoje" u selu Vranići, stavivši im na teret da su proizveli i stavili u promet škodljive životne namirnice

Dom za stare

Dom za stare | Foto: V. Nikitović

Oni će odgovarati zbog toga što je na Vaskrs, u kuhinji ove ustanove pripremljena voćna torta s malinama koja je bila kontaminirana, zaražena bakterijom salmonelom i što je podeljena štićenicima, radnicima doma i susedima, pa je izbila epidemija od čijih je posledica preminulo šest osoba ove ustanove.

Zakon predviđa da Osnovno javno tužilaštvo u Ccačku na osnovu ove prijave, otvori istražni postupak i preduzme radnje na prikupljanju potrebnih činjenica i dokaza.

Posle smrti sedam lica u Vranićima, koji su preminuli izmedju 17. i 26. aprila ove godine, osnovni javni tužilac u Čačku Danilo Vujičić naložio je da se obavi sudsko-medicinska obdukcija pokojnika, i da se obrazuje policijski tim koji će ispitati sve okolnosti trovanja.
Policijski inspektori su tokom proteklih sedmica saslušali sve preživele štićenike doma, radnike, susede, i sva stručna i ovlašćena lica koja su bila na neki način uključena u ovaj slučaj.
Čačanski epidemiolozi konstatovali su da je u domu Dvoje izbila epidemija salmonele, koja je proglašena 16. a odjavljena 30. aprila, pri čemu su zaražene 42 osobe. U hrani uzetoj 16. aprila nije pronadjena bakterija i lekari su pretpostavili da je uzročnik trovanja bio u torti, koju su šstićenici i radnici doma jeli na Vaskrs, 12. aprila. Medjutim, nijedan deo tog kolača nije sačuvan, pa ta pretpostavka nije mogla da bude dokumentovana u laboratoriji.
Sudsko-medicinsku obdukciju, koju je naložilo tužilaštvo, obavio je tim Službe za patološku anatomiju i sudsku medicinu čačanske bolnice, na čijem je čelu bio specijalista sudske medicine dr Miloš Manitašević sa kolegom patologom dr Prvoslavom Savićem, mikrobiolozima za bakteriološke pretrage i laborantima.
Ispitivanjem u bakteriološkoj laboratoriji utvrdjeno je da je šestoro preminulih imalo salmonelu, a jedan nije. Obducenti su svoj nalaz o uzroku smrti ovih staraca u predvidjenom roku dostavili nadležnom tužilaštvu.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 28. aprila suspendovalo je na tri meseca dozvolu za rad Doma za smeštaj odraslih u Vranićima.
"Ovo ministarstvo je takodje saopštilo da je vanrednim kontrolama inspektora socijalne zaštite utvrdjeno je da postoje propusti u zaštiti korisnika koji se odnose na broj i strukturu zaposlenih, kao i na to da nije angažovan licencirani socijalni radnik, bez čega nije moguće zadržati licencu. Vlasniku doma je naloženo da u roku od 30 dana isprazni objekat od štićenika.
On je nakon toga iselio deo stanara ali u Domu i dalje borave 23 štićenika, čija rodbina nema primedbi na uslove smeštaja i odnos osoblja. Neki od stanara su tu na palijativnoj nezi, nesposobni da se brinu o sebi, i porodice jednostavno ne žele da ih preuzmu, smatrajući da tu imaju potrebnu pažnju.
U toku tromesečne suspenzije, direktor doma obavezan je da ispuni uslove koje su mu postavili inspektori socijalne zaštite.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 14.07.2015 13:39h

    проверите и све приватне хуманитарне организације и рукавице којима третирају болеснике

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP