Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MILICA KOMANDUJE, MILJANA LEČI

Profesija oficir: Dame u najelitnijoj jedinici kopnene vojske (FOTO)

Autor: V.Pešić | 08.03.2015 - 11:47:00h | Komentara: 4

Jedna je doktorka a druga komandir trećeg streljačkog voda, pešadijski potporučnik Četvrte brigade Kopnene vojske. Teške, časne i odgovorne vojničke šihte mlađana oficirka Milica Eraković iz Prokuplja odrađuje na vojnoj bazi “Jug”.

Milica Eraković / Foto: V.Pešić

Milica Eraković / Foto: V.Pešić

U srpskom “Bondstilu”, najvećoj i najmodernijoj kasarni na Balkanu, stasita mlada dama čvrstog vojničkog ponašanja obučava vojničkim veštinama čuvare mira juga Srbije. Sa diplomom niškog Medicinskog fakulteta i prosečnom ocenom 9,81, dr Miljana Nikolić (29) se posle pripravničkog staža na VMA u Beogradu u novembru 2014. obrela u Vranju, gde službuje u ambulanti najveće i najelitnije srpske jedinice.

Dr Miljana Nikolić / Foto: V.Pešić

Dr Miljana Nikolić / Foto: V.Pešić

Naočite, skromne i nenametljive mlade dame ponos su srpskih oružanih snaga i miljenice profesionalnih vojnika i starešina u vranjskom Garnizonu. Na oficirskim epoletama uniformisanih devojaka zasijale potporučničke zvezdice. Biće ih još, jer su dame izuzetno posvećene vojničkim obavezama.
- Velika je čast što sam zatočenik časnog, teškog i odgovornog vojničkog poziva. Borbeni zadaci Četvrte brigade KOV su od velikog državnog značaja. Zbog toga je najveća srpska jedinica pod budnim okom državnog i vojnog vrha. Razmišljala sam da studiram medicinu, ali su ljubav i poštovanje prema Vojsci Srbije bili presudni da završim vojnu akademiju u Beogradu.

Milica Eraković / Foto: V.Pešić

Milica Eraković / Foto: V.Pešić

U najvećem i najmodernijem srpskom vojničkom naselju na brdu Cepotina kod Bujanovca svaki dan je od 7 do 15 časova ispunjen vojničkom obukom. Jutarnja smotra, taktička, fizička, strojeva, vatrena obuka i druge vojničke aktivnosti su u mom opisu poslova zadataka. Nije mi teško da sa vojnicima sprovodim napornu obuku. Ponašam se profesionalno i vojnici ne odbijaju moja naređenja, nije im nezgodno što komanduje žena, ističe oficirka 41. pešadijskog bataljona.

U vodu za zdravstvenu zaštitu, kojim komanduje načelnik sanitetske službe major dr Saša Dimitrijević, plava dama u belom lekarskom mantilu svakog dana pregleda i pruža pomoć vojnicima, starešinama, vojnim penzionerima i osiguranicima. Vojnoj lekarskoj ordinaciji u pohode je svakog dana u proseku 50 do 70 pacijenata.

Dr Miljana Nikolić / Foto: V.Pešić

Dr Miljana Nikolić / Foto: V.Pešić

 
- Zadovoljna sam poslom i kolektivom, u kojem vladaju zavidni međuljudski odnosi. Pacijenti su strpljivi, uviđavni i korektni. Zbog toga mi nije teško što svakog dana od Niša do Vranja i natrag autobusom prevaljujem 240 kilometara. Što rano ustajem i kasno dolazim u roditeljski stan u Nišu. Rad u trupi za mene je veliki je izazov. Sa sanitetskom ekipom jednom mesečno odlazim u baze Četvrte brigade, gde pregledamo vojnike i starešine, saniramo njihove lakše povrede, obavljamo sanitarne preglede, uzimamo uzorke vode za analize. Učestvujem u akcijama pružanja besplatnih medicinskih usluga lokalnom srpskom, albanskom i romskom stanovništvu u opštinama Preševo i Bujanovac, koje organizuju komanda Garnizona i Kancelarija za civilno-vojnu saradnju - izjavila je doktorka, koja želi da stručno usavršavanje kruniše specijalizacijom iz interne medicine.

Milica Eraković / Foto: V.Pešić

Milica Eraković / Foto: V.Pešić

 
Milici Eraković u krsnom listu piše da je rođena pre 24 godine. Zbog velike službene odgovornosti i zahtevnih zadataka, prinuđena je da brže sazreva od vršnjaka, jer od njenog umeća, znanja i posvećenosti pozivu zavisi obučenost i spremnost vojnika da danonoćno bezbedno patroliraju stazama i bogazama na terenu. Da blagovremeno otkrivaju i onemogućavaju teroriste u vojničkoj zoni odgovornosti da izazivaju nemire i sukobe.

Dr Miljana Nikolić / Foto: V.Pešić

Dr Miljana Nikolić / Foto: V.Pešić

 
Od Miljane Nikolić i njenih kolega najvećim delom zavisi zdravstvena sposobnost profesionalnih vojnika da uspešno obezbeđuju administrativnu liniju sa Kosmetom u dužini od 117 kilometara i kontrolišu Kopnenu zonu bezbednosti na površini od 585 kvadratnih kilometara. Ima li veće časti i odgovornosti?
 
Poslednji komentari
  • marko Vreme: 08.03.2015 12:20h

    Ovo su zene za naslovnice vasih i ostalih novina a ne kojekakve pevaljke i striptizete!

  • saw Vreme: 08.03.2015 21:15h

    vama je uvek nesto naj u naslovu

  • 63.padb Vreme: 12.03.2015 07:23h

    Pa, ne bi se bas reklo da je najelitnija jedinica! Raspitajte se malo pre nego sto napisete ovakav naslov i tekst!!!

  • dragana Vreme: 12.03.2015 08:53h

    Svaka cast,za obe dame!Jedna je i nasa sugradjanka na ponos grada Prokuplja ,a i takodje takoreci njene komsinide iz Nisa, doktorke kojoj ni putovanja svakodnevna do Vranja nisu teret.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP